«Βάσω Σταματίου – Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς»: Προβλήθηκε στις 11-10-23 στο ΕΡΤ NEWS

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Με καθυστερηση ανακαλύψαμε αυτή τη λαμπρή εκπομπή της τηλεόρασης της ΕΡΤ, οπότε την προβάλλουμε κι εμείς, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το δούμε σε κάποιο κανάλι. Επισης, μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλιο της.  Σ.Β.

Με τη συγκλονιστική μαρτυρία της Βάσως Σταματίου, της Ελληνίδας η οποία κρατήθηκε στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 23.00, στο ΕΡΤ NEWS, ο νέος κύκλος εκπομπών «Κεραία», που επιμελείται και παρουσιάζει η Ρέα Βιτάλη.

Με τη συγκλονιστική μαρτυρία της Βάσως Σταματίου, της Ελληνίδας η οποία κρατήθηκε στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 23.00, στο ΕΡΤ NEWS, ο νέος κύκλος εκπομπών «Κεραία», που επιμελείται και παρουσιάζει η Ρέα Βιτάλη.

Η Β. Σταματίου κατάφερε να δει ολοκληρωμένο το επεισόδιο στον υπολογιστή της Ρ. Βιτάλη στον οίκο ευγηρίας, στη Στυλίδα, όπου φιλοξενούνταν.

Την ώρα που έφευγα, αναφέρει η Ρ. Βιτάλη, σηκώθηκε με δυσκολία. «Να σε βοηθήσω να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου;», τη ρώτησε η Ρέα Βιτάλη. «Οχι», της απάντησε, «θέλω να με θυμάσαι όρθια», και ανασήκωσε τις πλατούλες της σαν «φτερά». Μόλις τέσσερις ώρες μετά η Βάσω Σταματίου πέταξε στον ουρανό. Ησυχη, γαλήνια. Η ιστορία της είχε φτάσει στα αυτιά της ανθρωπότητας…

Η Βάσω Σταματίου πάλεψε ενάντια στους ναζί κατακτητές. Για τη δράση της αυτή συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς. Ηταν μια από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν έως το στρατόπεδο του Αουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Γεννήθηκε στην Αριδαία του νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Την άνοιξη του 1944, όντας δεκαεννιά χρόνων και φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε από τις φυλακές «Παύλου Μελά» στις φυλακές Μπάνιτσα, έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιούνη 1944 μεταφέρθηκε στο Αουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτέμβρη 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944, στο Μπούχενβαλντ. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτέμβρη 1945.

Ολη αυτή η συγκλονιστική διαδρομή περιγράφεται και στο βιβλίο της, «Βαρούμ? Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Αουσβιτς», που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή» λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή η Β. Σταματίου, φέτος τον Ιούνη.

Εξιστορεί όλη την πορεία της από τη στιγμή που συνελήφθη μέχρι που απελευθερώθηκε. Με λόγια απλά και συγκλονιστικά περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου της τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί που έζησε και η ίδια, αλλά και οι συγκρατούμενές της, το πώς πολεμούσαν οι γυναίκες αυτές να σταθούν όρθιες μέσα στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης – και ειδικά του Αουσβιτς – όπου άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί μέσα στους φούρνους των στρατοπέδων, εκτελούνταν ή τρελαίνονταν και αυτοκτονούσαν.

Η υπόμνησή της στο τέλος του βιβλίου, «Οσο για τους επίσημους νεκρούς (των στρατοπέδων συγκέντρωσης), τους κουβαλάει η ανθρωπότητα στην πλάτη της σαν τη μεγαλύτερη ντροπή της, ντροπή που δυστυχώς για αρκετούς σήμερα (…) γίνεται σημαία μαύρη με τον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού στο κέντρο. Προλάβετε, λαοί…», είναι η δική της παρακαταθήκη.

Την Βάσω Σταματίου είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε μία από τις περιοδείες του στον νομό Φθιώτιδας τον Δεκέμβρη του 2022. Για τη συνάντηση μαζί της είχε αναφέρει τότε ότι είναι «μεγάλη τιμή και χαρά, καθώς είναι μια γυναίκα πραγματική αγωνίστρια της ζωής, του κόσμου, που αγωνίστηκε για υψηλά ιδανικά και βασανίστηκε».

ΠΗΓΗ: https://www.katiousa.gr/istoria/prosopa-istoria/vaso-stamatiou-mia-ellinida-sto-aousvits-deite-to-apopse-sto-ert-news/?fbclid=IwAR2rTACYsLPQ-sEf4gi9niMt_gWDWsu6BeK0Ia0bA_d0zZ5PdEVSWmRMRxI