Επίθεση Κασιδιάρη εναντίον Κανέλλη. Ποιά επίθεση;

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να απαλλάξει με νομικά τερτίπια στις 6/3/2015 τον Κασιδιάρη για την σοβαρότατη επίθεση εναντίον της Λιάνας Κανέλλη τον Ιούνιο του 2012. Δεν είναι η πρώτη, δυστυχώς, εξοργιστική απόφαση, και δύσκολα θα ελπίζαμε ότι είναι η τελευταία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό της έμφυλης και της φασιστικής βίας, κάτι που δύσκολα, δυστυχώς, γίνεται αντιληπτό από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες, όπως δείχνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και από την κοινωνία ευρύτερα. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι η καταγγελία του φασισμού και σταματάμε εκεί. Ο δε κατηγορούμενος, ζητούσε και τα ρέστα, από το θύμα της επίθεσής του, και βέβαια τα πήρε.

Σε ανακοίνωση της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της 9-6-2012, γράφαμε:

“Η επίθεση του φασίστα Κασιδιάρη εναντίον των δύο υποψήφιων βουλευτίνων της Αριστεράς και όσα ακολούθησαν, έχουν πολλαπλά μηνύματα για εμάς τις φεμινίστριες και για την κοινωνία, που στις σημερινές ιστορικές στιγμές αγωνίζεται να προχωρήσει στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πρώτα θέλουμε να συγχαρούμε τις δύο υποψήφιες βουλευτίνες, κυρίες Δούρου και Κανέλλη, τόσο γιατί στηλίτευσαν τον φασίστα που ήταν στο πάνελ όσο και για την αυθόρμητη αλληλεγγύη που επέδειξε η δεύτερη.”

Προφανώς, “Η δικαιοσύνη ήταν απέξω” από το δικαστήριο, έτσι στη δίκη πρυτάνευσε η τυπολατρεία και το “γεγονός” ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. Ο κάθε Κασιδιάρης, έστω κι αν είναι φυλακή για διακεκριμένη οπλοκατοχή σχετιζόμενη με εγκληματική οργάνωση, μπορεί να απαλλάσσεται για το συγκεκριμένο κακούργημα, και εκτός από το φασιστικό, την έννοια της βίας κατά των γυναικών μπορούν άνετα κάποιοι και κάποιες να την θυμούνται την 25η Νοέμβρη του κάθε χρόνου, και να την ξεχνούν τις υπόλοιπες ημέρες.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, υιοθετώντας την άποψη του εισαγγελέα. Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να αθωωθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης για την επίθεση καθώς όπως είπε στην πρότασή του θα μπορούσε ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος για απλή σωματική βλάβη αλλά χρειάζονταν έγκληση εντός τριμήνου από την Λ. Κανέλλη.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του. «Ενας άνδρας δεν χτυπάει μια γυναίκα», είπε ο εισαγγελέας.

Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη

«Δέχθηκα τέσσερις μπουνιές στο πρόσωπο. Προσπάθησα να μη πέσω κάτω και ήθελα να αποφύγω το ρεζιλίκι, να έχω πέσει κάτω και μάλιστα σε στούντιο από τις μπουνιές» είπε στην κατάθεσή της η βουλευτής του ΚΚΕ. Η κ. Κανέλλη ανέφερε ότι από τα χτυπήματα επιδεινώθηκε η υγειά της. «Ημουν ένας άνθρωπος σε πλήρη οδύνη» είπε η βουλευτής. «Δεν θέλησα να κάνω μήνυση γιατί από μόνη της η πράξη είναι εξευτελιστική.

Κασιδιάρης για το χαστούκι στην Λιάνα Κανέλλη: «θα ζητούσα συγγνώμη αν δεχόμουν… μια συγγνώμη»

Αυτό υποστήριξε στην απολογία του ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής που χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ως… μια άτυχη στιγμή.

Είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο κατηγορούμενος:

«Όχι ένας άνδρας δεν σηκώνει ποτέ το χέρι του να χτυπάει μια γυναίκα. Είχα μια άσχημη στιγμή. Και δυστυχώς εμφανίζομαι ως άνδρας που χτυπάει γυναίκες. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι έπρεπε να φύγω από την εκπομπή».

Για το ποτήρι με το νερό που είχε εκσφενδονίσει σε βάρος της Ρένας Δούρου στην ίδια εκπομπή είπε :

«Είχα μια ακραία αντίδραση. Πήγα να βγάλω το μικρόφωνο και να φύγω κι εκείνη τη στιγμή δέχθηκα το χτύπημα με κάποια έντυπα. Δεν υπήρξαν γροθιές. Ήταν μόνο ένα χαστούκι στο μάγουλο και δύο στον αέρα, μια λανθασμένη ενέργεια. Αλλά για να κριθώ πρέπει προηγουμένως να δείτε ποια ήταν η κίνηση που με έφερε σε αυτό το σημείο. – Εισαγγελέας: τι κάνατε μετά το περιστατικό; – Έφυγα. Ούτε χτύπησα κανέναν ούτε τίποτα. – Εισαγγελέας: προσπαθήσατε να έρθετε σε επαφή με την κα Κανέλλη ; – Βρήκα τοίχο απέναντι μου. – Εισαγγελέας: γιατί δεν ζητήσατε μια συγγνώμη; – Θα ζητούσα αν δεχόμουν μια συγγνώμη.»

Γ. Παπαδάκης: Πολύ έντονα τα χτυπήματα στη Λ. Κανέλλη

Πολύ έντονα χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπαδάκης τα χτυπήματα που δέχθηκε η Λιάνα Κανέλλη από τον Ηλία Κασιδιάρη κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο για το βίαιο περιστατικό που εκτυλίχθηκε στη διάρκεια της εκπομπής του.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου δεν κατάφερε να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για χαστούκια ή μπουνιές.

Πρόεδρος: Ήταν χαστούκια ή γροθιές;

Μάρτυρας: Ήταν έντονα. Το χέρι ήταν ελαφρά κλεισμένο. Το χτύπημα ήταν πολύ ισχυρό. Κάποιο χτύπημα πήγε στον αέρα.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε μετά το επεισόδιο. «Η κ. Κανέλλη φώναζε ότι είναι χτυπημένη και είχε ένα εξόγκωμα κάτω από το μάτι. Ο κ. Κασιδιάρης έφυγε. Όπως μου είπαν οι συνεργάτες μου η προσπάθειά του να φύγει συνοδεύτηκε από απειλές. Επιχείρησε να φωτογραφήσει τους συνεργάτες μου και ζητούσε τηλεφωνικά ενισχύσεις από τον αρχηγό» ανέφερε.

Ο κ. Παπαδάκης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από τη δικηγόρο του κ. Κασιδιάρη που υποστήριζε πως ο κατηγορούμενος προκλήθηκε από τις κυρίες Δούρου και Κανέλλη πριν από το περιστατικό.

Νωρίτερα, κατέθεσε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαδάκης αρχισυντάκτης της εκπομπής του ΑΝΤ1. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε το επεισόδιο από το κοντρόλ της εκπομπής και κατέβηκε στο πλατό. Ανέφερε επίσης ότι στο διάδρομο του στούντιο συνάντησε τον κατηγορούμενο να ρίχνει αγκωνιές σε όποιον συναντούσε, αλλά και στον ίδιο, στην προσπάθεια του να φύγει.

Νωρίτερα:

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε ένσταση του κατηγορουμένου περί ακυρότητας του κατηγορητηρίου επειδή – όπως είπε – δεν προηγήθηκε για τη πράξη αυτή άρση ασυλίας του.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είναι αντιμέτωπος, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, για τις κατηγορίες της απρόκλητης και έμπρακτης εξύβρισης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Και ο ίδιος ο κατηγορούμενος έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος των κ.κ. Κανέλη και Δούρου για το αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μετά την απολογία του για το «βίντεο Μπαλτάκου». Ωστόσο επέστρεψε στη φυλακή που κρατείται προσωρινά για διακεκριμένη οπλοκατοχή στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Στις ανακοινώσεις Ρένας Δούρου, Λιάνας Κανέλλη και Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, με αποχρώσεις στην προσέγγιση εναντίον του φασιστικού φαινομένου, δεν γίνεται αναφορά στη σεξιστική διάσταση της επίθεσης, δυστυχώς, οπότε η αναγνώριση της έμφυλης βίας, φαίνεται ότι διαρκεί πολύ.

Ρένα Δούρου:

“Τα γεγονότα όμως είναι ξεροκέφαλα και έχουν καταγραφεί για την Ιστορία από τις τηλεοπτικές κάμερες. Παραμένουν εγγεγραμμένα στη συλλογική συνείδηση χωρίς να παραγράφονται ποτέ.

Όπως άλλωστε δεν παραγράφονται ποτέ τα ζητήματα ήθους και πολιτικής ηθικής σε μια Δημοκρατία. Τα γεγονότα είναι υπαρκτά και θα εγκαλούν για πάντα τις συνειδήσεις.”

Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:

«Η απόφαση του δικαστηρίου για την τραμπούκικη επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη – παρά το ότι το δικαστήριο δέχτηκε την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης – αποτελεί πρόκληση. Συμβάλλει στη δημιουργία και ενίσχυση κλίματος ανοχής απέναντι στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. «Παραμένει η αναγκαιότητα της απομόνωσης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής από τον λαό και τη νεολαία, με την οργανωμένη πάλη τους», καταλήγει το ΚΚΕ.

Η ίδια η παθούσα:

«Ο ελληνικός λαός είδε πολύ καλά και την πράξη και τον στόχο. Για τυπικούς λόγους εγώ παρέστην όπως ξέρετε ως πολιτική αγωγή, όταν πια άρχισε να χύνεται αίμα. Είχα πει ότι δεν θα κάνω μήνυση. Και αυτός είναι ο τυπικός λόγος για τον οποίο δεν καταδικάστηκε για την απλή σωματική βλάβη παρότι αναγνωρίστηκε ότι διέπραξε αυτό το αδίκημα. Μια έκκληση κάνω σε όλους: τα μάτια σας στους στόχους της Χρυσής Αυγής. Και επειδή το κλίμα που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά τυπικό, τόσο τυπικό ώστε να πρέπει να αναρωτηθούμε αν αποφασίζουμε και στη Βουλή ορθά αν δεν παρίσταται η Χρυσή Αυγή, ζωή σε λόγου σας».

Το ΠΑΣΟΚ «Αυτοκτονική για τη δημοκρατία μας η απαλλαγή Κασιδιάρη για τον δημόσιο προπηλακισμό της βουλευτού κ. Λιάνας Κανέλλη» … «τι μήνυμα στέλνεται προς τους κάθε λογής θρασύδειλους φασίστες;» Τέλος, ακόμα και ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter δήλωσε: “Δεν έχω ποτέ σχολιάσει απόφαση της δικαιοσύνης. Αισθάνομαι όμως ντροπή για την αθώωση του κ. Κασιδιάρη για τη βιαιοπραγία στη Λιάνα Κανέλλη!”.

Το γιατί βλάπτει σοβαρά την πατριαρχική τάξη πραγμάτων

Ίσως θα ρωτήσει κανείς ποιο θα ήταν το κοινωνικό όφελος αν αναγνωριζόταν η σεξιστική διάσταση της επίθεσης, και γιατί να επιμένουμε σ’ αυτό?

Η απάντηση είναι ότι επίθεση δεν έγινε εναντίον κανενός άνδρα, γιατί κάθε αντιφασιστικό επιχείρημα μπορεί να το αντιμετωπίσει ο κάθε Κασιδιάρης με τη δική του “πολιτική”. Όταν όμως αυτό προέρχεται από μια γυναίκα, όπως στην προκειμένη περίπτωση από την Ρένα Δούρου, είναι ενστικτωδώς απορριπτέο και εξοργιστικό, γιατί βάζει αυτή τη γυναίκα σε ίση θέση αντιπαράθεσης. Υπονομεύει, δηλαδή, την υπεροχή της αρρενωπότητάς του. Και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πολύ συχνότερα απ’ ότι οι άνδρες με επιθέσεις, γι’ αυτό το λόγο. Είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο δημόσιο λόγο.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες επιθέσεις, και δυστυχώς δεν προέρχονται μόνο από φασίστες. Το ορθό αντιφασιστικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται από όσους και όσες διαμαρτυρήθηκαν, δεν εξηγεί το αίτιο της ενέργειας του συγκεκριμένου φασίστα, γιατί ξεχωρίζει το “σημαντικό”, δηλαδή το φασιστικό, από το “δευτερεύον”, δηλαδή το σεξιστικό. Με τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις μπορεί συνεπώς να υπονομεύεται συστηματικά η ισότητα των δύο φύλων και το δικαίωμα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή στον δημόσιο χώρο. Δεν είναι άμοιρες ευθύνης τέτοιες αξιολογήσεις για το γεγονός ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν μόνο 22,5% γυναίκες, ενώ στο εκλογικό σώμα οι γυναίκες είναι το 51%. Λίγο οι αυξημένες οικογενειακές ευθύνες των γυναικών, λίγο η απόρριψη και ο εξευτελισμός με διάφορους τρόπους, μαζί με την πεισματική διαφύλαξη των προνομίων του κυρίαρχου φύλου, και οι γυναίκες δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε τέτοιους χώρους, ή προχωρούν σε ναρκοθετημένο έδαφος.

Το κοινωνικό όφελος από την αναγνώριση των αιτιών αυτής της επίθεσης θα ήταν μια πιο δημοκρατική κοινωνία, και για τα δύο φύλα. Το είδος της δημοκρατίας και οι συνολικές εξουσιαστικές σχέσεις τις οποίες υποθάλπει, είναι πάντως μια μεγάλη συζήτηση.

Σίσσυ Βωβού

8 Μαρτίου 2015, να χαιρόμαστε την ημέρα