Άμεση η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω κινδύνου από τον κορωναϊό

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Το δημοσίευμα συμπληρώθηκε στις 26/3

Την ώρα που οι φυλακισμένες και φυλακισμένοι βγάζουν απεγνωσμένες ανακοινώσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η τυχόν διασπορά του κορωναϊού στους συνωστισμένους πληθυσμούς, το κράτος δεν έχει κάνει ούτε μια σχετική δήλωση.

Συγκεκριμένα, οι κρατούμενες του Κορυδαλλού έβγαλαν ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου, την οποία απέστειλαν στα αρμόδια υπουργεία, και αναφέρουν λεπτομερώς τα προβλήματα αλλά και διεκδικούν την αποσυμφόρηση. Σχετικό δημοσίευμα εδώ.

Ανάλογο δημοσίευμα, στις 17 του Μαρτίου, για τους άντρες κρατούμενες και την αγωνία τους στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, εδώ:

Αντίθετα, αντί το υπουργείο να σκεφτεί την αποσυμφόρηση των φυλακών, απαγόρευσε κάθε επικοινωνία των φυλακισμένων με τους ανθρώπους τους, παρ’ ότι η επικοινωνία αυτή γίνεται πίσω από το τζάμι οπότε δεν μπορεί να προκαλέσει διασπορά, τουλάχιστον όχι στον πληθυσμό των φυλακισμένων.

Σε πολλές χώρες γίνεται αυτή τη στιγμή αποσυμφόρηση

Και όμως, το θέμα αυτό αποτελεί επείγον ενδιαφέρον για πολλές χώρες, που προετοιμάζουν ήδη ή έχουν προχωρήσει σε αποφυμφόρηση των φυλακών για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού τόσο στον πληθυσμό των φυλακών όσο και στο φυλακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελεύθερο, κυκλοφορεί στην κοινωνία, και συνεπώς μπορεί να γίνει αιτία της διάδοσης.

Πιο εμβληματική περίπτωση σχετικά είναι αυτή του Ιράν, το οποίο απελευθέρωσε συνολικά 85.000 φυλακισμένους, σύμφωνα με το Business Insider, της 17/3.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Gholamhossein Esmaili, δήλωσε: “Περίπου το 50% των αποφυλακισμένων είναι κρατούμενοι ασφάλειας (αυτό που εμείς θα λέγαμε πολιτικοί κρατούμενοι) επίσης στις φυλακές πήραμε προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί τυχόν ξέσπασμα (της ασθένειας)”.

Οι συνθήκες στις φυλακές του Ιράν έχουν χειροτερέψει τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αναφορές από τους ίδιους τους κρατούμενους για μεγάλους αριθμούς θανάτων από τον κορωνοϊό.

Το σύνολο των θανάτων στη χώρα έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100, ενώ ακόμα και ο υψηλόβαθμος Αγιατολάχ Hashem Bathayi Golpayegani, μέλος του συμβουλίου επιλογής του ανώτατου ηγέτη, πέθανε μέσα σε δύο ημέρες από τότε που νόσησε.

ΗΠΑ

Σύμφωνα με το BBC news US and Canada της 19 Μαρτίου, εκατοντάδες κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, στις ΗΠΑ, καθώς ήδη αναφέρθηκε μόλυνση αριθμού κρατουμένων από τον κορωναϊό.

Αναφέρεται επίσης ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα εντοπίσουν αυτούς που πρέπει να αποφυλακιστούν, στους οποίους περιλαμβάνονται άτομα με χαμηλές ποινές αλλά και ευάλωτα άτομα λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Η ανακοίνωσή του ήρθε λίγες ώρες μετά τη διαπίστωση ότι ένας φυλακισμένος και ένας φρουρός βρέθηκαν θετικοί στον κορωναϊό στη φυακή Rikers Island, όπου εκτίει την ποινή του και ο διαβόητος βιαστής γυναικών Χάβρεϊ Γουάινστάιν, που είναι 68 ετών.

Και άλλες φυλακές της Νέας Υόρκης έχουν βρει θετικούς κρατουμένους, ενώ πέθανε ήδη ένας εργαζόμενος στο τμήμα αναμόρφωσης.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης David Gauke καλεί για πρόωρη αποφυλάκιση και διαγραφή των μικρών ποινών, από το φόβο της διάδοσης της μόλυνσης. “Υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την απελευθέρωση κάποιων που βρίσκονται προς το τέλος της ποινής τους, για λίγους μήνες νωρίτερα. Τονίζω τη σημασία αυτής της κίνησης για τη μείωση των κινδύνων¨.

Αν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους κρατούμενους στο ΗΒ, θα μπορούσε να φθάσουμε ακόμα και σε 800 θανάτους αναφέρουν εμπειρογνώμονες.

Πρόχειρες εκτιμήσεις από επιστημολόγους του University College London εκτιμούν ότι αν υπάρξουν ανεξέλεγκτα κρούσματα της μόλυνσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει έχρι και σε 1% θανάτων στον πληθυσμό των φυλακών, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ληφθούν μέτρα για την προστασία των φυλακισμένων που είναι ηλικιωμένοι και έχουν χρόνιες παθήσεις.

Οι φυλακές αποτελούν στόχο στη μάχη ενάντια στον ιό που δίνουν πολλές χώρες, με αρκετές από αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ισπανία, οι ΗΠΑ και το Ιράν να αποφασίζουν την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων για να μειώσουν τον κίνδυνο της μετάδοσης μεταξύ των κρατουμένων και του προσωπικού. Στην Γουχάν, την κινέζικη πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός πριν τρεις μήνες περισσότεροι από 800 φυλακισμένοι αναφέρθηκε ότι είχαν μολυνθεί. Πληροφορίες από τον Guardian της 21 Μαρτίου.

Ιταλία

Από τον ιστότοπο cna, δημοσίευμα της 19ης Μαρτίου, μαθαίνουμε ότι η οργάνωση Antigone που ασχολείται με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, ζητά να αποφυλακιστούν 10.000 κρατούμενοι ενώ το υπουργείο προγραμματίζει την απελευθέρωση 3.000 με μικρές ποινές, οι οποίοι θα εκτίουν την ποινή τους σε κατ’ οίκον περιορισμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήδη 10 κρατούμενοι στην Ιταλία έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, κάτι που υποκίνησε τις εξεγέρσεις σε 27 φυλακές της χώρας, πριν λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 κρατουμένων. Μεταξύ όσων θα απελευθερωθούν δεν θα συμπεριλαμβάνονται όσοι συμμετείχαν στη στάση, για την τιμωρία τους προφανώς.

Γαλλία

Η Γαλλία δρομολογεί την αποφυλάκιση περίπου 5.000 κρατουμένων, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι δικαστές θα λάβουν εντολές για να διατάξουν τις αποφυλακίσεις κρατουμένων στο τέλος της ποινής τους, τις επόμενες ημέρες.
Θεωρείται ότι η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα 23 Μαρτίου μετά από συνεννόηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και των συνδικαλιστικών σωμάτων.

Την Παρασκευή 20/3, η Υπουργός Δικαιοσύνης Νικολά Μπελουμπέ δήλωσε στο Franceinfo: «Θα αφορά αφενός άρρωστους κρατουμένους, οι οποίοι έχουν άλλες ασθένειες εκτός από τον κορονοϊό, και αφετέρου ανθρώπους στους οποίους παραμένει λιγότερο από ένα μήνα κράτησης (…) Μπορούμε να προχωρήσουμε στην απομάκρυνσή τους από τις δομές αυτές».
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα εκτελούνται οι μικρές ποινές φυλάκισης με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

Αυστραλία

Περισσότεροι από 370 νομικοί εμπειρογνώμονες υπέγραψαν επιστολή για την οποία πήρε την πρωτοβουλία το Australian National University και το University of Technology Sydney, η οποία καλεί για επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την προστασία του πληθυσμού των φυλακών από την παγκόσμια πανδημία.

Οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας θα γίνουν επίκεντρα για την μετάδοση του COVID-19 εάν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν τώρα” είπε η καθηγήτρια Lorana Bartels επικεφαλής του προγράμματος εγκληματολογίας ANU στην Αυστραλία.

Επίσης αναφέρουν ότι μπορεί να επιλεγούν για αποφυλάκιση άνθρωποι με χαμηλές ποινές και ιδίως με επισφαλή υγεία και μεγάλη ηλικία.

Άλλες χώρες

H καθηγήτρια του UTS Thalia Anthony ανέφερε ότι έχουν ληφθεί επείγοντα μέτρα, περιλαμβανομενης της απελευθέρωσης φυλακισμένων στις ΗΠΑ, το ΗΒ, την Νοτιοανατολική Ασία και την Μέση Ανατολή, ως απάντηση στον κίνδυνο του ιου.

Είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια συνεκτική προσέγγιση για την προστασία του πληθυσμού των φυλακών.

Πολλοί και πολλές εμπειρογνώμονες, επαναλαμβάνουν τον κίνδυνο και ζητούν την αποφυλάκιση όσων έχουν μικρές ποινές όσο και όσων είναι ευάλωττοι λόγω ηλικίας ή νοσημάτων.

Με πληροφορίες από 7news.com.au της 21-3-20

Πακιστάν

Η Διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σε ανακοίνωσή της της 19 Μαρτίου, αναφέρει τους κινδύνους που υπάρχουν για τις υπερπληθυσμένες φυλακές της χώρας, σε περίπτωση που θα υπάρξει διάδοση του ιού. Λέει μεταξύ άλλων ότι οι “πακιστανικές αρχές έχουν πάρει κάποια μέτρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της μόλυνσης στον πληθυσό των φυλακών. Στις 16 Μαρτίου, η επαρχιακή κυβέρνηση της επαρχίας Sindh άρχισε να εξετάζει τους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών για τον COVID-19. Οι κυβερνήσεις των επαρχιών Sindh και Khyber-Pakhtunkhwa αποφάσισαν να απελευθερώσουν φυλακισμένους 60 μέρες νωρίτερα, και ως αποτέλεσμα έχουν απελευθερώσει πολλούς”.

Βραζιλία

Εκατοντάδες κρατούμενοι σε ημιελεύθερες φυλακές δραπέτευσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της 17/3

Κίνα

Στις 26 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κίνας δημοσίευσε για δεύτερη φορά δεδομένα για το ξέσπασμα μέσα στο σύστημα φυλακών της Κίνας σχετικά με τον ιό.

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου υπήρχαν 555 επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε πέντε φυλακές τριών επαρχιών — Hubei, Shandong, and Zhejiang — περισσότερα δηλαδή από τς 512 που ήταν επιβεβαιωμένα στις 21 Φεβρουαρίου, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε την πρώτη σχετική ανακοίνωση. Τέσσερεις από τους μολυσμένους ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των πέντε φυλακών, η Γυναικεία Φυλακή της Γουχάν είχε το μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 26ης Φεβρουαρίου, δεν υπήρξαν θάνατοι κρατουμένων και δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα σε άλλες φυλακές της χώρας.

Με πληροφορίες από THE DIPLOMAT 9 Μαρτίου (Οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ, είναι προγενέστερες αυτών που παρουσιάζονται πιο πάνω, από τον Guardian, γι’ αυτό προφανώς υπάρχει η απόκλιση στα στοιχεία)

Το έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αναφέρει σε δημοσίευμά του της 17-3

Οι φυλακές είναι επίκεντρα για τις μολυσματικές ασθένειες επειδή υπάρχει καταλληλότερο έδαφος για μόλυνση, υψηλότερα επίπεδα παραγόντων κινδύνου για μόλυνση, η αναπόφευκτη στενή επαφή σε χώρους συχνά υπερπληθυσμένους, με ανεπαρκή αερισμό και συνθήκες υγιεινής, και ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σχετικά με ό,τι υπάρχει στην κοινότητα.

Οι μολύνσεις μπορεί να μεταδίδονται μεταξύ φυλακισμένων, προσωπικού και επισκεπτών, μεταξύ φυλακών όταν υπάρχουν μεταγωγές και την υπηρεσία του προσωπικού σε διαφορετικούς χώρους, και από και προς την κοινότητα. Ως τέτοιες, οι φυλακές και άλλοι χώροι κράτησης αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στην ασθένεια COVID-19.

Η Ελληνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Έβγαλε σχετική ανακοίνωση στις 23-3, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Επίσης η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας/Ευρώπη έβγαλε ανακοίνωση στις 23-3, για τον τρόπο προφύλαξης και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων του COVID-19 σε φυλακές ή παρόμοια ιδρύματα:

Να αναμένουμε, λοιπόν, τόσο από τα αρμόδια υπουργεία όσο και από τις ενώσεις των φυλακτικού προσωπικού, σχετικές κινήσεις, ή πρέπει πρώτα να υπάρξουν κρούσματα για να κινηθούν;

Η αρχική φωτογραφία είναι από την Ιταλία από την εξέγερση στη φυλακή  San Vittore prison στο Μιλάνο