ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΤΟ “ΑΓΕΝΝΗΤΟ ΠΑΙΔΙ” – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΩΒ

Από το Μωβ προβήκαμε σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας για τη χρήση του όρου “αγέννητο παιδί” στην προειδοποίηση υγείας που φέρουν τα πακέτα των τσιγάρων. Αυτού του είδους η ιδεολογική τρομοκρατία επανέρχεται, από επίσημους φορείς, όπως είχε γίνει πριν δύο δεκαετίες από τον (τότε κρατικό) ΟΤΕ ο οποίος είχε βγάλει μια τηλεκάρτα με ανάλογο μήνυμα. Τότε, ο ΟΤΕ δέχτηκε κατόπιν διαμαρτυριών να αποσύρει την κάρτα αυτή, τώρα αναμένουμε την ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας.

Προς
Υπουργείο Υγείας
Γενικό Γραμματέα δημόσιας υγείας κ. Μπασκόζο
Κοινοποίηση: Γενική Γραμματεία Ισότητας

Αθήνα, 6-6-2017

Θέμα: Προειδοποίηση για τους κινδύνους καπνίσματος αναγραφόμενη σε πακέτα από τσιγάρα. Αίτημα να τροποποιηθεί.

Με την παρούσα θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για μια από τις προειδοποιήσεις για τη βλάβη του καπνίσματος, που αναγράφεται σε πακέτα τσιγάρων, γιατί είναι αντιεπιστημονική και βλάπτει ιδεολογικά τα γυναικεία δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, η προειδοποίηση αναφέρει “Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει το αγέννητο παιδί σας”. Εκτός αυτού, φέρει φωτογραφία ενός ζευγαριού που θρηνεί πάνω από ένα μικρό φέρετρο στο οποίο συνάγεται ότι βρίσκεται το “αγέννητο παιδί” το οποίο έχει πεθάνει πρόωρα λόγω του καπνίσματος της μητέρας.

Ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, ότι δεν υπάρχει αγέννητο παιδί, αλλά στην κύηση υπάρχει το έμβρυο, όπως λέει η επιστήμη, το οποίο όταν (και εάν) γεννηθεί, θα είναι ένα παιδί, ένας καινούριος άνθρωπος. Συνεπώς, η προειδοποίηση με αυτά τα λόγια καλλιεργεί μια λανθασμένη αντίληψη για το τι είναι η κύηση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενοχών σε γυναίκες που κάποια στιγμή θέλουν να την διακόψουν, ανεξαρτήτως καπνίσματος. Τέτοιο ιδεολογικό υπόβαθρο για την κύηση με στόχο την ενοχοποίηση των γυναικών, κυκλοφορεί ευρέως από κάποιες οργανώσεις, που δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει και αποδεχθεί ότι η διακοπή της κύησης είναι ένα απαράγραπτο δικαίωμα των γυναικών, νομοθετημένο στη χώρα μας από το 1986.

Η κίνηση στο νοσοκομείο της Σάμου, πριν λίγες ημέρες, όπου όλοι οι αναισθησιολόγοι δήλωσαν αντίρρηση συνείδησης να συμμετέχουν σε επεμβάσεις διακοπής κύησης με αποτέλεσμα οι γυναίκες  να μην μπορούν να προσφύγουν στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού όταν αντιμετωπίζουν μια τέτοια ανάγκη, έχει το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο με την προειδοποίηση που αναρτάται στα πακέτα των τσιγάρων.

Σας ζητούμε να τροποποιήσετε το μήνυμα για τη βλάβη που πράγματι προκαλεί το κάπνισμα στη διάρκεια της κύησης όπως και σε κάθε στιγμή της ζωής μας, ώστε να μην περιέχει αντιεπιστημονικά μηνύματα και ιδεολογική τρομοκρατία. Για παράδειγμα θα μπορούσε να λέει “Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης” ή “Το κάπνισμα βλάπτει εσάς και το έμβρυο κατά την κύηση”.

Αναμένουμε την απάντησή σας, και αν επιθυμείτε μπορεί να έχετε μια συνάντηση με το σωματείο μας.

Από την φεμινιστική οργάνωση ΤΟ ΜΩΒ