Ευτυχία Λεοντίδου : « Η Γυναίκα – Ασθενής, η Γυναίκα – Θεραπεύτρια»

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Το Femina Lab, μέσα από τη στήλη «Πρόσωπα», συνδιαλέγεται και φωτίζει γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ανισότητας και καταπάτησης των θεμελιωδών γυναικείων δικαιωμάτων.

Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο Femina Lab, η Ευτυχία Λεοντίδου, Ιατρός, Διδάκτωρ μαιευτικής γυναικολογίας και ενεργή φεμινίστρια, έχοντας μια πολύχρονη εμπειρία, δράση και συγγραφικό έργο, μιλά για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση των έμφυλων ανισοτήτων και της υγείας των γυναικών σήμερα, τη θέση της γυναίκας που εργάζεται στις υπηρεσίες υγείας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας του φύλου της.

Λέει χαρακτηριστικά ότι «…Οι γυναίκες πανεπιστημιακοί, και οι γυναίκες χειρουργοί, πρέπει να ιδρώσουν και να είναι 10 φορές καλύτερες από τους άνδρες συναδέλφους για να σκαρφαλώσουν ακόμα και σε χαμηλές θέσεις της ιεραρχίας. Όσο ανεβαίνουμε σε διευθυντικές θέσεις, οι άνδρες αποχτούν σχεδόν το μονοπώλιο.»

Αναφέρεται στις ευεργετικές νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά τη μητρότητα, θεωρώντας ότι ανακουφίζουν σ’ ένα βαθμό την εργαζόμενη γυναίκα, ωστόσο δεν παύουν να νομιμοποιούν την αντίληψη ότι η φροντίδα των παιδιών είναι αποκλειστικά υπόθεση της.

Μιλά για την έκτρωση, που απαγορεύεται και επιτρέπεται κατά περίσταση ανάλογα με τη χώρα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη μόνιμη διατήρηση των γυναικών σε φόβο και εξάρτηση, και τον περιορισμό της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Συμβουλεύει τις γυναίκες ως γιατρός να ακολουθούν τα πρωτόκολλα πρόληψης με θρησκευτική ευλάβεια και να επισκέπτονται τακτικά τους και τις γιατρούς τους. Προσθέτει ότι «…όσο περισσότερες γνώσεις έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους, τόσο καλύτερα ξέρουν τι να ζητήσουν, και τι να περιμένουν, από τον ιατρικό κόσμο.»

Τέλος, αναφέρεται στο τελευταίο βιβλίο της, που εκδόθηκε το 2022 και αποτελεί τον τρίτο τόμο στη σειρά Φεμινιστική Γυναικολογία, «Γυναικείο Σώμα Μια μυσταγωγική ξενάγηση» χαρακτηρίζοντάς το, όπως και όλο της το έργο «…ένα κάλεσμα σε αφύπνιση, σε αντίσταση στα εξωπραγματικά πρότυπα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε, στις ψεύτικες πληροφορίες για το σώμα μας, στους κατασκευασμένους τεχνητούς ρόλους των φύλων, και σε υποστήριξη της δικής μας αλήθειας.» Μας καλεί ως γυναίκες «… να νοιώσουμε περήφανες για το σώμα μας, να το γνωρίσουμε, να το αγαπήσουμε, έτσι όπως είναι, χωρίς επισκευή, χωρίς κριτική, χωρίς την προσπάθεια να το κάνουμε πιο κοντό, πιο ψηλό, πιο χοντρό, πιο λιγνό, το σώμα μας όπως είναι. Να αποδεχθούμε και να φροντίσουμε το σώμα που μ’ αυτό έχουμε γεννηθεί και που μέσα του κατοικούμε.»

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 

Ευτυχία Λεοντίδου

Η Ευτυχία Λεοντίδου είναι Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφοσιωμένη στη θεραπεία και την ενδυνάμωση των γυναικών, δραστηριοποιημένη στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα, με πολλές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετοχή σε πολλά συλλογικά βιβλία. Εκπαιδεύτρια διαφόρων ομάδων γυναικών σε συνεργασία με γυναικείους φορείς, σχολεία, τοπική αυτοδιοίκηση, το ΚΕΘΙ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ο.κ.. Τα βιβλία της Η Θεά σε δράση-Τοκετός, Γυναικεία Σεξουαλικότητα-από τη σάρκα στο πνεύμα και Γυναικείο Σώμα-Μια Μυσταγωγική Ξενάγηση (2016, 2019 και 2022) αποτελούν μέρη του ολιστικού έργου Φεμινιστική Γυναικολογία – Ένα ταξίδι στο σώμα και το πνεύμα των Γυναικών.

 

Η Χ.Ε.Ν. Ελλάδος, δεν ευθύνεται για οιαδήποτε άποψη εκφραστεί και φιλοξενηθεί από το feminalab.gr, από φυσικό πρόσωπο, εταιρεία, οργανισμό. Οι απόψεις αυτές βαραίνουν και ευθύνουν αποκλειστικά το φορέα που τις εκφράζει και δεν υιοθετούνται από τη ΧΕΝ Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: https://feminalab.gr/feminalab/prosopa/415-eutychia-leontidou-e-gynaika-asthenes-e-gynaika-therapeutria?fbclid=IwAR000jcaNwUaLX8aF6XRIHdqRDnxUXxviTXSAwXFHYeZJis0BCjQARMD8z8