8 Μάρτη 2018: Ανακοίνωση της Παγκόσμιας Γυναικών

Μετάφραση Σ.Β.

Την 8η Μάρτη 2018, την Διεθνή Ημέρα των Γυναικών, εμείς από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, διαφορετικές γυναίκες από όλους τους λαούς, φυλές και ηλικίες, ενωνόμαστε για μια ακόμα φορά για να επαναβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μέχρι να ελευθερωθούμε από την καταπίεση από το πατριαρχικό, καπιταλιστικό και αποικιοκρατικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το φεμινισμό μας ως τρόπο ζωής, και τους δρόμους ως χώρο για να ενιχύσουμε τα αιτήματά μας.

Καταγγέλλουμε και αντιστεκόμαστε στο παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο που σημαδεύεται από την τις αυξανόμενες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, κλιματικές και ιδεολογικές κρίσεις, με λίγα λόγια καταγγέλλουμε το συνολικό πολεμικό περιβάλλον όπου εμείς, οι γυναίκες, πληττόμαστε περισσότερο!

Καταγγέλλουμε τους οικονομικούς και εθνικιστικούς μύθους ως μέσα για να αποστερηθούν οι γυναίκες από τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους και το μποϊκοτάζ της αυτονομίας των γυναικών και των λαών που απορρέει από αυτούς. Απορρίπτουμε όλες τις πολιτικές από τις δεξιές κυβερνήσεις που όλο και πιο ακραία, εκφράζουν το μίσος, το ρατσισμό, το μισογυνισμό, την αδιαλλαξία και άλλες μορφές διακρίσεων. Στεκόμαστε σταθερά ενάντια στην αυξανόμενη εγκληματοποίηση των κοινωνικών κινημάτων και παλεύουμε εναντίον της. Ο αγώνας για τα δικαιώματα και ελευθερίες μας είναι δίκαιο αίτημα, και γι’ αυτό ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ! Θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους σε πράξεις αλληλεγγύης με τις αδελφές μας που δολοφονήθηκαν, καταδιώχθηκαν ή αποστερήθηκαν από την ελευθερία και την πολιτική δράση.

Καταγγέλλουμε και αντιστεκόμαστε στον αυξανόμενο μιλιταρισμό σε όλο τον κόσμο, ως στρατηγικής για τον έλεγχο της ζωής των λαών. Η στρατιωτικοποίηση διασφαλίζει τη νεοαποικιοκρατία, τον το νέο πλιάτσικο, την οικειοποίηση των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο και τη συνέχιση του πλουτισμού της βιομηχανίας των όπλων μπροστά στην κρίση, για να μην αναφερθούμε και στη διαρκή κατάσταση πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ανησυχούμε για τις στρατιωτικοποιημένες δυνάμεις του βορρά, που απειλούν την επιστροφή στην περίοδο του ψυχρού πολέμου και την διαρκή παρέμβαση στις χώρες του Παγκόσιου Νότου, στην προσπάθεια επιβολής μιας νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας βορειοευρωπαϊκού τύπου.

Καταγγέλλουμε τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που όλο και περισσότερο φτωχοποιούν τους λαούς του παγκόσμιου νότου. Η οικειοποίηση, ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της παραγωγής γνώσης και άλλων πόρων όπως γης, νερού, υγείας, εκπαίδευσης και άλλων κοινών αγαθών, βαθαίνουν την εκμετάλλευση της δουλειάς των φτωχοποιημένων λαών, απομειώνουν τις ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές, διαιωνίζουν τον κύκλο της φτώχιας. Η εξορυκτική βιομηχανία και η αγροβιομηχανία εξακολουθούν να υποβαθμίζουν την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης ενώ οι πολιτικές ελίτ συσσωρεύουν πλούτο βασισμένο στην διαφθορά και την ατιμωρησία, και οικοδομούν ένα κράτος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Επαναβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο για να παλεύουμε αυτή την κατάσταση καθώς οι θεσμοί του νόμου αποδυναμώνονται σταδιακά από την ισχύ του κεφαλαίου και δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Οι δυνάμεις της αγοράς έχουν αποδυναμώσει το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και τα δικαιώματα των πολιτών.

Καταγγέλλουμε την καταστροφή του πλανήτη με την θεσμοποίηση της Δυτικής οικουμενικότητας και την αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους. Το καρτέλ που δημιουργήθηκε από τις ανήθικες πολυεθνικές επιχειρήσεις καταστρέφει την μάνα γη που στηρίζει την ανθρώπινη ζωή. Οι συμφωνίες για το κλίμα έχουν δημιουργήσει λανθασμένες λύσεις, βασισμένες σε μια γλώσσα που καθοδηγείται από την αγορά, έχει αποδειχθεί άδεια και διαιωνίζει τη βία κατά της φύσης! Εμείς, από την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, γυναίκες από τους αγρούς και τις πόλεις, υπερασπίζουμε τη γη απ’ την οποία προήλθαμε και της οποίας είμαστε μέρος, που μας στηρίζει και όπου θα επιστρέψουμε. Το νερό, η γη και τα δάση των περιοχών μας είναι το πλαίσιο της διαβίωσής μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να αλληλεπιδρούμε με τους φυσικούς πόρους με τρόπο αειφορικό.

Καταγγέλλουμε την αγορά που εκμεταλλεύεται και δημιουργεί επισφάλεια στις συνθήκες εργασίας των γυναικών μέσα από τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, τους χαμηλούς μισθούς και την έκθεσή μας σε διάφορους κινδύνους. Καταγγέλλουμε την επισφάλεια της οικιακής εργασίας και της εργασίας φροντίδας. Της εργασίας που εξασφαλίζει την διατήρηση της ανθρώπινης ζωής, που θρέφει, εναρμονίζει, διδάσκει, προστατεύει. Την ίδια αυτή δουλειά που είναι αόρατη και απαξιωμένη! Αμφισβητούμε τον κατά φύλα καταμερισμό της εργασίας που υπεραξιώνει την δουλειά που είναι κοινωνικά σχεδιασμένη για τους άντρες, βασισμένη στην άρνηση της αξίας της δουλειάς που αποδίδεται στις γυναίκες. Πώς μπορεί ο κόσμος να υποτιμά τη δουλειά που περιλαμβάνει τα πιο στοιχειώδη καθήκοντα για την ανθρώπινη ύπαρξη όπως το μαγείρεμα που μας θρέφει, την καθαριότητα στο χώρο που αποκαλούμε σπίτι; Η δουλειά που διεξάγεται από γυναίκες είναι η βάση που διατηρεί την ανθρώπινη ζωή και συνεπώς μια σημαντική πηγή οικονομικής συνεισφοράς. Απαιτούμε την αναγνώριση της αξίας της οικιακής εργασίας καθώς οι συνεισφορές στην οικονομία προχωρούν πέραν αυτού που μπορεί να χρηματοποιείται.

Καταγγέλλουμε την βιομηχανία της βοήθειας και τα προγράμματα ανάπτυξης, ιδιαίτερα αυτά που επικεντρώνονται στα θέματα ισότητας, ως προγράμματα που προωθούν νεοφιλελεύθερες και ιμπεριαλιστικές ατζέντες, διαιωνίζουν τις διακρίσεις, την φυλετικοποίηση και εκμετάλλευση των γυναικών του παγκόσμιου νότου.

Καταγγέλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε, όλες τις μορφές βίας, χωρίς να ξεχνούμε την σεξιστική βία που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς χώρους. Λέμε όσο πιο δυνατά μπορούμε ΑΡΚΕΤΑ! Σταματήστε τους βιασμούς, τους αναγκαστικούς γάμους και τις γυναικοκτονίες που όχι μόνο συμβαίνουν στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά είναι παρόντες στις ζωές των γυναικών όλων των τάξεων σε όλο τον κόσμο. Τα σώματα και οι ζωές μας μάς ανήκουν, και δεν διαπραγματευόμαστε αυτό το δικαίωμα.

Τονίζουμε, υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες για να λάβει τέλος η σιωπή, όπως απαιτούν τα πρόσφατα κινήματα καταγγελίας και κατάληψης του δημόσιου χώρου: Η Πορεία των Γυναικών, το Time´s up, #metoo, Ni una menos! Vivas nos queremos! και την παγκόσμια απεργία των γυναικών, ως πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στους διαρκείς και αναπόφευκτους αγώνες που έχουμε δώσει ενάντια στην καταπίεση του πατριαρχικού, καπιταλιστικού και αποικιοκρατικού συστήματος.

Τονίζουμε τους αγώνες και τις αντιστάσεις των γυναικών που χρησιμοποιούν το τοπικό ως χώρο για να συγκροτήσουν νέες αφηγήσεις, να ξαναγράψουν την ιστορία των περιθωριοποιημένων πληθυσμών, δίνοντας έμφαση στην ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα των λαών και την αλληλεγγύη ως στρατηγική υπονόμευσης ενάντια στο υπάρχον σύστημα και ως στρατηγική ανθρωποποίησης που συμβάλλει στην αναμόρφωση των κοινωνιών, που μπορεί να τις κάνει πιο δίκαιες και ισότιμες.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, εμείς, οι γυναίκες της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, ως κίνημα διαρκούς δράσης, θα πορευτούμε στις 8 του Μάρτη.

Θα κάνουμε δράσεις σε όλο τον κόσμο για 24 ώρες στις 24 Απριλίου του 2018 για να επαναβεβαιώσουμε ότι “Η Ράνα Πλάζα είναι παντού”(1), θα καταγγείλουμε την βιομηχανία ένδυσης και τους πολυεθνικούς ομίλους και κάθε είδος εκμετάλλευσης της δουλειάς των γυναικών.

Θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την ΧΙ Διεθνή Συνάντηση, όπου από 22 έως 28 του Οκτωβρίου στην Χώρα των Βάσκων θα οικοδομήσουμε συλλογικά ουτοπίες και εναλλακτικές προτάσεις προς έναν κόσμο δικαιοσύνης, ελευθερίας και ειρήνης για τον οποίο πορευόμαστε!

Θα εξακολουθήσουμε να μεταμορφώνουμε τον πόνο σε δύναμη!

Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην αλληλεγγύη και τη συλλογική δουλειά!

Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, Γυναίκες… πάντα!

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Συνημμενο το διεθνές ημερολόγιο δραστηριοτήτων

Στο facebook: https://www.facebook.com/marchemondialedesfemmes/

Και δείτε το νέο blog: marchamundialblog.wordpress.com

(1) Εργοστάσιο υφαντουργίας στο Μπανγκλαντές, το οποίο κατέρρευσε στις 24 Απριλίου του 2013 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1127 εργαζόμενοι, να τραυματιστούν 2500. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν γυναίκες.

Την ανακοίνωση έχουμε αναρτήσει και στις τρεις άλλες γλώσσες του Μωβ