Ο Ράμα έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο on camera- Θύελλα αντιδράσεων

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Σε μια απαράδεκτη κίνηση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Συγκεκριμένα, επειδή δεν ήθελε να απαντήσει σε ερώτηση μιας δημοσιογράφου και για να την αποφύγει, ο Αλβανός πρωθυπουργός την έσπρωξε με το χέρι του στο πρόσωπο και αποχώρησε από το σημείο.

Η χειρονομία του καταγράφηκε στην κάμερα, ενώ αποδέκτης της ενέργειάς του ήταν η δημοσιογράφος Αμπρόζια Μέτα, που εργάζεται στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Syri TV. Η δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει για ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν, μια περιβαλλοντικά προστατευμένη περιοχή.

Η χειρονομία του Έντι Ράμα καταδικάστηκε από πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, με αρκετές εξ αυτών να κάνουν λόγο για “εκφοβιστική” κίνηση και για παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας.

Η οργάνωση Women In Journalism, ανήρτησε το βίντεο από το περιστατικό στο Twitter και κατήγγειλε την χειρονομία Ράμα, γράφοντας: “Καταγγέλλουμε την επιθετικότητα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα προς την Αμπρόζια Μέτα. Είναι απαράδεκτο να σπρώχνεις έναν δημοσιογράφο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει περιφρόνηση προς τον κριτικό Τύπο. Στεκόμαστε στο πλευρό της Μέτα και απαιτούμε από τον Ράμα να ζητήσει συγγνώμη και να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους με σεβασμό”.

“[Είμαστε] αλληλέγγυοι στη δημοσιογράφο Αμπρόζια Μέτα που αντιμετώπισε εκφοβισμό από τον Πρωθυπουργό, αναζητώντας απλώς διαφάνεια και λογοδοσία. Προτρέπουμε τον Έντι Ράμα να αντιμετωπίζει με σεβασμό με τον Τύπο”, ανέφερε σε δήλωση το Safe Journalists Network.

Η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων είπε ότι η Μέτα είχε το δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις στον Ράμα στη συνέντευξη Τύπου, ενώ έγραψε σε ανακοίνωσή της: “Η άρνηση και η αποφυγή του πρωθυπουργού για μια συγκεκριμένη απάντηση συνοδεύτηκε από εκφοβιστική γλώσσα και παραβίαση της δεοντολογίας, μέχρι και παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας του δημοσιογράφου”

ΠΗΓΗ: https://www.reporter.gr/Diethnh/Diethneis-Eidhseis/598136-O-Rama-esprwxe-gynaika-dhmosiografo-on-camera-Thyella-antidrasewn?fbclid=IwAR0DuEE4rvVfwR_gzqdd0hOvNfYeKvgMLtsLnhSjTZjlBP63cL8QmTpGNyc