Ισραηλινές και Παλαιστίνιες αδελφές γυναίκες υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Οι δύο οργανώσεις συνεργάστηκαν στενά τα τελευταία τρία χρόνια, απαιτώντας τόσο από την παλαιστινιακή όσο και από την ισραηλινή ηγεσία να ακούσουν το “κάλεσμα των μητέρων” για να σταματήσει η σύγκρουση.

Το Vrije Universitait Amsterdam, γνωστό και ως Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, υπέβαλε τις οργανώσεις Women Wage Peace και Women of the Sun, ισραηλινές και παλαιστινιακές οργανώσεις, αντίστοιχα, ως υποψήφιες για το Νόμπελ Ειρήνης 2024.

Το πανεπιστήμιο είναι ένα από τα πιο διάσημα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ολλανδία και αναγνωρίζεται από την επιτροπή Νόμπελ ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.

Στην επιστολή σύστασης, το πανεπιστήμιο έγραψε ότι το έργο των οργανώσεων “είναι τραγικά επίκαιρο αυτή τη στιγμή, δεδομένης της ικανότητάς τους να συνεχίσουν να οικοδομούν ειρηνικούς δεσμούς μεταξύ των παλαιστινιακών και των ισραηλινών κοινοτήτων παρά τα απίστευτα εμπόδια που αντιμετώπισαν τους τελευταίους δύο μήνες”.

Οι δύο οργανώσεις έχουν συνεργαστεί στενά τα τελευταία τρία χρόνια, απαιτώντας τόσο από την παλαιστινιακή όσο και από την ισραηλινή ηγεσία να ακούσουν το “κάλεσμα των μητέρων” για να σταματήσει η σύγκρουση, η οποία έχει περιγραφεί ως “κύκλος αιματοχυσίας”.

Και οι δύο ομάδες έχουν καλέσει τις αντίστοιχες ηγεσίες τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιτευχθεί μια “δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη συμφωνία” που θα τερματίσει τη μακρά ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Υλοποιώντας τους στόχους τους, τα κινήματα πραγματοποίησαν μια μεγάλη εκδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών και διπλωματών, στην Ιερουσαλήμ και τη Νεκρά Θάλασσα, λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, συνέχισαν να υποστηρίζουν την ειρήνη, την επικοινωνία και τον συμβιβασμό.

Δηλώσεις των κινημάτων

Το Women Wage Peace, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 μετά την αποστολή Protective Edge των IDF, δήλωσε ως απάντηση στην υποψηφιότητα ότι “Αυτές είναι πολύ δύσκολες μέρες για το κράτος του Ισραήλ και η αναγνώριση που λάβαμε σήμερα είναι μια μικρή αχτίδα φωτός. Εδώ υπάρχει μια ιστορική συνεργασία μεταξύ δύο γυναικείων κινημάτων που δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν το αίτημά τους να προωθήσουν οι ηγέτες των δύο εθνών μια πολιτική συμφωνία που θα εγγυάται ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ελευθερίας και για τα δύο έθνη.

“Από την ίδρυση της εταιρικής σχέσης και τη διατύπωση του “καλέσματος των μητέρων”, όλο και περισσότερες γυναίκες, νέες και μεγαλύτερες, ενώνονται μαζί μας, αρνούμενες να παραμείνουν σιωπηλές και εργάζονται για τη δημιουργία ενός διαφορετικού δρόμου. Τους τελευταίους μήνες μας έχουν ρωτήσει επανειλημμένα αν υπάρχει πιθανότητα πολιτικής διευθέτησης.

“Η απάντησή μας είναι ότι ο αιματηρός πόλεμος που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου απαιτεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα επιλυθεί με τη βία.

“Δεν θα μπορέσουμε να υποσχεθούμε ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που ζουν μεταξύ του ποταμού και της θάλασσας με τη βία. Μετά από πολλές χιλιάδες απώλειες και θύματα, ήρθε η ώρα να επιλέξουμε ένα νέο δρόμο. Πιστεύουμε ολόψυχα ότι μόνο μια πολιτική διευθέτηση, με επικεφαλής γενναίες ηγεσίες και από τις δύο πλευρές, θα δημιουργήσει μια διαφορετική πραγματικότητα εδώ”.

Σε κοινή δήλωση, τα δύο αδελφά κινήματα ανέφεραν: “πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων των εθνών μας μοιράζεται επίσης την κοινή μας επιθυμία. Ως εκ τούτου, απαιτούμε από τους ηγέτες μας να ακούσουν το κάλεσμά μας και να ξεκινήσουν αμέσως ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, με αποφασιστική δέσμευση να επιτύχουν, εντός περιορισμένου χρονικού πλαισίου, μια πολιτική λύση στη μακρά και επώδυνη σύγκρουση. Καλούμε τους λαούς και των δύο εθνών, Παλαιστινιακούς και Ισραηλινούς, και τους λαούς της περιοχής, να συμμετάσχουν στο κάλεσμά μας και να επιδείξουν την υποστήριξή τους για την επίλυση της σύγκρουσης. Καλούμε τους ηγέτες μας να επιδείξουν θάρρος και όραμα για την επίτευξη της ιστορικής αλλαγής στην οποία όλοι προσβλέπουμε. Ενώνουμε τα χέρια μας με αποφασιστικότητα και συνεργασία για να επαναφέρουμε την ελπίδα στους λαούς μας”.

Μεταφράζει η Μαριάντζελα Κατσιαβριά

ΠΗΓΗ: https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/article-779245?fbclid=IwAR1Zoahk6kf3fJ981x_ZkcUxkXzIqBBKL4CYAO5YDQ4kyBYeIs7cNKWjL3A