Γυναικοκτονία της Τζούλια Τσεκετίν

Γράφει η Χλόη Παπαδούλου

Οι φωνές της Ιταλίας δυναμώνουν και ζητούν μηδενική ανοχή στην κουλτούρα της έμφυλης βίας

Άλλη μία γυναικοκτονία αυτή τη φορά στην Ιταλία, μετά τον εντοπισμό της σορού της 22χρονης φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν το περασμένο Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της μαζί με τον πρώην σύντροφό της Φιλίππο Τουρέττα στην Πάντοβα.

Η εισαγγελία της Βενετίας είχε ξεκινήσει έρευνα για την εξαφάνισή τους από τις 11 Νοεμβρίου, ενώ λίγες μέρες μετά ο πρώην σύντροφος της κοπέλας είχε γίνει ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, μετά την ανακάλυψη ενός βίντεο που κατέγραψε κάμερα καταστήματος. Το περιεχόμενο του βίντεο -που δεν έχει δημοσιοποιηθεί αλλά έχει περιγραφεί από αρκετές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων- τον δείχνει να χτυπά την Τζούλια πολλές φορές και να την κυνηγά όταν προσπαθεί να δραπετεύσει, χτυπώντας τη ξανά μέχρι να πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια, τη φορτώνει βίαια στο αυτοκίνητό του ενώ εκείνη αιμορραγεί.

Η 22χρονη φοιτήτρια βρέθηκε νεκρή στους πρόποδες ενός γκρεμού κοντά στη λίμνη της περιφέρειας Barcis στη βόρειο Ιταλία, μερικώς καλυμμένη με μαύρες σακούλες, και με την ιατροδικαστική εξωτερική εξέταση να αποκαλύπτει τραύματα συμβατά με τουλάχιστον 20 μαχαιριές στο σώμα της.

Για τον Τουρέττα εκκρεμούσε ήδη διεθνές ένταλμα σύλληψης, και λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό του θύματός του, ο ίδιος βρέθηκε και συνελήφθη στη Γερμανία, στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.

Μετά τη δολοφονία της Τζούλια, ο αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ιταλία ανεβαίνει στις 105 για το 2023, εκ των οποίων οι 82 έγιναν σε πλαίσιο στενού συντροφικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ σε 53 περιπτώσεις ο δράστης ήταν ο σύντροφος ή πρώην σύντροφός τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των οικογενειών και φίλων τους, οι δύο νέοι είχαν χωρίσει κάποιους μήνες πριν, με τον Φιλίππο να είναι συντετριμμένος από τον χωρισμό αλλά τις σχέσεις μεταξύ τους να παραμένουν φιλικές. Μετά την εξαφάνισή τους δημοσιεύτηκαν στοιχεία που έριχναν φως στην κτητικότητα και τη ζήλεια που μερικές φορές έδειχνε για τη Τζούλια, μεταξύ άλλων, επειδή είχε εκπληρώσει τις σπουδές της και θα αποφοιτούσε νωρίτερα από εκείνον (σημειώνεται ότι η απαγωγή της έγινε μονάχα λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη τελετή αποφοίτησής της). Συμπεριφορές που μέχρι τότε δεν είχαν κινήσει μεγάλες υποψίες, διότι σε μικρή συχνότητα θεωρούνται «εντός του φυσιολογικού».

Η δολοφονία της Τζούλια επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ανάγκη ουσιαστικής πρόληψης της έμφυλης βίας, με πολυάριθμα κινήματα να ετοιμάζονται στην Ιταλία ενόψει της 25 Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τα λόγια της αδερφής της συνοψίζουν τις πιο «κρυφές» πτυχές που οδηγούν στην έμφυλη βία, τονίζοντας ότι η πρόληψή της αφορά κάθε άτομο ανεξαρτήτως φύλου:

«Βλέπω συχνά στις ειδήσεις τον Τουρέττα να χαρακτηρίζεται ως άρρωστος, ως τέρας, αλλά δεν είναι τέρας. Ο όρος αυτός περιγράφει την εξαίρεση, ένα άτομο που δε συμμορφώνεται στους κανόνες της κοινωνίας. Εδώ όμως πρόκειται για είναι ένα «υγιές» παιδί της πατριαρχικής κοινωνίας, που είναι βουτηγμένη στην κουλτούρα του βιασμού, της κουλτούρας που ανέχεται κάθε ενέργεια που στοχεύει στον περιορισμό της ελευθερίας μιας γυναίκας, με στοιχεία όπως ο έλεγχος των κινήσεων και της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, η κτητικότητα και το cat-calling στον δρόμο.»

«Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι χαρακτηριστικό όλων των ανδρών, φυσικά,  ωστόσο είναι οι άνδρες που ωφελούνται από αυτό το είδος πατριαρχικής κοινωνίας. Δεδομένου του προνομίου και της δύναμης που διατηρούν, είναι καθήκον των ανδρών να δίνουν σημασία και να εκπαιδεύουν φίλους και συναδέλφους όταν ακούν τον παραμικρό υπαινιγμό σεξιστικής βίας, να είναι εχθρικοί απέναντι σε συμπεριφορές που μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά είναι το προοίμιο των γυναικοκτονιών.»