ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΙΔΟΧ ΣΤΗ Γ.Γ. ΙΣΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Οι Σύλλογοι των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καταγγέλλουμε το γεγονός ότι οι συναδέλφισσες-οι που εργάζονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) παραμένουν απλήρωτες -οι εδώ και τρείς μήνες.

Οι συναδέλφισσες-οι που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται στελεχώνουν:

α) Τη Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί από το 2011 με την ίδια στελέχωση και αποτελεί βασικό πυλώνα του δικτύου δομών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας (Τηλεφωνική Γραμμή, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας). Πρόκειται για τη μοναδική 24ωρη υπηρεσία πανελλαδικής εμβέλειας και άμεσης παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

β) Το Παρατηρητήριο Ισότητας, την υπηρεσιακή δομή που είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων που σχετίζονται με την ένταξη της ισότητας των φύλων στις δημόσιες πολιτικές.

γ) To Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας, αρμόδιο για την παροχή συμβουλευτικής, επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων.

Οι συναδέλφισσες κι οι συνάδελφοι ΙΔΟΧ εργάζονται χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας με ετήσιες ανανεούμενες συμβάσεις ως εργαζόμενες-οι δεύτερης κατηγορίας με λιγότερα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική απόφαση και πρακτική των κυβερνήσεων να στελεχώνουν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες με συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων, θέτοντας έτσι αφενός υπό αίρεση τη μελλοντική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών και αφετέρου στοχεύοντας στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και στην ιδιωτικοποίηση των δημοσιών υπηρεσιών και αγαθών.

Στην περίπτωση των εργαζομένων ΙΔΟΧ της Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων την ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά που θέσπισαν και διατήρησαν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συναδέλφισσες-οι εργάζονται χωρίς μισθό. Κάθε φορά που αλλάζει η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ στο οποίο και εντάσσονται υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών.

Τα φαινόμενα εντάθηκαν όταν μετά το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την έμπνευση να καταργήσει τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και να την ανασυστήσει ως Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια, το 2023, ως ΓΓ Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας.

Οι μεταβολές κι οι μετονομασίες της πρώην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, μπορεί να έχουν πολλαπλούς στόχους: από το να εξυπηρετήσουν το νεοσυντηρητικό αφήγημα της κυβέρνησης που θέτει την ισότητα των φύλων υπό την ομπρέλα της «οικογένειας» ή απλά για να δημιουργήσουν νέους υπουργικούς θώκους ή και τα δύο. Όποιος και να είναι ο στόχος, το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να έχει ένα πρακτικό σχέδιο για τη μετάβαση. Το γεγονός ότι από το 2019 ο ισχύον οργανισμός της ΓΓΙΑΔ είναι αυτός του Υπουργείου Εσωτερικών (ΠΔ 141/2017) είναι ενδεικτικός.

Το σίγουρο είναι ότι θύματα των επιτελικών σχεδιασμών είναι ο αδύναμος κρίκος των συναδελφισσών -ων ΙΔΟΧ για τις οποίες -ους δεν ξέρουν ποιος πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς εμπλέκονται δύο Υπουργεία (του οποίου ΥΚΟΙΣΟ τη διοικητική οικονομική υποστήριξη εξακολουθεί να παρέχει ακόμη μετά από 7 μήνες το Υπουργείο Εργασίας).

Οι λεγόμενες διοικητικές δυσκολίες της μετάβασης δε φαίνεται πάντως να υπήρξαν εμπόδιο για την καταβολή των μισθών ούτε των υπουργών- υφυπουργών -γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων ούτε και των μετακλητών των γραφείων τους.

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ο «Σύλλογος Υπαλλήλων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων» έπειτα από απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης κηρύσσει προειδοποιητική Στάση Εργασίας για την Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024 από τις 12:00 έως τις 17:00.

Διεκδικούμε:
• Την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητήριου Ισότητας και του Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας
• Την στελέχωση όλων των υπηρεσιών μας με επαρκή και μόνιμο προσωπικό
• Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενες-ους, όπως ορίζεται από την εργασιακή νομοθεσία.
• Τη μονιμοποίησή των συναδελφισσών -ων ΙΔΟΧ.

Τα αιτήματα που αφορούν τις/τους συναδέλφισσες-ους ΙΔΟΧ στηρίζουν οι σύλλογοι εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο ΥΠΕΚΑ και στο ΥΚΟΙΣΟ.
Τα ΔΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 15 Φλεβάρη 2024