Διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία

Γράφει η Χάιδω Ορφανού
Το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία είναι στην διαβούλευση και θα είναι έως 28/12. Μπορούμε να συμμετέχουμε με τα αιτήματα μας μέχρι τότε, προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός νόμος. Οι μητέρες είναι οι πρώτες οι οποίες πρέπει να συμμετέχουν, αφού αυτές αφορά άμεσα, τόσο τις ίδιες όσο και τα παιδιά τους.
Τα αιτήματα μας είναι να διώκεται ποινικά ο δράστης ενδοοικογενειακής όταν επικαλείται όρους όπως γονεϊκή αποξένωση και όλους τους συναφείς όρους.
Έτσι θα εναρμονιστεί με τις πρόσφατες συστάσεις προς Ελλάδα από την επιτροπή που ελέγχει την εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (GREVIO) και που θα συνεχίσει να ελέγχει και να ενημερώνεται από τις γυναικείες οργανώσεις και από εμάς.
Η επιτροπη κάνει εκτενή αναφορά σε κάθε όρο συναφή με την γονεϊκή αποξένωση και αναφέρει ότι αποτελεί εργαλείο περαιτέρω κακοποίησης, θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά και επαναθυματοποιει τα θύματα. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο ΟΗΕ με έκθεση του, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση του η οποία θα γίνει το επόμενο διάστημα οδηγία.
Το ψευδοσυνδρομο “γονεϊκή αποξένωση” απορρίφθηκε και δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία κλίμακα παθήσεων όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο APA (αμερικανική ψυχολογική εταιρεία).
Αίτημα μας επίσης είναι η προστασία από την πρώτη καταγγελία με λήψη περιοριστικών μέτρων μη προσέγγισης των θυμάτων, με την υποχρεωτική χρήση ειδικού ηλεκτρονικού βραχιολιου, το οποίο θα εκπέμπει σήμα στις αρχές όταν ο δράστης παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα.
Το νομοσχέδιο για να γίνει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προστασίας γυναικών και παιδιών θα πρέπει να συμπεριλάβει στα αδικήματα της ενδοοικογενειακής ψυχολογικής βίας, την ποινική δίωξη των δραστων ενδοοικογενειακής, όταν κάνουν χρήση κάθε όρου σχετικού με την γονεϊκή αποξένωση.