Δίκη Κουτσουμπού: Στα πούπουλα ο παρ’ ολίγον φονιάς της

Όχι απλώς στα μαλακά, αλλά στα πούπουλα έπεσε ο κατηγορούμενος αστυνομικός Θεμιστοκλής Ποιμενίδης της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τραυμάτισε σοβαρά με τη μοτοσικλέτα του την Αγγελική Κουτσουμπού στη διαδήλωση το Δεκέμβριο του 2009.

Δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι επρόκειτο για δολοφονική επίθεση, και αυτό αποδεικνυόταν από το γεγονός ότι η Αγγελική μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Ερυθρός, αλλά επίσης από το γεγονός ότι οι “συνεργάτες” του θύτη, της ομάδας ΔΕΛΤΑ, έριχναν ροπαλιές σε γιατρό και παρευρισκόμενους που προσπαθούσαν να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται κατηγορούμενοι για “αντίσταση κατά της αρχής” σε δίκες που θα γίνουν σύντομα.

Η έδρα δέχθηκε ότι επρόκειτο για απλό τροχαίο, και αντιπαρήλθε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, μαρτυρίες και φωτογραφίες, που δείχνουν τον Ποιμενίδη να πέφτει μαινόμενος με το μηχανάκι του πάνω στο μπλοκ των διαδηλωτών. Έκρινε έτσι τον κατηγορούμενο ένοχο για σωματική βλάβη από αμέλεια, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, κατά την ολοκλήρωση της δίκης στις 3 Νοεμβρίου. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος “ούτε ανθρωποκτόνες τάσεις είχε και δεν είχε κανένα λόγο και σκοπό ούτε εναντίον της Κουτσουμπού ούτε οποιοδήποτε άλλου”. Παράλληλα, είχε ζητήσει να απορριφθεί το αίτημα της πολιτικής αγωγής για αναρμοδιότητα του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου να δικάσει την υπόθεση και για παραπομπή σε ανώτερο δικαστήριο ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, χαρακτηρίζοντάς το “νομικά και ουσιαστικά αβάσιμο”. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η δίκη ήταν “μια υπερπολυτελής διαδικασία” επειδή εξετάστηκαν τόσοι μάρτυρες για ένα τροχαίο! Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αστυνομικός είχε αποδώσει τον βαρύτατο τραυματισμό της Αγγελικής Κουτσουμπού στην “κακιά στιγμή”. Υπενθυμίζεται ότι η Αγγελική Κουτσουμπού παρ’ ολίγον να χάσει τη ζωή της όταν μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΕΛΤΑ διεμβόλισε το μπλοκ της ΕΕΚ και την έριξε κάτω περνώντας στη συνέχεια από πάνω της, στη διαδήλωση στο Σύνταγμα για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η υπογράφουσα ήμουν μάρτυρας υπεράσπισης της Κουτσουμπού, λόγω μακρόχρονης αγωνιστικής σχέσης και φιλίας, και λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμουν σε άλλο σημείο της ίδιας διαδήλωσης όπου είχε σημειωθεί βαρύτατη καταστολή. Έθεσα ιδιαίτερα το θέμα της έμφυλης βιαιότητας της αστυνομίας τον τελευταίο καιρό, φέρνοντας και τα παραδείγματα των καθαριστριών όσο και γυναικών δημοσιογράφων που έχουν υποστεί βαρείς τραυματισμούς. Ανέφερα ότι η παρουσία των γυναικών στο δημόσιο χώρο και στους αγώνες εξοργίζει ιδιαίτερα την αστυνομία λόγω της πατριαρχικής αντίληψης για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, εξ ου και η ιδιαίτερη σκληρότητά τους.

Σίσσυ Βωβού