Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε απο τα παιδιά για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών-γυναικών (Video)

Ένα ιδιαίτερα γλυκό βίντεο,που δείχνει πώς τα μικρά παιδια δεν μπορούν καν να διανοηθούν το λόγο της ανισότητας ανταμοιβής για ίση εργασία.

Την ιδια στιγμή, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών-γυναικών παραμένει,δυστυχώς,αγεφύρωτο. Θα ακολουθήσει αρθρο με τις ακριβείς τιμές και ενδελεχεστερη έρευνα,ας σημειώσουμε προς το παρον κάποια ενδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως το πρόβλημα δεν ειναι μονο υπαρκτό,αλλα και ιδιαίτερα σοβαρό. Ι.Κ. 

 

Δείτε το βίντεο εδω.

 

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία για τη μισθολογική ανισότητα αντρών-γυναικών.

Μ. Βρετανία 

«Είναι μεγάλη απογοήτευση για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που δόθηκε σε μια μερίδα γυναικών δικαίωμα ψήφου, όχι σε όλες τις γυναίκες. Έχουν όμως περάσει 100 χρόνια. Γενιές και γενιές πέρασαν από τότε που είδαμε γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας ισότητα, ζητώντας να ακουστεί η φωνή τους. Με γυναίκα πρωθυπουργό θα θέλαμε να δούμε να γενναία διαχείριση του θέματος του χάσματος των μισθολογικών αμοιβών που είναι τόσο μεγάλο στο Ηνωμένο Βασίλειο», παρατηρεί η Ινές Λέιτζ, από τη βρετανική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βρετανίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση 

Το 2016 οι γυναίκες εργαζόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 αμείφθηκαν με μισθούς κατά 16% χαμηλότερους σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφεται στην Εσθονία. Φτάνει το 25,3%. Ακολουθούν η Τσεχία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστά άνω του 20%.

Η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών κλείνει σε Ρουμανία, Ιταλία και Λουξεμβούργο όπου οι διαφορές κυμαίνονται κοντά στο 5%.

Αναλυτές, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις συμφωνούν πως το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Μία από τις αιτίες εντοπίζεται στην ημιαπασχόληση. Το 40% των γυναικών εργάζεται σε θέσεις ημιαπασχόλησης ενώ το ποσοστό για τους άνδρες είναι μόλις 12%.

Πηγή ποσοστών: eurostat, euronews, 8/3/2018