13 οι (γνωστές) γυναικοκτονίες το 2023

Της Κατερίνας Σπύρου και της Μαριάντζελας Κατσιαβριά

1) 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, ΝΙΚΑΙΑ:
Η πρώτη στο μακάβριο κατάλογο των γυναικοκτονιών του 2023. Η 54χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, έπεσε νεκρή από τα χέρια του ίδιου του συζύγου της στο σπίτι της. Ο 50χρονος είχε βεβαρημένο ιστορικό βίας, και συστηματικής κακοποίησης σε βάρος της γυναίκας του, φρικιαστικές μαρτυρίες ανέφεραν «Μέθαγε, την χτύπαγε, μετά καλούσε ασθενοφόρο, μετά την ξαναχτύπαγε». Είχε συλληφθεί το 2017 και 2019 για ενδοοικογενειακή βία ωστόσο η 54χρονη δήλωνε ότι δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη. Πριν τη δολοφονήσει είχε υποστεί ξυλοδαρμό. Στην αστυνομία είπε «Τσακωθήκαμε όπως συνήθως και τη σκότωσα». Τη κακοποίησε ως συνήθως και μετά τη δολοφόνησε.

2) 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ:
Η γυναίκα 71 χρόνων βρέθηκε δολοφονημένη από τον ίδιο το παιδί της μέσα στο αυτοκίνητό σε αγροτική περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης από πυροβολισμό κυνηγετικού όπλου. Ο 34χρόνος γυναικοκτόνος εξαφανίσθηκε αλλά άφησε επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν άντεξε τα ψυχολογικά προβλήματα της μητέρας του.

3) 22 ΜΑΙΟΥ 2023, ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:
Δολοφονήθηκε από τον 36χρονο σύζυγό της, μπροστά στα μάτια του 8χρονου παιδιού της. Ήταν 39 χρονών. Είχε δύο παιδιά 12 και 8 χρονών. Αρνιόταν να δεχθεί ότι η γυναίκα του ήθελε να χωρίσουν. Ο γυναικοκτόνος είχε κακοποιητική συμπεριφορά αρκετό καιρό πριν τη δολοφονήσει. Το παιδί το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας όταν ο πατέρας μπήκε στο δωμάτιό του και πυροβόλησε την μητέρα του. Είδε μπροστά στα μάτια του, να δολοφονεί τη μητέρα του και μετά αυτός να αυτοκτονεί. Βρήκαν το παιδί στην αγκαλιά της δολοφονημένης σε κατάσταση σοκ και τραυματισμένο σοβαρά από τα σκάγια.

4) 22 ΜΑΙΟΥ 2023, ΚΟΖΑΝΗ:
Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου η 86χρονη από τον 61χρονο γιό της. Ο γυναικοκτόνος γιός την χτυπούσε για ώρα με γροθιές σε θώρακα και πλευρά. Την άφησε αβοήθητη και έφυγε . Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι η άτυχη γυναίκα είχε μαρτυρικό θάνατο, Οι γείτονες γνώριζαν, δεν έπεσαν από τα σύννεφα, είπαν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Την κακοποιούσε, την έβριζε χυδαία πολύ συχνά, ήταν ανήμπορη να αντιδράσει εκείνη. Δεν αντέδρασαν ούτε οι γείτονες ούτε η πολιτεία απλά περίμεναν να συμβεί.

5) 23 ΜΑΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ:
Δολοφόνησε με 20 μαχαιριές την 60χρονη πρώην σύντροφό του, Χρυσή Μπέζα στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας και εξαφανίσθηκε. Ο 42χρονος συνελήφθη μετά από έρευνες και ομολόγησε.

6) 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ΚΩΣ:
ΑΝΑΣΤΑΖΙΑ ΡΟΥΜΠΙΝΣΚΑ 27 ετών από την Ρουμανία. Βιάστηκε και δολοφονήθηκε με ασφυκτικό τρόπο στην Κω όπου είχε φτάσει ένα μήνα πριν για να εργαστεί σε ξενοδοχείο. Αγνοούταν από τις 12 Ιουνίου, όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της από τον σύντροφό της με τον οποίο ήρθαν μαζί στο νησί για να εργαστούν. Η σορός της εντοπίστηκε σε βαλτώδη νερά, μέσα σε σακούλα φύλαξης χαλιών, σκεπασμένη με κλαδιά στις 18 Ιουνίου στις Αλυκές της Κω. Οι έρευνες τείνουν στο ότι δράστης είναι 32χρονος άνδρας, εποχιακός εργαζόμενος στο νησί, ο οποίος φαίνεται να ήταν και ο τελευταίος που ήταν μαζί της πριν χαθούν τα ίχνη της. Σύμφωνα με μαρτυρίες βρέθηκαν σε μπαρ κι από εκεί έφυγαν μαζί. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η γυναικοκτονία διαπράχθηκε σε εγκαταλειμμένο σπίτι κοντά στο σπίτι του βασικού υπόπτου. Ο άντρας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

7) 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, ΑΘΗΝΑ:
ΑΝΝΑ ΙΒΑΝΚΟΒΑ τρανς 46 ετών. Δολοφονήθηκε στο διαμέρισμά της στον Άγιο Παντελεήμονα με δεκαπέντε τραύματα στο κεφάλι, στα άκρα και στο σώμα τα οποία προκλήθηκαν από τον δράστη πιθανότατα με ψαλίδι κι έπειτα με κηροπήγιο. Η Άννα ήταν δραστήρια στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα της Αθήνας. Στις 19 Ιουλίου συνελήφθη 35χρονος άντρας και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο ίδιος διατηρούσε ερωτική σχέση με την Άννα και μετά τη δολοφονία απέσπασε χρήματα και αντικείμενα από το σπίτι. Ο δράστης ομολόγησε και φαίνεται πως δήλωσε «Τσακωθήκαμε και με χτύπησε. Προσπάθησα να αμυνθώ και τη χτύπησα κι εγώ. Άρπαξα ένα αντικείμενο που βρήκα μπροστά μου και τη χτύπησα δυνατά. Έγινε φασαρία, δεν κατάλαβα ότι είχε σκοτωθεί και έφυγα από το παράθυρο»

8) 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, ΧΑΛΚΙΔΑ:
Το μεσημέρι της 20ης Ιουλίου, 84χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής με κυνηγετική καραμπίνα από τον 88χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στην Χαλκίδα. Ο δράστης ομολόγησε το έγκλημα και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη φράση του «τη σκότωσα γιατί δεν περνούσα καλά μαζί της». Ο άνδρας είχε άδεια κατοχής για την καραμπίνα (το ότι του δόθηκε αυτή από τις αρχές σε τόσο προχωρημένη ηλικία αποτελεί, σύμφωνα με τοπικά μέσα, πηγή προβληματισμού. Αναμένονται δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση.

9) 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, ΠΑΤΡΑ:
55χρονη γυναικα βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της μία μέρα μετά την δολοφονία, δηλαδή την Πέμπτη 27 Ιουλίου, από φιλικό της πρόσωπο που ειδοποίησε την αστυνομία. Εξ’ αρχής οι έρευνες εστίαζαν στον ανιψιό της 55χρονης, ο οποίος μετά από την πράξη με την οποία βαρύνεται επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ και ταξίδεψε με προορισμό την Κόρινθο και στη συνέχεια με ταξί στο Λουτράκι, όπου για μικρό χρονικό διάστημα έμεινε σε τροχόσπιτο φιλικού του προσώπου, εκεί όπου εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς. Οι υποψίες σε βάρος του προέκυψαν από το γεγονός ότι πριν από επτά χρόνια ο 35χρονος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της 53χρονης μητέρας του και αδελφής της 55χρονης που δολοφονήθηκε τώρα. Ο ίδιος φέρεται να αρνείται την κατηγορία.

10) 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
38χρονος αστυνομικός δολοφόνησε τη 42χρονη πρώην σύζυγό του με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι της και μετά αυτοκτόνησε. Είχαν πάρει διαζύγιο το 2023. Ειχαν δύο ανήλικα παιδία ηλικίας 10 και 12 ετών. «Έλεγε στον πατέρα του ότι θα τη σκοτώσει. Την αγαπούσε τρελά» Την αγαπούσε τόσο που την δολοφόνησε αφήνοντας ορφανά τα παιδιά.

11) 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
42χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον 69χρονο πατέρα της μέσα στο διαμέρισμά της. Η γυναίκα είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας από την ηλικία των 14 ετών και δεχόταν φροντίδα από επαγγελματία στο σπίτι καθημερινά. «Δεν άντεχε να τη βλέπει άλλο να υποφέρει από τη σκλήρυνση κατά πλάκας». Ο 69χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο και όταν πάρει  εξιτήριο θα οδηγηθεί στη φυλακή.

12) 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΣΑΛΑΜΙΝΑ:
71χρονος εκτελεί με καραμπίνα τη 43χρονη σύντροφό του. Η γυναίκα ήταν μητέρα ενός παιδιού από προηγούμενο γάμο και είχε καταγγείλει τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία. Ο ηλικιωμένος δήλωνε αμετανόητος μέχρι και τη στιγμή της προφυλάκισής του.

13) 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Μια νεαρή γυναίκα, η ΔΕΣΠΟΙΝΑ, βρέθηκε νεκρή ξυπόλυτη το πρωί της 6/12/2023 στην άκρη χωματόδρομου πλησίον των ΚΤΕΛ “Μακεδονία”, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της η γυναίκα κακοποιούταν επανειλημμένα από άντρες με την αστυνομία να παραμένει άπραγη. Υπάρχουν υποψίες πως πρόκειται για γυναικoκτονία. Ζητάμε ιατροδικαστική εξέταση με στόχο την εύρεση του δράστη ο οποίος φαίνεται να είναι γνωστός διερχόμενος που είχε κακοποιήσει τη γυναίκα στο παρελθόν.