Άλλη μια 18χρονη φρίκη ενδοοικογενειακής βίας με τη βαριά κακοποίηση 14χρονης κόρης

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ναι, αλλά αυτός είχε ψυχολογικά προβλήματα

Συνελήφθη 56χρονος άνδρας για κακοποίηση της 14χρονης κόρης του, η οποία είχε καταγραφεί από τις κάμερες με τις οποίες είχε ζώσει το σπίτι του μέσα-έξω για να παρακολουθεί την ίδια, την 34χρονη σύντροφό του και τα άλλα τρία παιδιά. Όπως ανέφερε η νεαρή μητέρα, σε τηλεφωνική της παρουσία στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η κακοποίηση της ίδιας και των παιδιών συνεχιζόταν για όλα τα 18 χρόνια της σχέσης τους, ενώ ο δράστης είχε 4 ακόμα παιδιά από προηγούμενο γάμο.

Ναι, δηλώνει ευθαρσώς ο θύτης, έκανε αυτές τις πράξεις, αλλά έχει ψυχολογικά προβλήματα και δεν μπορούσε να διαχειριστεί το θυμό του, όπως ακούσαμε από τον δικηγόρο του, και ζήτησε να εξεταστεί από ψυχολόγο για να διαπιστωθούν εκ των υστέρων τα προβλήματα που τον ωθούσαν στην 18χρονη κακοποίηση όλων των μελών της οικογένειας.

Προφανώς, η γυναίκα αυτή που βρέθηκε σε μια βίαιη σχέση από τα 17 της χρόνια, ήταν κυριευμένη από έναν συνεχή και καταλυτικό φόβο, ο οποίος την έκανε να μην αντιδράσει έγκαιρα ούτε καν όταν εξελισσόταν αυτή η βάρβαρη σκηνή μπροστά της. Την σκηνή είδαμε σε βίντεο που προβλήθηκε από την εκπομπή σήμερα (με θολά τα πρόσωπα), η οποία ακροβατούσε, ως συνήθως, ανάμεσα στην καταγγελία της ενδοοικογενειακής βίας και την πραγματοποίηση μιας δίκης που διεξάγεται σε ζωντανή σύνδεση, διαθέτοντας όλα τα στοιχεία που φυσιολογικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο στην πραγματική δίκη, όποτε και αν αυτή γίνει.

Το ίδιο συνέβη και πριν δυο εβδομάδες, όταν η ίδια εκπομπή παρουσίασε καρέ-καρέ τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (συνομιλίες στο FB) της γυναίκας που δολοφονήθηκε από γιατρό του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Πού βρίσκει η κ. Στεφανίδου όλα αυτά τα στοιχεία που φυσιολογικά θα έπρεπε να βρίσκονται μόνο στα χέρια των ανακριτικών αρχών και ποιος της τα δίνει, είναι άγνωστο. Γνωστό είναι μόνο ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θεωρεί σύννομη την παρουσίασή τους, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν έχει παρέμβει για την διακοπή της δημόσιας παρουσίασής τους, ούτε τον έλεγχο για την προέλευσή τους.

Η βιντεοσκόπηση των πράξεων βίας ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στις ανακριτικές αρχές να προφυλακίσουν τον “διαταραγμένο” θύτη, και να τον παραπέμψουν με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ποινές, απ’ ότι ειπώθηκε, μεταξύ 10 και 20 ετών κάθειρξης.

Η ίδια η απελπισμένη γυναίκα βρίσκεται προφανώς ακόμα σε κατάσταση σοκ, και υπόκειται στον τρόμο του, έστω και φυλακισμένου, συντρόφου της. Απόδειξη, ότι πήγε να τον δει στη φυλακή, επειδή αυτός την παρακάλεσε να πάει για να της δώσει κάτι. Όπως έχουμε πει πολλάκις και όπως λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι μελέτες, ο γάμος σε νεαρή ηλικία παγιδεύει τις γυναίκες και τις κάνει πολύ πιο ευάλωτες στη βία. Πάντως, την πρωτοβουλία για την καταγγελία στην αστυνομία φαίνεται ότι πήρε το κορίτσι.

Η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την έμφυλη βία φαίνεται και από αυτό όσο και από τόσα προηγούμενα περιστατικά, χωρίς φυσικά αυτό να είναι και αρκετό. Το σημαντικό είναι η ενδυνάμωση των γυναικών.