Κύπρος: Έφεση εναντίον της καταδίκης Αγγλίδας για ομαδικό βιασμό της

Το δημοσίευμα είναι από το Mediterranean Institute of Gender Studies

Σήμερα στις 11:45 έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, εκδήλωση αλληλεγγύης για τη 19χρονη Βρετανίδα που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από Ισραηλινούς στην Αγ. Νάπα το 2019. Θα ανακοινωθεί στις 12:00 η απόφαση για την έφεση που κατέθεσε.
Υπενθυμίζουμε τα βασικά σημεία αυτής της ντροπιαστικής για την κυπριακή δικαιοσύνη υπόθεσης.

➡️Η 19χρονη έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο ξενοδοχείο της. Μέρος της κακοποίησης γυρίστηκε σε βίντεο χωρίς τη συγκατάθεσή της και κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
➡️Καταπατήθηκαν τα δικαιώματά της στην εξέταση της υπόθεσής της αφού την ανέκριναν επί οκτώ ώρες, μόνη της, χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή μέλους της οικογένειάς της.
➡️Κρίσιμα αποδεικτικά ιατροδικαστικά στοιχεία είτε αγνοήθηκαν, είτε απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.
➡️Οι Ισραηλινοί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν σπίτι τους αεροπορικώς, ανοίγοντας σαμπάνιες στο αεροδρόμιο βρίζοντάς την.
➡️Η νεαρή γυναίκα έπαψε γρήγορα να θεωρείται θύμα και αντιμετωπίστηκε ως κατηγορούμενη, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου πέρασε περισσότερο από ένα μήνα στοιβαγμένη σε ένα κελί με άλλες εννέα γυναίκες.
➡️Καταδικάστηκε για «εξαπάτηση» ενώ η εξέταση της υπόθεσής της περιείχε πολλαπλές παραβιάσεις και παραλείψεις.
✊Σήμερα στεκόμαστε ξανά δίπλα της και απέναντι από ένα πατριαρχικό σύστημα δικαιοσύνης που ξεπλένει βιαστές.
Εμείς αδελφή μας σε πιστεύουμε.
#ΚαμίαΜόνη