Τα τρίτα γενέθλια του Μωβ

Σήμερα, πρώτη Αυγούστου, έχουμε τη χαρά να γιορτάζουμε τα τρίτα γενέθλια της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Στα τρία χρόνια διαρκούς παρουσίας μας στο δημόσιο λόγο, έχουμε δημοσιεύσει περισσότερα από 2.100 άρθρα, μικρά και μεγάλα, πρωτότυπα ή αναδημοσιεύσεις, με ειδησεογραφία ή αναλύσεις. Οι συμβολές είναι κυρίως από τα μέλη της συντακτικής επιτροπής αλλά και κοινά άρθρα της συντακτικής επιτροπής, όπως φαίνεται και από την υπογραφή σε κάθε ένα από αυτά. Έχουμε μέχρι στιγμής λίγες τακτικές συνεργάτιδες, αλλά αρκετές φίλες που μας στέλνουν επίσης κατά καιρούς άρθρα για πρώτη δημοσίευση ή και αλιεύουν ενδιαφέροντα θέματα. Σημαντκό είναι και το ενδιαφέρον του Μωβ και η κάλυψη με πολιτιστικά θέματα, που μας στέλνουν ή έχουμε πρωτότυπες δημοσιεύσεις.

Το Μωβ χρησιμεύει στη διάδοση των φεμινιστικών ιδεών αλλά και των γυναικείων επιτευγμάτων, όπως είναι και ο στόχος μας από την αρχή. Χρησιμεύει όμως πολύ και στη διάδοση των φεμινιστικών δραστηριοτήτων, πρωτίστως της ομάδας Το Μωβ, αλλά επίσης άλλων ομάδων, αφού πολλές από τις δραστηριότητές τους τις δημοσιεύουμε στη δεξιά στήλη, των εκδηλώσεων. Στη στήλη αυτή ενημερώνουμε επίσης για εκδηλώσεις που αφορούν γυναικεία δικαιώματα, που οργανώνονται από φορείς.

Έχουμε από την αρχή ανοιχτή πολιτική δημοσίευσης, και είμαστε ανοιχτές σε δημοσίευση θεμάτων τα οποία χωράνε στο γενικό ιδεολογικό μας πλαίσιο, όπως έχει περιγραφεί στην πρώτη σελίδα, στο θέμα “Ποιες είμαστε”.

Μεγάλη βοήθεια στη διάδοση των άρθρων και δραστηριοτήτων μας δίνει το facebook, που το διατηρούμε δυναμικό, με γρήγορη αντανάκλαση στις εξελίξεις, και αναρτούμε τα περισσότερα άρθρα, αλλά και μικρότερα, συνήθως, θέματα καθημερινότητας, από την Ελλάδα ή τη διεθνή σκηνή που δεν αναρτώνται στη σελίδα. Υπάρχουν φίλες που μας στέλνουν συστηματικά και κάποιες περιστασιακά θέματα κι εδώ. Έχουμε μέχρι στιγμής 12.000 like, κάτι που δείχνει ανάπτυξη μεν, αλλά με βραδείς ρυθμούς. Ευελπιστούμε να διαδώσουμε σε πολύ μεγαλύτερα ακροατήρια την ηλεκτρονική μας εφημερίδα, και να την κάνουμε κάθε μέρα και δυναμικότερη.

Το Μωβ αναρτά θέματα και σε τρεις άλλες γλώσσες, την Αγγλική, τη Γαλλική και την Ισπανική.

Στην Αγγλική έχουμε καλή παρουσία, και καταφέρνουμε να παρουσιάζουμε σημαντικά θέματα από όλες τις χώρες του πλανήτη, και από δράσεις αλλά και ιδεολογικούς προβληματισμούς από τον διεθνή χώρο. Χρήζει βεβαίως μεγάλης βελτίωσης και τακτικότητας.

Στη Γαλλική η παρουσία μας είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω αδυναμίας των μελών της συντακτικής επιτροπής να διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για την επιλογή και την ανάρτηση θεμάτων.

Στην Ισπανική η παρουσία του Μωβ είναι φτωχή, για τον παραπάνω λόγο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πόσο μεγάλοι είναι οι πληθυσμοί που μιλούν την ισπανική γλώσσα και επομένως πόσο χρήσιμο είναι να την δυναμώσουμε.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η αγγλική είναι η διεθνής γλώσσα που έχει κυριαρχήσει, και είναι χρήσιμη τόσο στις αναγνώστριες και αναγνώστες στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Κατά κάποιον τρόπο υποκαθιστά τις άλλες δύο διεθνείς γλώσσες που έχουμε βάλει στο Μωβ.

Το δώρο που περιμένουμε για τα γενέθλιά μας είναι οι παρατηρήσεις και προτάσεις σας, και γενικότερα να σκεφθείτε για μικρή ή μεγαλύτερη συμβολή στη φεμινιστική ηλεκτρονική εφημερίδα μας, για την οποία δουλεύουμε σκληρά για τρία χρόνια, αλλά είμαστε και τρία χρόνια υπερήφανες.

Η συντακτική επιτροπή
Αλεξία Τσούνη
Βέρα Σιατερλή
Σίσσυ Βωβού