Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με το ΠΑΣΟΚ για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Δελτίο Τύπου, 16-5-2017

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων των 13 γυναικείων οργανώσεων σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, για το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, επισκεφθήκαμε χθες 15 Μαΐου το ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Μας υποδέχθηκαν η Κατερίνα Φαρμάκη, γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, η Ζέφη Δημαδάμα αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και η π. Ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος. Μας δήλωσαν ότι η πρόεδρος του κόμματος κ. Γεννηματά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνάντηση, όπως ήθελε, λόγω κοινοβουλευτικής υποχρέωσης.

Η κ. Φαρμάκη, είπε ότι μια σύμβαση που υπογράφηκε το 2011 στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε ήδη να είχε κυρωθεί. Υπάρχουν αρκετές διαφορές με το εσωτερικό δίκαιο. Θεσπίζει νέα αδικήματα, που δεν υπάρχουν στο δικό μας δίκαιο. Δεν μπορεί οι κυβερνώντες να μην ασχολούνται με άλλα θέματα εκτός αυτού της διαπραγμάτευσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ασχολείται καθόλου, το ίδιο και το υπουργείο Εσωτερικών. Το πόρισμα της επιτροπής εκδόθηκε, και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θέλει πίεση για να προχωρήσει σύντομα. Αν παράγονται οικονομικές υποχρεώσεις, αυτές θα είναι λίγες. Και αυτό είναι πρόσχημα σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης είπε ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο για να περιθάλπονται τα θύματα της βίας, και έχει μάθει ότι συχνά τις γυναίκες πρόσφυγες πλησιάζουν ομοεθνείς τους και τις υποχρεώνουν να κάνουν κλειτοριδεκτομή, μικρά κορίτσια, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται σε μια ανεπτυγμένη χώρα σαν την Ελλάδα.

Η κ.Ράπτη εκδήλωσε τη θετική της άποψη, αναφέροντας ότι γνωρίζει τις παριστάμενες και τους αγώνες τους από χρόνια. Πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν το θέμα της κύρωσης. Η δική μας διάθεση και θέληση είναι στην κατεύθυνση που ειπώθηκε, θετική. Υπάρχουν τα θέματα του πλαισίου, αλλά από τη στιγμή που θα παρθεί απόφαση, θα λυθούν τα περισσότερα. Η αριθμητική της Βουλής, όπως ξέρετε είναι δεδομένη. Βάζω, είπε, και άλλη μια πρόταση, υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε και να χτίσουμε κάποια βάση επικοινωνίας. Το θέμα της ισότητας των φύλων δεν μπορεί να αφήνεται στην άκρη.

Η κ. Δημαδάμα η οποία είναι μέλος σημαντικών γυναικείων οργανώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών είναι σοβαρή οργάνωση. Δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια το θέμα της ισότητας και να επισκιάζεται από τα θεωρούμενα σοβαρά θέματα. Τόνισε ότι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι επείγον ζήτημα.

Η κ. Ιωαννίδου ανέφερε ότι το ΕΛΓ έχει 2.500 οργανώσεις σε όλο την Ευρώπη, και αυτό προώθησε σε συνεργασία το θέμα της σύμβασης μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η Ελλάδα υπέγραψε το 2011, αλλά η κύρωση από τότε αναμένεται. Το θέμα είναι άκρως πολιτικό. Υπάρχει έτοιμο το κείμενο. Κάποιες χώρες την κυρώνουν και η αλλαγή της νομοθεσίας ακολουθεί. Στην Ελλάδα υπάρχει και το θέμα του τράφικινγκ, και είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα να εμφανίζεται αυτή η εικόνα που μας εκθέτει με σοβαρή αύξηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Η χώρα πρέπει να δώσει ένα σήμα. Απαιτούνται και θετικά μέτρα. Το οικονομικό είναι μικρό, και το κόστος του είναι το 1/10 από ότι στοιχίζει σήμερα η βία. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει αποδείξεις για τη βούλησή του. Τα κόμματα που είδαμε, όλα συμφωνούν. Και η κ. Γιαννακάκη εκ μέρους της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ότι πρέπει να περάσει η κύρωση της σύμβασης. Έξι χρόνια καθυστέρηση είναι πολλά. Και για τις γυναίκες και για τους άντρες και για αυτούς που πλουτίζουν από τη βία.

Η κ. Λατσού είπε ότι η πρόληψη στοιχίζει πολύ φθηνότερα από την όποια θεραπεία.

Η κ. Βωβού ανέφερε ότι είμαστε οργισμένες, βλέπουμε κάθε μέρα ακραία περιστατικά βίας, εκτός από τα συνήθη και γνωστά, είναι σαν επιδημία και σαν μόδα αυτά που συμβαίνουν, ομηρίες τελευταία εκτός από βιασμούς. Πρέπει να δοθεί ένα άλλο σήμα στην κοινωνία και χρειάζεται αυτή η νομική ρύθμιση.

Η κ. Κιτσοπανίδου ανέφερε ότι η Ν.Δ. μας ζήτησε να τους πούμε τα αποτελέσματα από τις επαφές μας, για να προχωρήσει σε κινήσεις και συνεργασίες.

Η κ. Σφανδού είπε  ότι οι γυναικείες οργανώσεις υπήρξαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά σάρκα και οστά έδωσε το ΠΑΣΟΚ και αυτό το αναφέρω παρά την πολιτική μου θέση. Επί Ανδρέα Παπανδρέου έγινε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για πρώτη φορά με ίσο αριθμό γυναικών – ανδρών. Για τη Σύμβαση της Κων/λης όλα τα κόμματα συμφωνούν, γιατί λοιπόν δεν το κάνουν? Το οικογενειακό δίκαιο του 1983 ήταν όντως το πιο προοδευτικό στην εποχή του, αλλά σήμερα θέλει αλλαγές και έχουμε προτάσεις.

Η κ. Πενταρβάνη-Υφαντή ανέφερε ότι για το οικονομικό μπορούμε να δώσουμε και πρόταση, να πάρουν κονδύλια και από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Κοντονής ότι δεν έχουμε χρήματα, ή ότι είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο. Δεν συγχωρώ να έχουν κάνει οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στη Βουλή και όχι των άλλων κομμάτων.

Η κ. Βαρώτση Ραγκούση, ενημέρωσε για την Διεθνή Οργάνωση Σοροπτιμιστριών, ότι έχει 80.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, 35.000 στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα της γυναίκας σε όλα τα πεδία. Έχουμε κοινωνικό έργο στις χώρες του τρίτου κόσμου, όπου κάνουμε έργα υποδομής. Όταν ολοκληρώσουμε τις επαφές μας την Πέμπτη, θα βγάλουμε συνολικό Δελτίο Τύπου και πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε.

Η κ. Κανταράκη ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση της βίας λόγω της κρίσης, και ότι όλοι οι αγώνες και οι κατακτήσεις έχουν πάει πίσω. Κρίση και φτώχεια είναι ένας παράγονας, όχι ο μοναδικός. Η κύρωση της σύμβασης μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς. Όπως το οικογενειακό δίκαιο είναι σημείο αναφοράς, με σημαντικό στοιχείο το όνομα της συζύγου. Το θέμα με τις γυναίκες πρόσφυγες είναι τεράστιο. Στα hot spots έχουμε πορνεία και κλειτοριδεκτομές. Έχουμε οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς. Κοινωνία και νόμοι πρέπει να συγκατευθύνονται.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν:
Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Ραγκούση -Βαρότση Αμαλία, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος
Σιάνου Φωτεινή από το ΚΕΔΕ
Κιτσοπανίδου Ρένα από Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών και Ένωση Γυναικών Κρήτης
Σφανδού Χρυσηίς, Ένωση Ελληνίδων Νομικών
Λατσού Μαρία, μέλος της Επιτροπής της ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ
Πενταρβάνη-Υφαντή Θεοδοσία από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων
Κανταράκη Μαρούλα, από τη ΧΕΝ
Βωβού Σίσσυ, από το Μωβ, Ηλεκτρονική Εφημερίδα Γυναικείων Δικαιωμάτων