Η ανάκληση της Οδηγίας για την Άδεια Μητρότητας αποτελεί πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη

Δελτίο Τύπου, Βρυξέλλες Τετάρτη 1 Ιουλ, 2015 / Elvira Buijink

Ενώ μπορεί να ήταν στα χαρτιά για κάποιο χρονικό διάστημα, η πραγματική επίσημη ανακοίνωση σήμερα από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Timmermans ότι ανακαλείται η Οδηγία για την Άδεια Μητρότητας αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη αγνοούν τις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη.

Η ανάκληση της οδηγίας της άδειας μητρότητας είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αποτυχίας από την ηγεσία της ΕΕ να αναλάβει θετική δράση για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη. «Στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα για τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρώπη για το τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να στηρίξει τις εργαζόμενες γυναίκες και τις οικογένειες στην καθημερινή τους πάλη για μια αξιοπρεπή ισορροπία εργασίας-ζωής», δηλώνει η Joanna Maycock, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών.

Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση του δεύτερου Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Ο δείκτης αυτός δείχνει ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η πρόοδος στην επίτευξη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει μείνει στάσιμη σε όλη την Ευρώπη και επιπλέον σε ορισμένες χώρες υποχώρησε. Συνολικά, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι μόνο στα μισά του δρόμου για την ισότητα και συνεχίζουν να κερδίζουν 16% κατά μέσο όρο λιγότερο από τους άνδρες. Συχνά από τη στιγμή του τοκετού αρχίζει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, συχνά με διά βίου μη αναστρέψιμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφοράς 39% στις συντάξεις και υψηλότερων επιπέδων φτώχειας καθώς οι γυναίκες γερνούν. Παρά την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία των εγκύων εργαζομένων, το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών βλέπει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον χώρο εργασίας, ως άμεσο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.

Σαφώς, η ανάκληση της οδηγίας της άδειας μητρότητας από τη νομοθετική διαδικασία υπονομεύει επίσης σοβαρά τη δημοκρατική διαδικασία της θέσης που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010. Οι γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το μισό του πληθυσμού και τα δικαιώματά τους δεν είναι γραφειοκρατία προς διαπραγμάτευση σε κάποια διάταξη «βελτίωσης της νομοθεσίας» που θέτει σε δεύτερη μοίρα το έργο τους, τους μισθούς τους και παραλείπει να ενεργήσει για να θέσει τέρμα στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν.

Το ΕΛΓ ανησυχεί για την αντικατάσταση της Οδηγίας για την Άδεια Μητρότητας σήμερα με έναν Χάρτη Πορείας, καθώς ενέχει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών μέσα από μια ήπια νομοθετική ρύθμιση. Το ΕΛΓ και τα μέλη της θα συνεχίσουν να ζητούν αυστηρότερα νομοθετικά μέτρα, ομαδοποιημένα σε μια φιλόδοξη νέα στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών μετά το 2015. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ, εντούτοις η πρόοδος έχει βαλτώσει. Μια νέα στρατηγική πρέπει να καθορίζει σαφείς, υπεύθυνες δεσμεύσεις της ΕΕ για δράση, για την αντιμετώπιση αυτής της συνεχιζόμενης ανισότητας, και να συνδέεται με το νέο παγκόσμιο πλαίσιο μετά το 2015 – τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Εκστρατεία του ΕΛΓ «Deliver Now» (Γέννησε τώρα), που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έχει ασκήσει πιέσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών, την προστασία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την επιστροφή τους στην εργασία, μέσω της πλήρους εφαρμογής από τον νόμο του δικαιώματος της άδειας μητρότητας, καθώς και της αμειβόμενης άδειας πατρότητας. «Εδώ και τώρα!», δηλώνει η κ. Maycock, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση για να δείξουν τη δέσμευσή τους, να επενδύσουν στα δικαιώματα των γυναικών στην Ευρώπη, για να γίνει πραγματικότητα η ισότητα των φύλων για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ευρώπη».

Για ερωτήσεις από τα ΜΜΕ επικοινωνήστε με: Elvira Buijink – buijink@womenlobby.org 32 2/210 04 40

Η οδηγία για την άδεια μητρότητας:

Η προτεινόμενη οδηγία για την άδεια μητρότητας, η οποία εγκρίθηκε δημοκρατικά από μια μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση στις 20 Οκτωβρίου 2010, έχει μπλοκαριστεί από κυβερνήσεις κρατών μελών (του Συμβουλίου) για πάνω από τρία χρόνια, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση σύμφωνης θέσης και την επακόλουθη απόφαση η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η προτεινόμενη οδηγία για την άδεια μητρότητας είναι ένα περιεκτικό σύνολο προτάσεων για να ενισχύσει τα δικαιώματα των εγκύων εργαζομένων και των γυναικών που επιστρέφουν στην εργασία μετά τον τοκετό ή / και που θηλάζουν. Αυτές περιλαμβάνουν, έως 20 εβδομάδες πλήρως αμειβόμενης άδειας, υποχρεωτική περίοδο ανάπαυσης έξι εβδομάδων πριν ή μετά τη γέννηση όποτε θελήσουν, επέκταση των ίδιων δικαιωμάτων και στις οικιακές βοηθούς και θετές μητέρες, ειδικά μέτρα για πολλαπλές γεννήσεις και αναπηρίες, προστασία από την απόλυση για έξι μήνες, προστασία από υποχρεωτικές νυχτερινές βάρδιες και υπερωρίες και ευελιξία για τις θηλάζουσες μητέρες. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται στην θέση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παροχή δύο εβδομάδων πλήρως αμειβόμενης άδειας πατρότητας, που γεφυρώνει το χάσμα στην άδεια πατρότητας (επίσης διαθέσιμη σε ζευγάρια του ιδίου φύλου), καθώς δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με αυτή τη μορφή άδειας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι προβλέπεται ρήτρα παρέκτασης (μεταβατικής περιόδου) στις χώρες όπου υπάρχει ένα πλαίσιο γονικής άδειας σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματικότητα της κατάστασης στις διάφορες χώρες λαμβάνεται υπόψη και ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες, που έχουν γεννήσει και / ή που θηλάζουν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση να αποσυρθεί η προτεινόμενη οδηγία για την άδεια μητρότητας, ως χειρονομία «νομοθετικής διαχείρισης» εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Regulatory Fitness and Performance Programme» (REFIT) το 2014. Παρόλες τις προσπάθειες για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ άλλων και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα αποσύρει την οδηγία της άδειας στα τέλη Ιουλίου και θα την αντικαταστήσει με ένα γενικό Χάρτη Πορείας.

www.womenlobby.org

Μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα