Καταγγέλλουμε τον ακήρυχτο πόλεμο κατά των γυναικών

Επικηρύσσουμε την πατριαρχία, τις κυβερνήσεις, τα κράτη για την συνενοχή τους

Της Κατερίνας Σπύρου και της Μαριάντζελας Κατσιαβριά

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το σενάριο για ένα δρώμενο που θα γίνει σύντομα.

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και οι γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο θα μνημονεύσουμε, καταγράψουμε και καταγγείλουμε τα έμφυλα εγκλήματα των αντρών, της πατριαρχίας, των κυβερνήσεων, των κρατών. Ετησίως τα τελευταία χρόνια οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες παγκοσμίως ανέρχονται από 45,000-μέχρι 50.000, ημερησίως 125-138.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις από τη μία άκρη της γης έως την άλλη θα αφιερώσουν ολιγόλεπτο χρόνο δηλώσεων με μέτρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και για μέτρα υποστήριξης τα οποία ενδεχομένως κάποια να εφαρμοσθούν σε κάποιον μέλλοντα αόριστο χρόνο, χωρίς πραγματική διάθεση αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και χωρίς να αποδεχθούν τα αιτήματα του παγκοσμίου φεμινιστικού κινήματος, τα οποία δεν στέκονται μόνο στην προστασία των γυναικών αλλά και στην πρόληψη. Τα καθημερινά εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, οι κακοποιητικές συμπεριφορές και οι γυναικοκτονίες συμβαίνουν στον ενεστώτα χρόνο. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί επιβολής αλλά και ανοχής στη βία δεν μπορούν να περιμένουν την ενσυναίσθηση των κυβερνώντων.

Καταγγέλλουμε τον Ακήρυχτο πόλεμο κατά των γυναικών και επικηρύττουμε την Πατριαρχία, τις κυβερνήσεις, τα κράτη για την συνενοχή τους.

Καταγγέλλουμε κάθε νόμο πολιτικού ή θρησκευτικού δόγματος που ευνοεί τη βία κατά των γυναικών και λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος στην επιβολή και κυριαρχία της πατριαρχίας.

Καταγγέλλουμε κάθε κατασταλτικό μηχανισμό βίας κρατικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό, ιμπεριαλιστικό που στοχεύει στη στέρηση της ζωής και της ελευθερίας των γυναικών.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα αλληλεγγύης και στήριξης από την Κούρδισα μέχρι την Παλαιστίνια από την Αφρικανή μέχρι την Ευρωπαία, από την Λατινοαμερικανή μέχρι την Καναδή

Θυμόμαστε τους αγώνες και τις δολοφονίες των αδελφών μας, θυμόμαστε τις αδελφές μας αυτές, που αποτέλεσαν ποτάμι εξέγερσης, θυμόμαστε αυτές που η σιωπηρή τους κακοποίηση ανέδειξε το βαθύ πατριαρχικό υπόστρωμα, θυμόμαστε όλες αυτές που κρύφθηκαν οι δολοφονίες τους από ΜΜΕ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και αστυνομία κάτω από την ‘’κανονικότητά’’ της ενδοοικογενειακής βίας.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ –ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022-2023 ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΙΡΑΝ
ΜΑΧΣΑ ΑΜΙΝΙ 23 ετων: Κούρδισα του Ιραν. Πέθανε στα χέρια της «ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ ΗΘΩΝ» στο Ιράν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 επειδή δεν «σωστα» το μαντήλι σύμφωνα με τους ισλαμικούς νόμους. Ο θάνατός της έγινε ποτάμι οργής και έκρηξης για χιλιάδες γυναίκες και όχι μόνο, διεκδικώντας ελευθερία και δικαίωμα στη ζωή.
Στην επέτειο της δολοφονίας της, τον Σεπτέμβρη του 2023, το καθεστώς για να αποφύγει τις αναμενόμενες εκρήξεις και να αποτρέψει νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη μνήμη της όσο πλησίαζε η επέτειος προχώρησε σε χιλιάδες συλλήψεις, φυλακίσεις προληπτικά, φοιτητικών ομάδων, φοιτητριών, ακτιβιστριών, ακτιβιστών ακόμη και μελών της οικογενείας της. Η δε δημοσιογράφος Μοχαμάντι Ελνάζ που είχε καλύψει τις διαμαρτυρίες και τον θάνατο της Αμινί φυλακίσθηκα για ένα μήνα επίσης προληπτικά.

28 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2023 –ΤΕΧΕΡΑΝΗ
ΑΡΜΙΤΑ ΓΚΕΡΑΒ 16 χρονών. Η Κουρδικής καταγωγής 16χρονη ΜΑΘΉΤΡΙΑ κάτοικος Τεχεράνης, ένα χρόνο μετά από τον θάνατο της Αμινί έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση μελών της «αστυνομίας ηθών» σε σταθμό της Τεχεράνης, γιατί δεν φόρεσε το Χιτζάμπ σύμφωνα με τους επιβεβλημένους για τις γυναίκες αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. ΕΊΧΕ ΥΠΟΣΤΕΊ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΤΑ.

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΙΤΑΛΙΑ-ΦΡΙΟΛΙ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΣΕΚΕΡΙΝ 22χρονη φοιτήτρια. Δολοφονήθηκε από τον πρώην αρραβωνιαστικό της. Σε λίγες ημέρες θα έπαιρνε το πτυχίο της. Στο εστιατόριο που βρέθηκαν, υποτίθεται σε χώρο που το κορίτσι θα ένοιωθε ασφαλής, την κτύπησε, την μαχαίρωσε επανειλημμένα χωρίς να γίνει αντιληπτό!!! Αιμόφυρτη και ημιθανή, αφού την μετέφερε στο πορτ-μπαγκαζ του αυτοκινήτου του, εγκατέλειψε το σώμα της σε δίκτυο άρδευσης, την βρήκαν μετά από μία εβδομάδα. Τη δολοφόνησε γιατί δεν άντεχε ότι ξεχώριζε με την προσωπικότητα της, την δημιουργικότητά της και την πετυχημένη πορεία των σπουδών. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της Ιταλίας. Ο θάνατός της προκάλεσε αντιδράσεις και πορείες από ομάδες γυναικών – φοιτητριών και ακτιβιστών, με το σύνθημα: «Η γυναικοκτονία είναι κρατική δολοφονία. Μας θέλουμε ζωντανές” Ας μην μείνουμε στη σιωπή. Για την Τζούλια, όλες.  Η εδραιωμένη σοβινιστική νοοτροπία γεννά τη βία και την κακοποίηση σε βάρος των γυναικών.

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023:Περού
ΚΑΘΡΙΝ ΓΚΟΜΕΣ 18 ετών. Σοκ προκάλεσε η γυναικοκτονία της 18χρονης στο Περού. Την έκαψε ζωντανή σε δημόσιο δρόμο επειδή του ζήτησε να χωρίσουν. Ο γυναικόκτόνος 19 ετών την περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό. Το νέο κορίτσι εισήχθη στην εντατική με εγκαύματα σε πάνω από 60%του σώματός της ,υπέκυψε τελικά σε έξι ημέρες αργότερα

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΑΘΗΝΑ-ΝΙΚΑΙΑ:
Η πρώτη στο μακάβριο κατάλογο των γυναικοκτονιών του 2023. Η 54 ΧΡΟΝΗ γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, έπεσε νεκρή από τα χέρια του ίδιου του συζύγου της στο σπίτι της. Ο 50χρονος είχε βεβαρημένο ιστορικό βίας, και συστηματικής κακοποίησης σε βάρος της γυναίκας του, φρικιαστικές μαρτυρίες ανέφεραν «Μέθαγε, την χτύπαγε, μετά καλούσε ασθενοφόρο, μετά την ξαναχτύπαγε». Είχε συλληφθεί το 2017 και 2019 για ενδοοικογενειακή βία ωστόσο η 54χρονη δήλωνε ότι δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη. Πριν τη δολοφονήσει είχε υποστεί ξυλοδαρμό. Στην αστυνομία είπε «Τσακωθήκαμε όπως συνήθως και τη σκότωσα». Τη κακοποίησε ως συνήθως και μετά τη δολοφόνησε.

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023 ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ:
Η γυναίκα 71 χρόνων βρέθηκε δολοφονημένη από τον ίδιο το παιδί της μέσα στο αυτοκίνητό σε αγροτική περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης από πυροβολισμό κυνηγετικού όπλου. Ο 34χρόνος γυναικοκτόνος εξαφανίσθηκε αλλά άφησε επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν άντεξε τα ψυχολογικά προβλήματα της μητέρας του.

22 ΜΑΙΟΥ 2023 -ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ
Δολοφονήθηκε από τον 36χρονο σύζυγό της, μπροστά στα μάτια του 8χρονου παιδιού της. Ήταν 39 χρονών. Είχε δύο παιδιά 12 και 8 χρονών. Αρνιόταν να δεχθεί ότι η γυναίκα του ήθελε να χωρίσουν. Ο γυναικοκτόνος είχε κακοποιητική συμπεριφορά αρκετό καιρό πριν τη δολοφονήσει. Το παιδί το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας όταν ο πατέρας μπήκε στο δωμάτιό του και πυροβόλησε την μητέρα του. Είδε μπροστά στα μάτια του, να δολοφονεί τη μητέρα του και μετά αυτός να αυτοκτονεί. Βρήκαν το παιδί στην αγκαλιά της δολοφονημένης σε κατάσταση σοκ και τραυματισμένο σοβαρά από τα σκάγια.

23 ΜΑΙΟΥ 2023-ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ-ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ
Δολοφόνησε με 20 μαχαιριές την 60χρονη πρώην σύντροφό του, Χρυσή Μπέζα στην πλατεία Βαρβακείου, στο κέντρο της Αθήνας και εξαφανίσθηκε. Ο 42χρονος συνελήφθη μετά από έρευνες και ομολόγησε

ΜΑΙΟΣ 2023-ΚΟΖΑΝΗ
Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου η 86χρονη από τον 61χρονο γιό της. Ο γυναικοκτόνος γιός την χτυπούσε για ώρα με γροθιές σε θώρακα και πλευρά. Την άφησε αβοήθητη και έφυγε . Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι η άτυχη γυναίκα είχε μαρτυρικό θάνατο, Οι γείτονες γνώριζαν, δεν έπεσαν από τα σύννεφα, είπαν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Την κακοποιούσε, την έβριζε χυδαία πολύ συχνά, ήταν ανήμπορη να αντιδράσει εκείνη. Δεν αντέδρασαν ούτε οι γείτονες ούτε η πολιτεία απλά περίμεναν να συμβεί.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ΚΩΣ:
(στις 12 Ιουνίου δηλώθηκε η εξαφάνισή της και στις 18 Ιουνίου βρέθηκε η σορός)
ΑΝΑΣΤΑΖΙΑ ΡΟΥΜΠΙΝΣΚΑ 27 ετών. Βιάστηκε και δολοφονήθηκε με ασφυκτικό τρόπο στην Κω όπου είχε φτάσει ένα μήνα πριν για να εργαστεί σε ξενοδοχείο. Αγνοούταν από τις 12 Ιουνίου, όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της από τον σύντροφό της με τον οποίο ήρθαν μαζί στο νησί για να εργαστούν. Η σορός της εντοπίστηκε σε βαλτώδη νερά, μέσα σε σακούλα φύλαξης χαλιών, σκεπασμένη με κλαδιά στις 18 Ιουνίου στις Αλυκές της Κω. Οι έρευνες τείνουν στο ότι δράστης είναι 32χρονος άνδρας, εποχιακός εργαζόμενος στο νησί, ο οποίος φαίνεται να ήταν και ο τελευταίος που ήταν μαζί της πριν χαθούν τα ίχνη της. Σύμφωνα με μαρτυρίες βρέθηκαν σε μπαρ κι από εκεί έφυγαν μαζί. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η γυναικοκτονία διαπράχθηκε σε εγκαταλειμμένο σπίτι κοντά στο σπίτι του βασικού υπόπτου. Ο άντρας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ:
ΑΝΝΑ ΙΒΑΝΚΟΒΑ τρανς 46 ετών. Δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά της στον Άγ. Παντελεήμονα με δεκαπέντε τραύματα στο κεφάλι, στα άκρα και στο σώμα τα οποία προκλήθηκαν από τον δράστη πιθανότατα με ψαλίδι κι έπειτα με κηροπήγιο. Η Άννα ήταν δραστήρια στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα της Αθήνας. Στις 19 Ιουλίου συνελήφθη 35χρονος άντρας και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο ίδιος διατηρούσε ερωτική σχέση με την Άννα και μετά τη δολοφονία απέσπασε χρήματα και αντικείμενα από το σπίτι. Ο δράστης ομολόγησε και φαίνεται πως δήλωσε «Τσακωθήκαμε και με χτύπησε. Προσπάθησα να αμυνθώ και τη χτύπησα κι εγώ. Άρπαξα ένα αντικείμενο που βρήκα μπροστά μου και τη χτύπησα δυνατά. Έγινε φασαρία, δεν κατάλαβα ότι είχε σκοτωθεί και έφυγα από το παράθυρο»

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 ΧΑΛΚΙΔΑ:
Το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου, 84χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής με δίκκανη κυνηγετική καραμπίνα από τον 88χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Χαλκίδα. Ο δράστης ομολόγησε το έγκλημα και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη φράση του «τη σκότωσα γιατί δεν περνούσα καλά μαζί της». Ο άνδρας είχε άδεια κατοχής για την καραμπίνα (το ότι του δόθηκε αυτή από τις αρχές σε τόσο προχωρημένη ηλικία αποτελεί, σύμφωνα με τοπικά μέσα, πηγή προβληματισμού. Αναμένονται δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Αστυνομικός δολοφόνησε τη 42χρονη πρώην σύζυγό του με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι της και μετά αυτοκτόνησε. Είχαν πάρει διαζύγιο το 2023. Ειχαν δύο ανήλικα παιδία ηλικίας 10 και 12 ετών. «Έλεγε στον πατέρα του ότι θα τη σκοτώσει. Την αγαπούσε τρελά» Την αγαπούσε τόσο που την δολοφόνησε αφήνοντας ορφανά τα παιδιά.

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 ΣΥΚΙΕΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
42χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον 69χρονο πατέρα της μέσα στο διαμέρισμά της. Η γυναίκα είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας από την ηλικία των 14ων και δεχόταν φροντίδα από επαγγελματία στο σπίτι καθημερινά. «Δεν άντεχε να τη βλέπει άλλο να υποφέρει από τη σκλήρυνση κατά πλάκας». Ο 69χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο και όταν πάρει  εξιτήριο θα οδηγηθεί στη φυλακή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ:Εκδίκαση απόφαση γυναικοκτονιας 2022:
Εκδίκαση της υπόθεσης της γυναικοκτονίας της 17χρονης από τον 23χρόνο σύντροφό της ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για τον στραγγαλισμό. Τη ζήλευε. Ομολόγησε στη μητέρα της ότι ήθελε να χωρίσουν. Δεν πρόλαβε.

ΜΠΑΚΟΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΙΗ 23 ΧΡΟΝΩΝ:
Ανακάλυψαν τη γυναίκα τυλιγμένη σε μία κουβέρτα 300μέτρα από το σπίτι της μετά από ένα χρόνο αναζήτησης, τον Οκτώβριο του 2023. Την ευθύνη για την δολοφονία της ανέλαβε η αδελφή της όπως ομολόγησε. Πιθανοί συνεργοί μητέρα και σπιτονοικοκυρά. Την χτυπούσαν την απειλούσαν την εξέδιδαν την ανάγκαζαν να επαιτεί. Σοκαριστικές οι λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια που περνούσε. Στην γειτονιά πολλοί άκουγαν, πολλοί γνώριζα, λίγοι ασχολήθηκαν, όλοι σιώπησαν.

25/11/2023

ΠΗΓΗ: https://femicide.gr/poiotika-dedomena/

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 25/11/2023: