Ένοχη στις ΗΠΑ μητέρα εφήβου που αιματοκύλισε σχολείο

Αλιεύει η Μιμίκα Κριτσανίδου

Μια μητέρα από το Μίσιγκαν, ο έφηβος γιος της οποίας σκότωσε τέσσερις συμμαθητές του, κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, στην πρώτη τέτοια περίπτωση στις ΗΠΑ που ένας γονέας κρίνεται υπεύθυνος για το έγκλημα του ίδιου του του παιδιού.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου στο Πόντιακ της κομητείας Όκλαντ του Μίσιγκαν κατηγόρησαν την 45χρονη Τζένιφερ Κράμπλεϊ για αμέλεια, καθώς επέτρεψε στον έφηβο γιο της να έχει όπλο και αγνόησε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο 15χρονος -τότε- γιος της είχε σκοτώσει στο λύκειο Oxford High School τέσσερις συμμαθητές του και τραυμάτισε άλλα επτά άτομα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ίθαν Κράμπλεϊ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.Οι γονείς είχαν δωρίσει στον έφηβο γιο τους το όπλο

Μετά το μακελειό απαγγέλθηκαν σοβαρές κατηγορίες εις βάρος των γονέων του εφήβου, επειδή του είχαν αγοράσει ως χριστουγεννιάτικο δώρο το όπλο με το οποίο εκτέλεσε τους μαθητές και δεν το ασφάλισαν στο σπίτι τους. Οι ίδιοι αγνόησαν, σύμφωνα με την Εισαγγελία, τις προειδοποιήσεις από το σχολικό περιβάλλον του αγοριού ότι ήταν βίαιο και διαταραγμένο.

Ο σύζυγός της, Τζέιμς Κράμπλεϊ, δικάζεται χωριστά. Η δίκη του θα ξεκινήσει στις 5 Μαρτίου. Ο γιος τους, που είχε παραδεχθεί την ενοχή και στις 24 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, δεν κατέθεσε στη δίκη της μητέρας του.

Η υπόθεση έφερε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στις ΗΠΑ το ζήτημα της ευθύνης των γονέων για τις πράξεις των παιδιών τους. Σύμφωνα με τον Τζος Χόρβιτς, συνδιευθυντή του Johns Hopkins Center for Gun Violence Solutions, η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των γονιών, όπου αυτό αρμόζει, είναι σημαντικό βήμα, καθώς μελέτες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν δείξει ότι από τα σπίτια τους παίρνουν τα όπλα περίπου τρεις στους τέσσερις ανήλικοι δράστες πυροβολισμών σε σχολεία. Πολύωρες διαβουλεύσεις των ενόρκων για την ετυμηγορία

Οι δώδεκα ένορκοι φέρονται, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, να διαβουλεύονται για πάνω από δέκα ώρες για την ετυμηγορία.

Περιστατικά μακελειών σε σχολεία και σε πανεπιστήμια συνεχίζουν να σημειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νόμοι περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία, αλλά τα πυροβόλα όπλα, όπως συνήθως είναι σχετικά εύκολο να αγοράσει κανείς πιστόλια και τυφέκια εφόδου.

Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα όπλα σκοντάφτει συνήθως στις αντιδράσεις Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και του ισχυρού λόμπι των όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί μέτρα για τον περιορισμό της ένοπλης βίας, χωρίς μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: https://www.iefimerida.gr/kosmos/ipa-enohi-gia-akoysia-anthropoktonia-i-mitera-efiboy-poy-aimatokylise-sholeio?fbclid=IwAR3A5PM56ToTGqFiNVfUgAZUdMVNC-p2kPwPSaiBCTghoYWbFJkykPNrIHA