Νόμπελ Οικονομίας 2023: Στην Αμερικανίδα οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν το βραβείο

Η Κλόντια Γκόλντιν είναι η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2023, ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Κλόντια Γκόλντιν, η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας, «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

«Οι έρευνες της Κλόντια Γκόλντιν μας έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των χρόνων», σημείωσε ο Ραντ Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.

Ποια είναι η Κλόντια Γκόλντιν

Η 77χρονη Γκόλντιν διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η έρευνά της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γυναικείου εργατικού δυναμικού, τις εισοδηματικές ανισότητες, τις τεχνολογικές αλλαγές, την εκπαίδευση και τη μετανάστευση. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς της ερμηνεύει το παρόν μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος, εξετάζοντας την προέλευση σύγχρονων ζητημάτων.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1946. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει αρχαιολόγος, ακολούθως την «κέρδισε» η μικροβιολογία, ωστόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών της ερωτεύτηκε τα οικονομικά, όταν παρακολούθησε ένα μάθημα του οικονομολόγου Άλφρεντ Καν. Έλαβε πτυχίο Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κορνέλ και έγινε δεκτή στο διδακτορικό πρόγραμμα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο με σκοπό να σπουδάσει βιομηχανική οργάνωση.

Ωστόσο, ακολούθως άρχισε να ασχολείται με τα οικονομικά της εργασίας και την οικονομική ιστορία. Η διδακτορική της διατριβή αφορούσε τη δουλεία στις πόλεις των ΗΠΑ πριν τον αμερικανικό εμφύλιο. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, το 1972, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν – Μάντισον, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πριν γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1990.

ΠΗΓΗ: https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1522905/nompel-oikonomias-2023-stin-amerikanida-oikonomologo-klontia-gkolntin-to-vraveio/?fbclid=IwAR06Hcs-jVpQLwjsWi4CpKzIJRAVUqJ2qNmC7fHVTUlDKUWYS5U5X_TRq7g