Σκοτώνει ο κορονοϊός: Σκοτώνει και η βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών αυξάνεται και εντείνεται μέσα στην απομόνωση και τις κλεισμένες πόρτες των σπιτιών

Το γυναικείο/φεμινιστικό κίνημα γνωρίζει από την μακρά του ενασχόληση και οι έρευνες, μελέτες αποδεικνύουν ότι κατά την διάρκεια διακοπών, εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα, η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται.
Σήμερα όλος ο πλανήτης και η Ευρώπη και εμείς στην πατρίδα μας, ασχολούμαστε με τον κορονοϊό και τις καταστροφικές συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων, των ασθενών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζονται να σώσουν ζωές, η επιστήμη να βρει την θεραπεία, η πολιτεία να εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα για την προστασία των πολιτών. Η βία κατά των γυναικών αυξάνεται και εντείνεται μέσα στην απομόνωση και τις κλεισμένες πόρτες των σπιτιών.

Γυναικείες/φεμινιστικές συλλογικότητες λαμβάνουν ανησυχητικές πληροφορίες και καταγγελίες. Προχθές ακόμα άλλες δύο γυναικοκτονίες έξω από supermarket όπου δολοφονήθηκαν δύο εργαζόμενες, γιατί είναι γυναίκες και θα πρέπει να υποτάσσονται στην βούληση του άνδρα σύμφωνα με τον πατριαρχικό τρόπο σκέψης που θεωρεί τις γυναίκες ιδιοκτησία του ανδρός.

Προσυπογράφουμε ως «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη» τις επιστολές προς αρμόδιους φορείς, ανακοινώσεις, δελτία τύπου που έχουν αποσταλεί από γυναικείες οργανώσεις, και εμπεριέχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν από την πολιτεία και που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης νόμος 4531/2018 περί έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης προσυπογράφουμε το αίτημα για την επανάληψη της καμπάνιας για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την γνωστοποίηση και διάδοση της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για να υπενθυμίσουμε ότι: ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ και ότι έχουν κάπου να στηριχτούν.

Για το «Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτης»
Ιωάννα Καναβού, Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών, ioannakanavou@gmail.com
Σοφία Κάντα, Γραμματεία Γυναικών ΟΤΟΕ, kanta@otoe.gr

21.3.2020