Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα, για γυναικοκτονία το 1988

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Πίσω από την εισπνοή αζώτου με την οποία εκτελέστηκε ο 58χρονος Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, μέθοδο εκτέλεσης η οποία αμφισβητήθηκε ευρέως, βρίσκεται ένα άγριο έγκλημα γυναικοκτονίας. Το μακρινό 1988 ένας πάστορας πλήρωσε (ή σκόπευε να πληρώσει) τρεις άνδρες για να σκοτώσουν τη γυναίκα του, 45χρονη Ελίζαμπεθ Ντορλίν Σένετ, μητέρα δύο παιδιών, εν μέρει για να εισπράξει τα χρήματα από την ασφαλιστική όπως γράφεται και εν μέρει για να την ξεφορτωθεί, υποθέτουμε εμεις. Η γυναίκα είχε δεχθεί 10 μαχαιριές.

Από τους τρεις συμμέτοχους στο φόνο, ο ένας καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε το 2020, ο δεύτερος θανατοποινίτης εκτελέστηκε το 2010, ενώ ο τρίτος εκτελέστηκε σήμερα. Ο πάστορας αυτοκτόνησε λίγο μετά την δολοφονία της συζύγου του, όταν οι αρχές τον έβαλαν στο κάδρο των υπόπτων. Είχε πληρώσει ή τάξει στους δολοφόνους από 1.000 δολάρια στον καθένα.

Στην εκτέλεση, απ’ ότι μάθαμε, βρίσκονταν μέλη της οικογένειας του Σμιθ αλλά και τα δύο αγόρια της δολοφονημένης, τα οποία μίλησαν για απόδοση δικαιοσύνης απέναντι στο φόνο της μητέρας τους, αν και τόνιζαν ότι η μητέρα δεν επιστρέφει μ’ αυτή την εξέλιξη.

Η πολιτεία της Αλαμπάμα όπου έγινε η “πρωτότυπη” και βασανιστική απ’ ότι καταγγέλθηκε αυτή εκτέλεση, διατηρεί ακόμα τη θανατική ποινή όπως και πολλές από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Αναφέρεται ότι εκτελούνται περίπου 24 θανατοποινίτες κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια.

Για να δώσουμε το λόγο και στον νεκρό πλέον Σμιθ, να αναφέρουμε ότι τα τελευταία του λόγια ήταν: «απόψε η Αλαμπάμα ανάγκασε την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα πίσω… Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως». Τακτικά τον τελευταίο καιρό σε δηλώσεις του ανέφερε την έκφραση Ου φονεύσεις, για να υποστηρίξει τον εαυτό του. Τα δύο αγόρια της νεκρής, ανέφεραν ότι αυτού του είδους τις συμβουλές δεν τις τήρησε για τη μητέρα τους.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατάγγειλε την θανατική ποινή, τη συγκεκριμένη εκτέλεση και το είδος της, όσο και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Φόλκερ Τουρκ, μίλησε για βασανιστήριο.

Φυσικά και ευτυχώς, υπήρξαν και αυτή τη φορά διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων κατά της θανατικής ποινής, όπως φαίνεται και από φωτογραφία μας, και εμείς στο Μωβ έχουμε καταγγείλει πολλάκις τη θανατική ποινή. Απλώς, με αυτό το δημοσίευμα θέλαμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το έγκλημα της γυναικοκτονιας, που είναι κάπως κανονικοποιημένο στην Αμερική, την Ευρώπη και παντού.

Η πρώτη φωτογραφία: Πρώην κατάδικοι που βρέθηκαν στη λίστα της αναμονής του θανάτου αλλά αποφυλακίστηκαν, από τα αριστερά οι Randall Padgent, Gary Drinkard και Ron Wright, ήταν μεταξύ των περίπου εκατό διαμαρτυρόμενων που συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στο Montgomery, Αλαμπάμα, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, Ζητούσαν από την κυβερνήτη Kay Ivey να σταματήσει την αποφασισμένη εκτέλεση.  Το μεγάλο πανό δεξιά, λέει ότι η σναμονή του θανάτου είναι πνευματικό βασανιστήριο.  (Mickey Welsh/The Montgomery Advertiser via AP)