Ιταλίδα ακτιβίστρια μεταφέρθηκε δεμένη και με λουρί σε δικαστήριο της Βουδαπέστης

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αίσθηση προκαλούν στην Ιταλία οι σημερινές εικόνες που δείχνουν την Ιλάρια Σάλις, Ιταλίδα αντιφασιστική ακτιβίστρια φυλακισμένη στην Ουγγαρία, δεμένη με χειροπέδες στους καρπούς και τους αστραγάλους, αλλά και με ένα είδος λουριού που κρατούσαν οι δεσμοφύλακες σε δικαστήριο της Βουδαπέστης.

Η 39χρονη Ιταλίδα δασκάλα κατηγορείται για την επίθεση εις βάρος ακροδεξιών στοιχείων κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής πορείας. Ένας Γερμανός, ο οποίος βρισκόταν μαζί της, δήλωσε ένοχος, ενώ η Σάλις δηλώνει αθώα.

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, ο πατέρας της φυλακισμένης καταγγέλλει τις “ταπεινωτικές” συνθήκες κράτησης και ζητά η κόρη του “να μεταφερθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία” και κάνει παράλληλα έκκληση “η κυβέρνηση να κάνει κάτι τώρα”.

Η δίκη πήρε αναβολή μέχρι τις 24 Μαϊου, και η Ιλάρια Σάλις κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 24 χρόνια. Ο Ιταλός ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε πως ζήτησε από της Ουγγρικές Αρχές “μια μεταχείριση που να σέβεται τους κανόνες και την αξιοπρέπεια του ατόμου, και πιθανές εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση”.

ΠΗΓΗ: ERTNEWS 29-1-24

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Φαίνεται μια δημοσιογράφος με το μικρόφωνο, που κάνει ρεπορταζ, από τη Ρεπύμπλικα, ενώ δίπλα φαίνεται η κρατούμενη δεμένη και να συνοδεύεται από αστυνομικους, χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό της.