21/1/2017: Διεθνής ημέρα διαμαρτυρίας φεμινιστικών και δικαιωματικών οργανώσεων, στις ΗΠΑ και όχι μόνο

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες φεμινιστικών και δικαιωματικών κινημάτων στις ΗΠΑ, για μαζικές διαμαρτυρίες που θα εκφράσουν την απόφαση να περφρουρηθούν τα δικαιώματα που απειλούνται από την εκλογή του νέου προέδρου, που θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

200.000 άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν στην Ουάσιγκτον, και πολλές άλλες δεκάδες χιλιάδες σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα κινήματα θέλουν να διακηρύξουν ότι “υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη και τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν τη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την μετανάστευση και την υγεία”.

us-protests-against-trump

Πλήθος οργανώσεων βάσης έχουν ήδη βρεθεί στο συντονισμό των δραστηριοτήτων, ενώ τελευταία έχει ενταχθεί και η οργάνωση Οικογενειακός Προγραμματισμός, ιδιαίτερα επειδή πιστεύει ότι η πορεία θα “στείλει το ισχυρό μήνυμα στην επερχόμενη διοίκηση, ότι εκατομμύρια λαού σε όλη τη χώρα είναι έτοιμα να καταπολεμήσουν τις επιθέσεις στην αναπαραγωγική υγεία, τις υπηρεσίες για την έκτρωση και την πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό”, είπε η Σεσίλ Ρίτσαρντς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού της Αμερικής.

ru-dominguez
Σε όλη την προεκλογική καμπάνια, ο Τραμπ “υποσχόταν” να κόψει τα κονδύλια της οργάνωσης αναπαραγωγικής υγείας, επειδή πραγματοποιεί εκτρώσεις.

Σημαντικές αγωνιστικές προσωπικότητες από τον κόσμο του πολιτισμού και της πολιτικής, έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους. Η παλαίμαχη φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ και ο Χάρι Μπελαφόντε έχουν ονομασθεί επίτιμοι συμπρόεδροι της πορείας.

Σε δήλωσή της, η Στάινεμ ανέφερε: “Το σύνταγμά μας δεν αρχίζει με το ‘Εγώ ο πρόεδρος’. Αρχίζει με το ‘Εμείς ο λαός’. Είμαι περήφανη που θα είμαι μια από τις χιλιάδες που έχουν έρθει στην Ουάσιγκτον για να ξεκαθαρίσουν ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τη δημοκρατία μέσα από την οποία ενωνόμαστε ως ανθρώπινα όντα, που δεν ιεραρχούμεθα από την φυλή ή το φύλο ή την τάξη ή από καμιά άλλη ετικέτα”.

maria-dominguez-0

Με βάση τις συνεννοήσεις με τις αστυνομικές αρχές, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ανεξαρτησίας και της Τρίτης Οδού, κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Το έργο της μετακίνησης και της διαμονής για το βράδυ της Παρασκευής το έχει αναλάβει η δραστήρια οργανωτική επιτροπή, ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές και διαδηλώτριες θα φθάσουν το πρωί και θα φύγουν μετά τη διαδήλωση, χωρίς διανυκτέρευση. Έχουν ήδη κανονιστεί ξενοδοχεία με εκπτώσεις ή αλληλέγγυα φιλοξενία για μεγάλους αριθμούς.

protests-against-president-trump-2

Στην Ευρώπη και στον κόσμο

Πολλές φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αρχίσει ήδη προετοιμασία στην Ευρώπη για διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε διάφορες πόλεις την ίδια ημέρα, εναντίον του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που έχει εκδηλώσει καθαρά τα μισογύνικα αισθήματά του, τον αντισημιτισμό του, το ρατσισμό του, την ομοφοβία του, σύμφωνα με ανακοινώσεις που κυκλοφορούν στις ευρωπαϊκές λίστες.

Η γαλλική φεμινιστική συλλογικότητα Osez le feminisme Τολμήστε το φεμνισμό, κάνει έκκληση για διοργάνωση των εκδηλώσεων Η πορεία των αδελφών (αδερφάδων θα λέγαμε για τις γυναίκες αδελφές). Αναφέρουν ως την χειρότερη προειδοποίηση γι’ αυτό που μας περιμένει, το διορισμό διαφόρων υπεραντιδραστικών και μισογύνηδων στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε διάφορες θέσεις υπουργών. Στο Παρίσι αφιερώνουν την διαμαρτυρία τους στην Ελεονόρα Ρούζβελτ, που ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων κατά τη δεκαετία του 1930.

Υπάρχουν ήδη αποφάσεις κινητοποιήσεων από τη Ρώμη, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Όσλο και το Βελιγράδι και εκτός Ευρώπης στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας και στο Μέξικο Σίτι.

Οι Γυναίκες στα Μαύρα, που έχουν διεθνές δίκτυο ομάδων, μεταξύ αυτών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, έγραψαν ότι θα κάνουμε τη διαμαρτυρία μας εναντίον του (δεν λέμε το όνομά του, έγραψαν, γιατί αυτό το όνομα δεν πρέπει να μείνει στην ιστορία, όπως έγινε με αυτόν που έβαλε φωτιά στον κήπο της Αρτέμιδος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία).  Καλούν να συμπαρασταθούμε στις γυναίκες και στα κινήματα των ΗΠΑ, όπως αυτά συμπαραστέκονται σε πολλούς διεθνείς αγώνες, όπως στο αντιπολεμικό, στο φεμινιστικό, στο μεταναστευτικό.

Στην Αθήνα
Η διαμαρτυρία στην Αθήνα θα γίνει μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στις 12 το μεσημέρι.

Οι φωτογραφίες είναι από κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες της εκλογής του νέου προέδρου.