Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσίδα καλλιτέχνης στη φυλακή για αντιπολεμικά μηνύματα

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Μια Ρωσίδα αντι-πολεμική ακτιβίστρια καταδικάστηκε σε επτά χρόνια εγκλεισμό σε ποινική αποικία επειδή αντικατέστησε τις ετικέτες τιμών των σούπερ μάρκετ με αντιπολεμικά μηνύματα.

Η Sasha Skochilenko, 33 ετών, καλλιτέχνης από την Αγία Πετρούπολη, βρίσκεται υπό κράτηση από τον περασμένο Απρίλιο.

Καταδικάστηκε για διάδοση “ψευδών πληροφοριών” σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Οι δικηγόροι της παρακάλεσαν για την αθώωσή της, λέγοντας ότι οι χρόνιες ασθένειες από τις οποίες πάσχει σημαίνουν ότι κινδυνεύει να πεθάνει στη φυλακή.

Εβδομάδες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κ. Skochilenko διαμαρτυρήθηκε αντικαθιστώντας τις ετικέτες των σούπερ μάρκετ σε ένα σούπερ μάρκετ της Αγίας Πετρούπολης με αντιπολεμικά μηνύματα, μια μικρή πράξη που ζητήθηκε από μια φεμινιστική συλλογικότητα.

Οι ετικέτες αντικατάστασης έγραφαν: “Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε μια σχολή τέχνης στη Μαριούπολη. Περίπου 400 άνθρωποι κρύβονταν μέσα”, και: “Η αστυνομία της Μαριούπολης έσωσε το στρατόπεδο της Μαριπούπολης: “Ο προπάππους μου δεν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τέσσερα χρόνια, ώστε η Ρωσία να γίνει φασιστικό κράτος και να επιτεθεί στην Ουκρανία”.

Η κ. Skochilenko παραδέχθηκε τις κατηγορίες.

Στην τελική της αγόρευση, η καλλιτέχνιδα έβγαλε προκλητικό τόνο, ρωτώντας το δικαστήριο: “Πόσο λίγη πίστη έχει ο εισαγγελέας μας στο κράτος και την κοινωνία μας, αν πιστεύει ότι η κρατική μας υπόσταση και η δημόσια ασφάλεια μπορεί να καταστραφεί από πέντε μικρά κομμάτια χαρτιού;”.

“Πείτε ό,τι θέλετε – έκανα λάθος ή μου έγινε πλύση εγκεφάλου”, είπε. “Θα επιμείνω στη γνώμη μου και στην αλήθεια μου”.

Η Skochilenko καταδικάστηκε για “δυσφήμιση του ρωσικού στρατού” βάσει των κατασταλτικών νόμων που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή.

Η νομοθεσία ποινικοποιεί ουσιαστικά κάθε αντιπολεμικό ακτιβισμό.

Η δίκη διήρκεσε ενάμιση χρόνο, προφανώς επειδή ήταν από τις πρώτες που παραπέμφθηκαν βάσει των νέων νόμων.

“Στην αρχή, η έρευνα κράτησε πολύ καιρό. Οι εισαγγελείς έπρεπε να βρουν κάπου κάποια στοιχεία”, δήλωσε η δικηγόρος της Yana Nepovinnova.

Η αδελφή της Sasha Skochilenko, Anna, δήλωσε στο BBC ότι η αδελφή της ήταν “σύμβολο όλων όσων μισούν οι [ρωσικές] αρχές”.

“Είναι καλλιτεχνική, εύθραυστη, λεσβία, έχει ουκρανικό επώνυμο”, δήλωσε η Άννα Σκοτσιλένκο.

Είπε ότι φοβόταν ότι οι χρόνιες παθήσεις της υγείας της αδελφής της σήμαινε ότι υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει στη φυλακή. Η Skochilenko έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, καθώς και με ένα καρδιακό ελάττωμα που κάνει την καρδιά της να σταματά να χτυπά για δύο έως τρία δευτερόλεπτα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψε μια άνευ προηγουμένου καταστολή της εγχώριας αντιπολίτευσης παράλληλα με την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι νόμοι που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη της κ. Skochilenko έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση δεκάδων επικριτών της διακυβέρνησής του.

Τον περασμένο μήνα, η δημοσιογράφος Marina Ovsyannikova, η οποία διαμαρτυρήθηκε κατά της εισβολής στην Ουκρανία σε απευθείας σύνδεση με την κρατική τηλεόραση, καταδικάστηκε ερήμην σε 8,5 χρόνια φυλάκιση.

Τον Απρίλιο, ο Βρετανο-Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα καταδικάστηκε σε 25 χρόνια για την κριτική του στον πόλεμο

Μεταφράζει η Μαριάντζελα Κατσιαβριά

ΠΗΓΗ: https://www.bbc.com/news/world-europe-67437171?fbclid=IwAR10jgW8KZ5UfsXgDZalA2S4CHYWvwOCeozO-_GQARQAH3NSDV-nN3zKvUs