«Χαδάκια» σε νταβατζήδες

Το 2007 αποκαλύφθηκε η υπόθεση με το κύκλωμα της Καλαμάτας, για να καταλήξει 8 χρόνια μετά το Εφετείο να αφήσει ουσιαστικά ελεύθερους τους τρεις εμπλεκόμενους

του Δημήτρη Τερζή

Στον απόηχο της τραγικής υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη για τον εκφοβισμό που υπέστη και τις τραγικές συνέπειές του και σε συνδυασμό με την προκλητική δικαστική απόφαση για τον δουλέμπορο της Μανωλάδας, μια ακόμη δικαστική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας αποδεικνύει ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο, μέχρι να φτάσουμε στην ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση ανθρώπων.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε στο Εφετείο μάς γυρίζει στο 2007: δύο επιχειρηματίες και μία γυναίκα ρουμανικής υπηκοότητας κατηγορούνταν και είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για παράνομη κατακράτηση κατά συρροή αλλοδαπών γυναικών που εργάζονταν σε μπαρ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες, που ήταν ιδιοκτήτες μπαρ, έφερναν γυναίκες από τη Ρουμανία και, αφού τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, στη συνέχεια τις περιόριζαν σε διαμερίσματα και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε, όταν ένα από τα θύματά τους, μια ανήλικη Ρουμάνα, κατάφερε να δραπετεύσει και να ειδοποιήσει τη μητέρα της στη Ρουμανία, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την αστυνομία της χώρας της. Οι ρουμανικές Αρχές ειδοποίησαν τις ελληνικές και σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε η ύπαρξη 5 τέτοιων διαμερισμάτων στην Καλαμάτα, σ’ ένα εκ των οποίων βρέθηκαν φυλακισμένες δύο γυναίκες.

Η υπόθεση στη συνέχεια πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, για να ολοκληρωθεί στο Εφετείο, όπου η ποινή ήταν φυλάκιση ενός έτους εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα και 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε επιχειρηματία και 9 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή για τη Ρουμάνα που είχε τον ρόλο του… φύλακα σ’ αυτή την ιστορία

www.efsyn.gr