Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος κατά των γυναικοκτονιών

Αλιεύει η Στέλλα Σάμου

Γράφει η Ζέλα Φυκούρα

Οι σύνεδροι του 42ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2004, ψήφισαν ομόφωνα την αλληλεγγύη τους προς τις γυναίκες που βιώνουν βία λόγω του φύλου τους.

Καλούν τον  Υπουργό Δικαιοσύνης να συνομιλήσει με τις γυναικείες οργανώσεις, να εισακούσει τις προτάσεις τους και την εμπειρογνωμοσύνη που προσφέρουν μέσω της έμφυλης προσέγγισης της βίας κατά των γυναικών με επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των θυμάτων

Δεσμεύονται να  προωθήσουν με διάφορες μορφές την ευαισθητοποίηση των  μελών τους αλλά και όλης της κοινωνίας σε θέματα έμφυλης βίας. Να παλέψουν μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις τόσο για την αλλαγή της νομοθεσίας, όσο και για την τήρηση των υφιστάμενων νόμων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα σταλεί στον κ. Φλωρίδη Υπουργό Δικαιοσύνης :

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΣΤΟΕ 4/4/2024

Το 2024 μπήκε με περιστατικά για ακόμα μια φορά βίας κατά των γυναικών:

Την Πρωτοχρονιά, στην Θεσσαλονίκη, είχαμε την γυναικοκτονία της 41χρονης μητέρας σε κατάσταση εγκυμοσύνης, από τον σύντροφό της και τον φίλο του. Λίγες μέρες μετά, στις 8 Ιανουαρίου, στο Ζεφύρι, ο σύζυγος περιέλουσε την σύζυγο του με εύφλεκτο υγρό και της έβαλε φωτιά.

Μια μέρα πριν, την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, στον Βόλο, ένας 60χρονος μπήκε στο σπίτι του, άρχισε να βρίζει και να εκφοβίζει την κόρη του, η οποία κλειδώθηκε στο δωμάτιό της.Αναζητώντας την γυναίκα του, η οποία έλειπε, της έστειλε μήνυμα ότι όταν επιστρέψει στο σπίτι θα την περιμένει με γεμάτη την καραμπίνα του. Στο Ηράκλειο, μια 57χρονη μητέρα κατήγγειλε στις αρχές ότι ο 56χρονος σύζυγός της χτύπησε και αυτήν και τον 16χρονο γιο τους, ενώ δεν δίστασε να πιάσει από τον λαιμό την σύζυγό του. Το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά μια 45χρονη κατήγγειλε στις αρχές τον 51χρονο σύντροφό της ότι της ασκεί ψυχολογική βία και δεν την αφήνει να βγει από το σπίτι.

Τρίτη γυναικοκτονία για το 2024 στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύμα μια 29χρονη με καταγωγή από τη Ρουμανία. Δράστης είναι ο σύζυγός της, ο οποίος ύστερα από έντονο διαπληκτισμό την πυροβόληση σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Η τέταρτη γυναικοκτονία διαπράχθηκε στο διαμέρισμα όπου έμενε ενα ηλικιωμένο ζευγάρι, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Ο 80χρονος φέρεται να δολοφόνησε με πολλαπλές μαχαιριές την 87χρονη. 

Η 5η γυναικοκτονία έγινε πριν 4 μέρες μπροστά στο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Ήταν η  28χρονη Κυριακή Γρίβα που είχε κατευθυνθεί εκεί για βοήθεια. Η τραγικότητα της δολοφονίας της με πολλαπλές μαχαιριές από τον πρώην σύντροφό της χωρίς κανείς από τους αστυνομικούς να προβλέψει, να βοηθήσει ή να αντιδράσει,  είναι σε όλους μας γνωστή.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες μετριούνται κατά δεκάδες ετησίως και τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας κατά χιλιάδες, η κρατική προστασία στα θύματα αυτής της βίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Εκτός από την προβληματική , γραφειοκρατική ή ανύπαρκτη αντιμετώπιση της αστυνομίας στα περιστατικά έμφυλης βίας, τα θύματα αντιμετωπίζουν επιπλέον μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες και κυρίως τις τεράστιες ελλείψεις επιστημονικής, νομικής, κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξής τους από κρατικές δωρεάν δομές.

Θα μείνουμε όλοι εμείς άπραγοι; Θα το θεωρήσουμε μια ακόμη υπόθεση που μας συγκινεί στην τηλεόραση που συμβαίνει σε άλλους αλλά δεν μας αφορά;

Ή αντίθετα θα  οξύνουν αυτά τα γεγονότα την κοινωνική ευαισθησία μας, και θα δηλώσουμε ότι σαν συνταξιούχες/οι τραπεζοϋπάλληλοι στο συνέδριό μας αισθανόμαστε οργή :

– για την διάλυση των υποστηρικτικών κοινωνικών δομών που ξεκίνησε από την εποχή των μνημονίων και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

– για τους κακοποιητές και φονιάδες, που μετατρέπουν τις γυναίκες “τους” σε πεδίο άσκησης εξουσίας, κακοποίησης, εκτόνωσης των παθών τους και εκμετάλλευσης, με τις πιο ακραίες μορφές, ακόμα με φόνο.

– όταν τα σώματα ασφαλείας δεν δείχνουν την εγρήγορση που θα έπρεπε μετά από τόσα περιστατικά βίας κατά των γυναικών για να ανταποκριθούν άμεσα στο σήμα κινδύνου ενός ανθρώπου που κινδυνεύει.

– όταν ακούμε για την απογύμνωση των αστυνομικών τμημάτων της γειτονιάς από τους αναγκαίους για την ασφάλεια των κατοίκων αστυνομικούς για  φύλαξη επισήμων ή για την καταστολή των εργατικών ή φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Οι κακοποιητές και οι γυναικοκτόνοι δυστυχώς δεν είναι «μόνοι» : είναι ένα ολόκληρο πατριαρχικό / ανδροκεντρικό σύστημα που τους πλαισιώνει και τους «υποβάλλει» την ιδέα της εξουσίας πάνω στις γυναίκες «τους» με κάθε τρόπο. Που υποβάλλει στις γυναίκες την ιδέα ότι πρέπει να υπομένουν βάσανα και κακοποιήσεις, γιατί αυτή είναι η “κανονικότητα”, ή γιατί έτσι «θα αγιάσουν»! Που τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σαν «κακιά στιγμή» σαν «ζήλια» ακόμη και από τα ΜΜΕ.

Στη μακρά εξελικτική αυτή πορεία της βίας που οδηγεί στην εξόντωση της Άλλης, μπορεί να έχουν προηγηθεί ποινές – χάδι για τον δράστη, με πιθανή αναστολή, όταν και αν εκδικαστούν, που οδηγούν στην ουσιαστική του απαλλαγή και στη δυνατότητα να φτάσει μέχρι τη γυναικοκτονία : Στην περίπτωση της Γεωργίας, είχαν αναφερθεί προηγούμενες κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της αδερφής του, αλλά παρόλα αυτά ο δράστης ήταν ελεύθερος. Η πρώην σύζυγός του είπε ότι είχαν μαζευτεί  κάμποσες αναστολές και 9 παραπομπές στη δικαιοσύνη.

Με βάση τα παραπάνω

Καλούμε τον  Υπουργό Δικαιοσύνης να συνομιλήσει με τις γυναικείες οργανώσεις, να εισακούσει τις προτάσεις τους και την εμπειρογνωμοσύνη που προσφέρουν μέσω της έμφυλης προσέγγισης της βίας κατά των γυναικών με επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των θυμάτων για:

Νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και την ένταξη του στον ποινικό κώδικα.

Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών.

Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.(ψυχολογική, νομική, κοινωνική).

Την 24ωρη λειτουργία και προσβασιμότητα των θυμάτων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες.

Την διενέργεια διαρκούς καμπάνιας και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία.

Οι σύνεδροι του 42ου συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ ομόφωνα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες που βιώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Θα προωθήσουμε με διάφορες μορφές την ευαισθητοποίηση των δικών μας μελών αλλά και όλης της κοινωνίας σε θέματα έμφυλης βίας. Θα παλέψουμε μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις τόσο για την αλλαγή της νομοθεσίας, όσο και για την τήρηση των υφιστάμενων νόμων σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών.

Το Προεδρείο του Συνεδρίου της ΟΣΤΟΕ