Η εκβιασμένη αυτοκτονία συνιστά μια μορφή γυναικοκτονίας;

Είναι μικρό άρθρο της Μόντ, μαζί με βίντεο 4λεπτών.
Γράφουν οι Marion Huysman και Robin Gasser

Αλιεύει και μεταφράζει η Γεωργία Πετράκη

Το 2022, 759 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στη Γαλλία ή αποπειράθηκαν να το κάνουν μετά από ενδοοικογενειακή βία. Αυτές είναι σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες.

Η Γαλλία είναι μια από τις σπάνιες χώρες στις οποίες αναγνωρίζεται νομικά η ύπαρξη καταναγκαστικών αυτοκτονιών, που αφορούν κυρίως γυναίκες. Ο νόμος της 30ης Ιουλίου 2020 εισήγαγε το αδίκημα της παρενόχλησης από σύζυγο ή πρώην σύζυγο που «οδήγησε το θύμα σε αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας». Αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση δέκα ετών και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ. Η σπείρα της βίας που οδηγεί σε αναγκαστική αυτοκτονία είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας. Μια σχέση ξεκινά κανονικά αλλά, σταδιακά, ο θύτης ελέγχει το θύμα του με το να το δυσφημεί, να το κάνει να νιώθει ένοχο και να το απομονώνει. Ακολουθεί ψυχολογική κακοποίηση και σωματική βία. Σε αντίθεση με μια ανθρωποκτονία, όπου ο δράστης σκοτώνει το θύμα του, στο πλαίσιο μιας αναγκαστικής αυτοκτονίας, το θύμα είναι που δίνει τέλος στη ζωή του επειδή δεν βλέπει διέξοδο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπήρξαν 759 περιπτώσεις αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας στη Γαλλία μετά από ενδοοικογενειακή βία το 2022 και 684 το 2021. Και πρόκειται κυρίως για γυναίκες. Για τις ίδιες περιόδους καταγράφηκαν 122 και 118 γυναικοκτονίες αντίστοιχα. Σε αυτό το σύντομο βίντεο, εξηγούμε τους μηχανισμούς των αναγκαστικών αυτοκτονιών μέσα από την ιστορία της Odile Nasri, 50 ετών, που έβαλε τέλος στη ζωή της μετά από δέκα χρόνια ενδοοικογενειακής βίας.

https://www.lemonde.fr/comprendre-en-3-minutes/video/2023/12/31/le-suicide-force-est-il-une-forme-de-feminicide-comprendre-en-trois-minutes_6208507_6176282.html?lmd_medium=al&lmd_campaign=envoye-par-appli&lmd_creation=android&lmd_source=default

Δημοσιεύθηκε στη Monde στις 31 Δεκεμβρίου 2023