Μιλά παιδί παρένθετης μητρότητας στο Κοινοβούλιο της Τσεχίας

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Ολόκληρη η ομιλία:

Λοιπόν πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εδώ που με κάλεσαν να πω τη δική μου πλευρά της ιστορίας um ως παιδί που γεννήθηκε από παρένθετη μητρότητα και τώρα αγωνίζομαι κατά της παρένθετης μητρότητας. Είμαι ευγνώμων και εξαιρετικά τιμημένη που βρίσκομαι σε ένα τέτοιο μέρος,  αυτό είναι περισσότερο από ότι περίμενα και είμαι πολύ συγκινημένη. Πρέπει να πω όλη μου την ιστορία. Θα τη μοιραστώ μαζί σας με πολλή ειλικρίνεια πολλή ταπεινότητα. Είναι τόσο πρώτη φορά που μιλάω μπροστά σε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι τόσο έξυπνοι, οπότε είμαι λίγο ταραγμένη, πρέπει να πω αλλά πιστεύω ότι τα λόγια μου σήμερα είναι σημαντικά γιατί πολύ συχνά δυστυχώς  ξεχνάμε τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο από την παρένθετη μητρότητα αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν δίνουν ποτέ τη συγκατάθεσή τους, δεν έχουν ποτέ το λόγο τους, και αυτά είναι τα παιδιά που γεννιούνται από παρένθετη μητρότητα.

Αυτά τα παιδιά που ξεριζώνονται από τη μητέρα τους για να πουληθούν σε αγνώστους κάπως σαν τα αυτοκίνητα που παραγγέλνεις από εργοστάσια που εννοώ διαλέγεις επιλογές που μπορεί να σου αρέσουν ή όχι και αυτά τα παιδιά θεωρούνται ακριβώς σαν χυδαία αντικείμενα και προϊόντα

Εγώ είμαι σήμερα ένα προϊόν παρένθετης μητρότητας που δημιουργήθηκε, που αγοράστηκε, και θα ήθελα να σας πω τη δική μου πλευρά της ιστορίας για να μπορέσετε να καταλάβετε πώς με επηρέασε και γιατί σήμερα δεν μπορούμε απλά να ρυθμίσουμε την παρένθετη μητρότητα, πρέπει να την καταργήσουμε καθαρά και απλά για το καλό του παιδιού και φυσικά για τα δικαιώματα των παιδιών. Ένα παιδί δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι αντικείμενο μιας τέτοιας σύμβασης και πάνω απ’ όλα δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι αντικείμενο μιας συναλλαγής έτσι όπως είπα θα ταξιδέψουμε τώρα 40 χρόνια πίσω. Τότε ξεκίνησε η ιστορία μου, ακόμα και πριν από τη δική μου γέννηση.

Οι υποψήφιοι γονείς μου, εννοώ η υποψήφια μητέρα μου, είχε ήδη έναν γιο με έναν άλλο άνδρα, οι γονείς μου είχαν μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση πολύ έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να τους το αναγνωρίσω αυτό, η μητέρα μου ήταν 11 χρόνια μεγαλύτερη από τον πατέρα μου, τα χρήματα έτρεχαν, ήταν στο απόγειο της καριέρας τους και πιστεύω ότι κάποια στιγμή η μητέρα μου κάπως ξέχασε τη βιολογία της και έτσι κάποια στιγμή αποφάσισαν να κάνουν οικογένεια αλλά ήταν λίγο αργά.

Σε αυτό το στάδιο ο πατέρας μου ήταν 48 ο πατέρας μου συγνώμη ήταν 37 και η μητέρα μου 48 και η μητέρα μου είχε ήδη προβλήματα υπογονιμότητας. Σύμφωνα με τον πατέρα μου με τον οποίο είχα μια πρόσφατη συζήτηση, ήθελε ένα παιδί από τα δικά του τζιν του έτσι η υιοθεσία ήταν εντελώς έξω από την εικόνα, και η παρένθετη μητρότητα για αυτούς ήταν η μόνη επιλογή αντί να παραιτηθούν από την απόκτηση ενός παιδιού.

Εγωιστική απόφαση πιστεύω, αλλά είναι η ιστορία τους. Έτσι έψαξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στο Λούισβιλ Κεντάκι για να βρουν ένα πρακτορείο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να βρουν μια παρένθετη μητέρα.

Οι γονείς μου πρώτα έδωσαν στο πρακτορείο φυσικά μια λίστα με κριτήρια σχετικά με τη γυναίκα που θα έπρεπε να είναι, πως θα έπρεπε να μοιάζει, εγώ προσωπικά γεννήθηκα με παραδοσιακή παρένθετη μητρότητα, όχι εθνική παρένθετη μητρότητα, οπότε η παρένθετη μητέρα μου είναι βιολογικά συγγενής μου αν και κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμία απολύτως διαφορά αν η μητέρα είναι βιολογικά συνδεδεμένη με το παιδί ή όχι γιατί για μένα η μητέρα είναι αυτή που έχει το παιδί μέσα στη μήτρα της για 9 μήνες και φυσικά γεννάει το παιδί.

Περίπου ένας χρόνος περνάει όπου το 1991 οι γονείς μου είχαν μια παρένθετη μητέρα αλλά δεν κρατούσε τα έμβρυα και έτσι έπρεπε να γίνει εκ νέου αντιστοίχιση με αυτό που θα ήταν η βιολογική μου μητέρα και ευτυχώς αυτή έμεινε έγκυος μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Λέγεται συχνά ότι τα πρακτορεία εξετάζουν την ψυχολογία των γυναικών μέσω πολύ ενδελεχών τεστ, ότι βεβαιώνονται ότι δεν έχουν κανένα χρέος να πληρώσουν, αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.  14 δις δολάρια ήταν η αγορά της παρένθετης μητρότητας το 2022 και πιστεύετε ειλικρινά ότι θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά σε γυναίκες που μπορεί να λένε ψέματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τους; Δεν νομίζω.

Έτσι η περίπτωσή μου είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Η βιολογική μου μητέρα δεν ήταν ψυχικά σταθερή, είχε ένα τεράστιο ιστορικό με κατάθλιψη αλλά και πάνω από αυτό λίγο πριν γεννηθώ είχε χάσει ένα γιο ηλικίας 2 ετών σε ένα απολύτως τραγικό οικιακό ατύχημα έτσι νομίζω ότι μπορείτε να μπείτε στη θέση της ψυχολογικά.

Δεν ήταν εκεί καθόλου, ήταν εντελώς συντετριμμένη, μετά από αυτό ήταν χρεωμένη και έπρεπε να παριστάνει ένα γενναίο πρόσωπο για την οικογένειά της τα παιδιά της και τον σύζυγό της

Αυτή η υπηρεσία που έβλεπε μόνο αυτό που ήθελε να δει όταν την προσέλαβε, και αυτό ήταν τα χρήματα που μπορούσε να παράγει.
Ήταν η κατάσταση μιας γυναίκας που χρειαζόταν χρήματα για να ταΐσει τα παιδιά της και να πληρώσει τους λογαριασμούς της, έτσι γεννήθηκα στις 10 Δεκεμβρίου 1991, μια ημερομηνία που επιλέχθηκε στην πραγματικότητα από τους παρευρισκόμενους γονείς μου, επειδή περιέργως έπεφτε μεταξύ των γενεθλίων της υποψήφιας μητέρας μου που γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου και της βιολογικής μου μητέρας που γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου

Έπρεπε να είμαι ένα μωρό των Χριστουγέννων στην πραγματικότητα, αλλά ακόμη και αυτό αποφασίστηκε για μένα. Μπορείτε να φανταστείτε ότι στην παρένθετη μητρότητα οι γεννήσεις μπορούν ακόμη και να προγραμματιστούν και να αποφασιστούν και δεν είμαι αρκετά σίγουρη πώς είναι αυτό το καλύτερο συμφέρον του παιδιού και εδώ είναι που γίνεται λίγο συναισθηματικό για μένα.

Μόλις γεννήθηκα δεν με έβαλαν στην αγκαλιά της βιολογικής μου μητέρας της μητέρας που με φρόντιζε για 9 μήνες, αυτή που με τάιζε αυτή που μου μιλούσε αυτή που ένιωσα κάθε συναίσθημα να εισβάλει σε αυτήν όταν ήταν έγκυος η γυναίκα που στο τέλος ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήξερα, όχι να κάνω το μεγάλο άλμα του βρέφους από τη μήτρα της μητέρας μου στον κρύο και λιτό κόσμο των φώτων του νοσοκομείου.

Και έπρεπε να είμαι εμείς που πουλήσαμε και οριστικοποιήσαμε τη συναλλαγή στην αγκαλιά των θετών μου γονέων τους οποίους δεν γνώριζα και αυτό δυστυχώς ήταν το πρώτο τραύμα που θα έγραφε την υπόλοιπη ζωή μου το τραύμα της εγκατάλειψης.

Έτσι από παιδί ήδη έδειχνα σημάδια του τραύματος, το τραύμα της εγκατάλειψης, οι γονείς μου δεν μπορούσαν να με αφήσουν, με έπιανε υστερία, ήμουν ένα πολύ περίπλοκο παιδί, φοβόμουν πάντα την απόρριψη, είχα πρόβλημα να κάνω φίλους, οι γονείς μου δεν μπορούσαν να με αφήσουν πουθενά, πάρτι με ύπνο να έκανα, έπεφτα σε αυτή την υστερική κρίση και έτσι δεν μπορούσαν να με αφήσουν απλά φοβόμουν δυστυχώς ότι θα υπέφερα μια δεύτερη εγκατάλειψη κάθε φορά που με άφηναν αλλά εκείνη τη στιγμή περνούσα ήδη μια εσωτερική μάχη πώς θα μπορούσα να χτίσω τον εαυτό μου χωρίς να ξέρω από πού προέρχομαι.

Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου τα πράγματα χειροτέρεψαν βυθίστηκα στις εξαρτήσεις από το αλκοόλ ακόμα και βιάστηκα επειδή έβαζα συνεχώς τον εαυτό μου σε ενοχή, έκανα αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Η ζωή μου δεν ήταν η καλύτερη, ήταν δύσκολο να έχω φυσιολογικές φιλίες, έπνιγα τους ανθρώπους γιατί φοβόμουν ότι θα με αφήσουν.

Ήμουν μόνη μου ήμουν πολύ πολύ μόνη μου, έπεφτα σε πολλές καταθλίψεις, λυπάμαι επίσης δεν μπόρεσα ποτέ να βρω μια καλή δουλειά, δεν ήμουν σταθερή και δυσκολεύτηκα να τελειώσω τις σπουδές μου, μετά, τότε, δόξα τω Θεώ γνώρισα τον άντρα μου ο οποίος σταδιακά με βοήθησε να ξαναφτιάξω τη ζωή μου όπως είναι σήμερα με πολύ υπομονή, πολλή αγάπη, με άφησε να ξεσπάσω όλα μου τα συναισθήματα και κατάλαβε ακριβώς γιατί αντιδρούσα με τον τρόπο που αντιδρούσα,

Σήμερα έχω τρία πανέμορφα παιδιά αλλά δυστυχώς και αυτά με τη σειρά τους υποφέρουν από τα δικά μου τραύματα η κόρη μου η μεγαλύτερη μου Elanar, υποφέρει από το τραύμα της εγκατάλειψης και ο γιος μου ο Theodore ο δεύτερος μου υποφέρει από το τραύμα της απόρριψης.

Δυστυχώς υποφέρουν και αυτά με τη σειρά τους από ένα τραύμα, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι όλα αυτά είναι διαγενεακά, οπότε η παρένθετη μητρότητα δεν επηρέασε μόνο εμένα, δυστυχώς επηρεάζει και τα δικά μου παιδιά, που σήμερα φυσικά έχουν βοήθεια

Είχα την απόδειξη του γεγονότος ότι γεννήθηκα από παρένθετη μητρότητα μέσω ενός τεστ DNA όταν έγινα 30 χρονών, είμαι 31 σήμερα, αλλά αυτή ήταν η φυσική απόδειξη γιατί πάντα ήξερα μέσα μου ότι δεν ταίριαζα, είχα προβλήματα με τη μητέρα μου, έβλεπα ότι δεν συνδεόμουν μαζί της, συνδεόμουν με τον πατέρα μου λίγο περισσότερο γιατί ήταν βιολογικά συνδεδεμένος μαζί μου αλλά τα πράγματα δεν φαίνονταν σωστά και ήξερα μέσα μου ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Εμείς τα παιδιά δεν είμαστε χαζοί ξέρετε είμαστε πολύ πολύ πολύ έξυπνοι άνθρωποι, και όχι πολύ καιρό πριν διαγνώστηκα με διπολική νόσο δεν θα έπρεπε να σοκάρει κανέναν σας μετά από όλα όσα σας είπα για τη βιολογική μου μητέρα, οπότε η παρένθετη μητέρα μου παλεύει και η ίδια με ψυχικά προβλήματα, και πιστεύω ότι το κληρονόμησα αυτό από εκείνη, αλλά πώς να ξέρω, δεν είχα ποτέ πρόσβαση στα ιατρικά μου αρχεία από την πλευρά της και όλα ήταν κρυφά από εμένα και θα μπορούσε να έχει πει ψέματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τελικά στην πραγματικότητα όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί την Έλενορ φοβήθηκα πάρα πολύ, φοβόμουν μέχρι θανάτου, γιατί δεν ήξερα τι θα κληροδοτούσα στο μωρό μου, τον καρκίνο μια γενετική ασθένεια, θέματα ψυχικής υγείας, όλα αυτά είναι στο μυαλό.

Μου είναι απίστευτο να διαπιστώνω ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού να κρύβεις όλες αυτές τις πληροφορίες από το παιδί από το παιδί σε όλη του τη ζωή. Συγγνώμη και αυτή είναι μια σύντομη περίληψη της ζωής μου. πολύ σύντομη, θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τη ζωή μου και όλα τα προβλήματα που μου προκάλεσε η παρένθετη μητρότητα.

Πάντα υπάρχουν συνέπειες. Κοιτάξτε με, δύο άνθρωποι, οι υποψήφιοι γονείς μου, πριν από 31 χρόνια πήραν μια μικρή απόφαση, μετά μια μεγαλύτερη, και μετά μια πιο ασήμαντη και η μια απόφαση μετά την άλλη ήρθα στον κόσμο και εκείνη την ημέρα ήμουν η συνέπεια μιας μικρής επιλογής που έκαναν δύο άνθρωποι σε μια εποχή που εγώ δεν υπήρχα καν. Και αυτή η Επιλογή καθόρισε όλη μου την ύπαρξη.

Είμαι μια συνέπεια, και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαι εγώ αυτή που θα επιφέρει συνέπειες για να καταργηθεί η θηριωδία της παρένθετης μητρότητας αλλά προσέξτε τα λόγια μου: εγώ δεν θα με δείτε ποτέ να κατηγορώ τους γονείς μου χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που ήταν απλά μια προσφορά μια επιλογή που τους προσφέρθηκε σε ασημένιο πιάτο PL και δεν είχαν τη δύναμη να αντισταθούν.

Σήμερα δεν νιώθω κανένα μίσος για αυτούς, δεν τους κατηγορώ, τους αγαπώ, αλλά ωστόσο κατηγορώ το σύστημα που αργά αλλά σταθερά επιτρέπει την νομιμοποίηση της παρένθετης μητρότητας. Πρώτα εγκρίνουμε την χρήση της παρένθετης μητρότητας για ιατρικούς λόγους όπως η υπογονιμότητα μετά την αποδεχόμαστε για κοινωνικούς λόγους και μετά την αποδεχόμαστε για οτιδήποτε και για τα πάντα και για λόγους εμπορίας ανθρώπων, την πώληση παιδιών, την μη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου σώματος για ηθικούς βιοηθικούς λόγους.

Η παρένθετη μητρότητα πρέπει να καταργηθεί, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, και δεν είμαι γιατρός,  είμαι απλά ένα παιδί, ο μεγαλύτερος λόγος για να καταργηθεί αυτό το τερατούργημα είναι για το καλό του παιδιού για το δικό του ή του δικαιωμάτων του για μια ψυχική ισορροπία που αυτό ή αυτή όπως εγώ μπορεί να μην ξαναβρεί ποτέ.

Και θα τελειώσω με αυτό και αυτό είναι για όλους εσάς που μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό, να εννοώ ότι η παρένθετη μητρότητα είναι φυσιολογική και ίσως θα έπρεπε να την ρυθμίσουμε αν μόνο ένα παιδί όπως εγώ έχει αντιμετωπίσει τόσα πολλά προβλήματα στη ζωή του ως αποτέλεσμά της αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να πείσει όλους και όλες εσάς ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτή τη διαδικασία και ότι τίποτα δεν μπορεί να την κάνει ηθική παρά τις προσπάθειές σας να πείσετε τον εαυτό σας για το αντίθετο.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας