Ζοζεφίν Βιτ η ακτιβίστρια‏

Ήδη στο Μωβ έχουμε αναδημοσιεύσει κείμενο για την διαμαρτυρία της Ζοζεφίν Βιτ, σήμερα παρουσιάζουμε άρθρο της Βέρας Σιατερλή, με λίγες αλληλοεπικαλύψεις αλλά πολύ πιο ενημερωτικό για το πολιτικό μήνυμα της
Ζοζεφίν.

Ζοζεφίν Βιτ, γνωστή και ως ένα από τα βασικά μέλη της οργάνωσης των Femen ονομάζεται η 21χρονη νεαρή γυναίκα που ανέβηκε στο τραπέζι του Μάριο Ντράγκι αποκαλύπτοντας το μωβ εσώρουχό της, αφού πέταξε κονφετί και φώναξε «Κάτω η δικτατορία της ΕΚΤ», σύνθημα που είχε αναπαραχθεί τροποποιημένο στην μπλούζα της που ανέγραφε «ECB Dick-tatorship».

Αν και πολλοί δήλωσαν ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Femen, η ίδια έσπευσε να τηρήσει αποστάσεις από την οργάνωση.

Η Βιτ, η οποία σχετιζόταν με τη φεμινιστική οργάνωση Femen, πλέον δρα ως ανεξάρτητη ακτιβίστρια.

«Η επίθεση με τα κομφετί δεν είναι διαμαρτυρία της Femen. Συγγνώμη κυρίες μου, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου ανεξάρτητη ακτιβίστρια» αναφέρεται σε λογαριασμό στο Twitter που θεωρείται ότι ανήκει στην ίδια. Στο ίδιο tweet αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό της ως «πρώην μέλος των Femen»

hgc

Παράλληλα, ανήρτησε το κείμενο που περιείχαν τα φυλλάδια που πέταξε στον Ντράγκι.

Το κείμενο, λοιπόν, αναφέρει: «Μας ανήκουν οι ζωές μας. Στο όνομα του ισχυρού εξωτερικού περιβάλλοντος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μερικές φορές είναι δύσκολο να το θυμόμαστε. Μας ανήκουν οι ζωές μας. Δεν είναι μάρκες στο παιχνίδι τζόγου της ΕΚΤ για να μπορεί να παίζουν μαζί τους, να πωλούνται ή να καταστρέφονται. Μας ανήκουν οι ζωές μας. Θα είμαστε η φωνή όσων αντιμετωπίζουν καταπίεση, όταν θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε ότι η φτώχεια δεν είναι προσωπική ήττα ή μοίρα που δεν αλλάζει».

Στη συνέχεια το φυλλάδιο γράφει: «ΕΚΤ, κυρίαρχε του σύμπαντος, έρχομαι να σου θυμίσω ότι δεν υπάρχει Θεός, αλλά υπάρχουν άνθρωποι, πίσω από αυτές τις ζωές, και αν διοικείς αντί να υπηρετείς, θα ακούσεις τις φωνές μας πιο δυνατές, πιο έντονες, μέσω και έξω από τις αίθουσες, παντού και δε θα αξίζει να ησυχάσεις. Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να επιμείνει στην αυτοκρατορική ηγεμονία της, η καθημερινή βία είναι ριζωμένη εδώ και θα βρούμε ριζικές απαντήσεις και θα δράσουμε χωρίς βία κατά της ανθρώπινης καταστροφής. Γιατί δε θα δεχθούμε την παράλογη ρητορική που η ΕΚΤ θέλει να επιβάλει σε όλους ακόμα και αν ελευθερία του λόγου και η αξιοπρέπεια μπορεί να πουληθεί στις τράπεζες για την επιβίωση. Με το να επιμένει με την αλαζονεία της κατά των ανθρώπων, η ΕΚΤ αυξάνει επικίνδυνα το χρέος της σε εκείνους. Μία συνέντευξη Τύπου δεν είναι αρκετή για να ανακηρύξεις τη δημοκρατία».

iub

Καταλήγοντας το κείμενο επισημαίνει: «Δεν περιμένω αυτός ο παράνομος θεσμός να ακούσει τη φωνή μου, ούτε να καταλάβει το μήνυμα, θα ζητούσα πολλά. Αλλά ξέρω σίγουρα ότι πολλοί άνθρωποι θα καταλάβουν καλά. Σήμερα είμαι απλώς μία πεταλούδα που στέλνει μία πρόταση, αλλά να φοβάστε ότι θα υπάρξουν περισσότερες. Θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Το χρέος της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα αποπληρωθεί».

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι ως πρόεδρος της ΕΚΤ δεν υπηρετεί τις κοινωνίες, αλλά επιβάλλει κανόνες σε αυτές. Έχω μια μικρή λίστα στο κεφάλι μου για τις προσωπικότητες που πιστεύω ότι αξίζουν μια επίθεση και να μην αφεθούν σε ησυχία. Ο Ντράγκι σίγουρα ήταν σε αυτή τη λίστα. Έχω διαδηλώσει στο παρελθόν. Και είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσω».

Λίγη ώρα αφότου κατάφερε να αναστατώσει τους πάντες και να τρομάξει τον ισχυρό άντρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, η ξανθιά Ζοζεφίν που φόβισε τόσο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ντυμένη και με χαρτοπόλεμο έδωσε την πρώτη της συνέντευξη στο Bloomerg.

«Μπήκα στην αίθουσα όπως κάθε άλλος. Υπάρχει αυτό το πράγμα που υπάρχει στα αεροδρόμια (ανιχνευτής μετάλλων), αλλά δεν κουβαλούσα όπλα αλλά μόνο κομφετί στην τσάντα μου. Έκανα εγγραφή για πρόσβαση στη συνέντευξη από πριν και απλώς έλεγξαν το όνομα και μπήκα μέσα. Ήταν πολύ εύκολο να μπω μέσα και να ορμήσω πάνω του».

lyf

Η Βιτ τόνισε ότι χρησιμοποίησε και το όνομα ενός Μέσου Μαζικού Ενημέρωσης με σκοπό να μπει στους καταλόγους. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν εργάζεται για αυτό!, Αργότερα αποκάλυψε στην Telegraph πως δήλωσε ότι εργάζεται για τη Vice Media, καθώς ο εν λόγω οργανισμός απασχολεί πολλούς νεαρούς ρεπόρτερ.

Η «βετεράνος» Femen ακτιβίστρια μας είναι γνωστή από την γυμνόστηθη διαμαρτυρία -το σήμα κατατεθέν της Femen- για την κατάσταση των γυναικών στην Τυνησία, ζητώντας την απελευθέρωση της νεαρής Αμίνα Σμπούι  που συνελήφθη επειδή είχε στην κατοχή της ένα δακρυγόνο σπρέι. Ακτιβίστριες της Femen διαδήλωναν έξω από το δικαστήριο στην Τυνησία.

Τον Δεκέμβριο του 2013, η νεαρή ακτιβίστρια ανέβηκε στην Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας, στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας. Η νεαρή έβγαλε τα ρούχα της μένοντας μόνο με το εσώρουχο. Πάνω στο στήθος της είχε μια επιγραφή που έλεγε «Εγώ είμαι ο Θεός».

Η Γιοζεφίνε Βιτ είναι η φεμινιστρια-διαδηλώτρια που εμφανίστηκε πέρυσι γυμνόστηθη μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί το Αμβούργο με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Εξάλλου, η φοιτήτρια φιλοσοφίας ήταν μία από τις τρεις ακτιβίστριες που είχαν διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθες έξω από τα γραφεία της «Bild» όταν η γερμανική εφημερίδα είχε κάνει την καμπάνια του «όχι» εναντίον της Ελλάδας.
“Αυτό που με ανησυχεί είπε η νεαρή φεμινίστρια-ακτιβίστρια είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι ως πρόεδρος της ΕΚΤ δεν υπηρετεί τις κοινωνίες, αλλά επιβάλλει κανόνες σε αυτές – χωρίς να έχει ποτέ εκλεγεί. Aυτή η συνέντευξη, είναι αυτό το μικρό, μικρό κομμάτι δημοκρατίας που μας έδωσε η ΕΚΤ. Χρησιμοποίησα την ευκαιρία να εκφράσω την αντίθεσή μου» δήλωσε ακόμη η Witt.

Οι άνδρες ασφαλείας την απομάκρυναν από το σημείο και οι αστυνομικές αρχές τόνισαν πως θα την αφήσουν ελεύθερη, αφού αφενός είχε άδεια για να βρίσκεται στον χώρο και αφετέρου δεν προκάλεσε κάποιον τραυματισμό. Πράγματι η 21χρονη μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην Φρανκφούρτη, όπου και ανέφερε ότι κρατήθηκε για 2,5 ώρες, πριν αφεθεί ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Βέρα Σιατερλή

Πηγές: star.gr, Ethnos.gr, SigmaLive, Lifo.gr, newsit.gr,  www.palo.com.cy, www.huffingtonpost.gr, Tsantiri.gr, Dialogos.com.cy, gr.euronews.com, avgi.gr