Vivian SILVER, ισραηλινή αγωνίστρια της ειρήνης, ανακοινώθηκε ότι είναι νεκρή

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Επιστολή που λάβαμε από την Λέπα Μλαντένοβιτς με το θλιβερό νέο

“Εκατοντάδες φίλες και φίλοι και αλληλέγγυοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για να τιμήσουν τη μνήμη της Vivian Silver, ισραηλο-καναδέζας αγωνίστριας για την ειρήνη.

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν ταυτοποιήθηκαν τμήματα της σορού της στο Κιμπούτς Be’eri του Ισραήλ, που κτυπήθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Θεωρείτο από τις αρχές ότι είχε απαχθεί ως όμηρος.

Αγαπητές Γυναίκες στα Μαύρα, γράφει η Λέπα

Σκοτώθηκε μια σημαντική ακτιβίστρια της ειρήνης. Ήταν γνωστή σε πολλές από εμάς τις Γυναίκες στα Μαύρα, διεθνώς.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Εκδήλωση τιμής για τη Vivian της 17ης Νοεμβρίου, από την Maya Levin.
Ξέρω ότι θα σε χαιρετήσουν στην εκεί πάνω όπου πας, οι Παλαιστίνιες και Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινές και Ισραηλινοί συνεργάτες σου στον ακτιβισμό, και οι χιλιάδες των άλλων θυμάτων αυτού του άχρηστου πολέμου.

Πενθούντες συγκεντρώνονται στο Ισραήλ για να τιήσουν τη μνήμη της Vivian Silver, ακτιβίστριας για την ειρήνη εδώ και πολλά χρόνια.

Κιμπούτς  GEZER, Ισραήλ — Εκατοντάδες φίλοι και φίλες και συναγωνιστριες και συναγωνιστές, συγκεντρώθηκαντην Πέμπτη για μια τελετή στη μνήμη της Vivian Silver, καναδο-ισραηλινής ακτιβίστριας της ειρήνης.

Η Silver ανακοινώθηκε ότι είναι νεκρή αυτή την εβδομάδα, και ταυτοποιήθηκε από κάποια απομεινάρια της σορού της, που βρέθηκαν στο σπίτι της στο Κιμπούτς Be’eri. Θεωρείτο ότι είχε παρθεί όμηρος μετά την επίθεση της Χαμάς της 7 Οκτωβρίου.
Η Silver, 74 ετών, πέρασε τη ζωή της επιδιώκοντας την ειρήνη στην περιοχή, είπε ο γιος της Yonatan Zeigen, στο NPR τον Οκτώβριο. Μετά τον πόλεμο στη Γάζα, το 2014, η  Silver ήταν συνιδρύτρια του κινήματος Οι Γυναίκες Εξαπολύουν την Ειρήνη (Women Wage Peace), που κάνει λόμπι για τη διπλωματική λύση της σύγκρουσης και συσπειρώνει γυναίκες από την ισραηλινή και την παλαιστινιακή κοινωνία. Επίσης αποτέλεσε μέλος του διοικητικού συμβολίου του B’Tselem, που είναι ισραηλινή οργάνωση αθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Silver ήταν συστηματικά εθελόντρια για την οργάνωση του Δρόμου της Ανακούφισης (Road to Recovery), που παρείχε τα μέσα για τη μεταφορά των άρωστων Παλαιστινίων από τη Γάζα στο Ισραήλ για ιατρική φροντίδα.

Στις 7 Οκτωβρίου, οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1200 ανθρώπους και απήγαγαν περίπου 240 σε ισραηλινές πόλεις, σύμφωνα με ισραηλινές επίσημες πηγές. Μέχρι σήμερα, περισσότετοι από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

“Πίστευς στον τερματισμό αυτής της καταραμένης σύγκρουσης και ότι ο λαός της Γάζας και του φακέλου της Γάζας μέσα στο Ισραήλ, δικαιούντο να ζήσουν με ειρήνη” είπε κατά την τελετή ο φίλος και συνεργάτης για την ειρήνη,  Ghadir Hani.

Η τελετή αποχαιρετισμού κατέληξε με τραγούδια για την ειρήνη, που τραγούδησαν οι συνεργάτιδές της στο κίνημα Οι Γυναίκες εξαπολύουν την ειρήνη.