Χάριετ Τάμπαν, η σκλάβα που οι αμερικανοί θέλουν σε χαρτονόμισμα

Εξακόσιες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες υπέγραψαν ένα αίτημα με το οποίο ζητούν να αντικατασταθεί η εικόνα του προέδρου Τζάκσον στα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων από εκείνην μιας σημαντικής γυναίκας των ΗΠΑ. Νικήτρια η Χάριετ Τάμπμαν, μια Αφροαμερικανίδα σκλάβα που από τα μέσα του 19ου αιώνα έδωσε σκληρό αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Η οργάνωση «The Women on 20s» είχε καλέσει μέσω του ιστοτόπου της www.womenon20s.org) τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επιλέξει το πρόσωπο μιας γυναίκας για το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Την Τρίτη παρουσίασε τα αποτέλεσματα μιας ψηφοφορίας που διενήργησε:

Η Χάριερ Τάμπμαν έλαβε 118.000 ψήφους, ενώ στη δεύτερη θέση μια εξίσου σημαντική προσωπικότητα, η Ελεανόρ Ρούσβελτ -Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ- η οποία έλαβε 111.000 ψήφους.

Η Χάριετ Τάμπμαν κατάφερε να δραπετεύσει και να βοηθήσει δεκάδες άλλους να το σκάσουν και να φύγουν στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση αυτή είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις 15 γυναίκες που είχαν προταθεί για να «αντικαταστήσουν» στο 20δόλαρο τον Άντριου Τζάκσον, τον 7ο πρόεδρο των ΗΠΑ (1829-1837).

Η Τάμπμαν γεννήθηκε το 1822 και πέθανε το 1913. Ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές του κινήματος για την κατάργηση της δουλείας και συμμετείχε στην οργάνωση του «υπόγειου σιδηρόδρομου» του μυστικού δικτύου που βοηθούσε τους σκλάβους να δραπετεύσουν με τη στήριξη και λευκών που τους παρείχε καταφύγιο και υλική υποστήριξη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου η ηθοποιός Βαϊόλα Ντέιβις σχεδιάζει να γυρίσει μια ταινία για τη ζωή της Τάμπμαν.

Σήμερα, μόνο λευκοί άνδρες εικονίζονται στα πράσινα χαρτονομίσματα: ο Ουάσινγκτον σε αυτό του 1 δολαρίου, ο Τζέφερσον σε εκείνο των 2 δολαρίων, ο Λίνκολν (στα 5 δολάρια), ο Χάμιλτον (10 δολάρια), ο Τζάκσον στο 20δόλαρο, ο Γκραντ (50 δολάρια) και ο Φραγκλίνος στο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

news.in.gr