Ένα Σπαρακτικό Ηχητικό από τη Χώρα του Trump: Φωνές Παιδιών Μεταναστών που Χωρίζονται από τους Γονείς τους

Κι ένας συνοριοφύλακας κάνει πλάκα με την «ορχήστρα» ουρλιαχτών και κλαμάτων.

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου 

Από τότε που πήρε την ηγεσία στα χέρια του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστεί σφοδρή κριτική για τις πολιτικές του γραμμές και αποφάσεις. Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν τα αποτελέσματα της πολιτικής μετανάστευσης ”μηδενικής ανοχής” που πρεσβεύει. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως εκείνοι που περνούν τα συνορα από τη Νότια Αμερική, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, έρχονται αντιμέτωποι με τη σκληρότητα και την αναλγησία της πολιτικής του. Σοκ έχει προκαλέσει ένα ηχητικό ντοκουμέντο οκτώ λεπτών, που διέρρευσε από ένα ”στρατόπεδο συγκέντρωσης” παιδιών, που απομακρύνθηκαν από τους  γονείς τους και κρατούνται ξεχωριστά από αυτούς. Οκτώ λεπτά δακρύων,αγανάκτησης και φόβου. Μικρά παιδιά ζητούν τους γονείς τους, με έναν συνοριοφύλακα να κάνει πλάκα με την ”ορχήστρα”, όπως λέει, ουρλιαχτών και κλαμάτων. 2000 περίπου παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τους συνοδούς τους, στα πλαίσια της σκληρής και εκδικητικής πολιτικής του Τραμπ που, σύμφωνα με εκείνον, θα μειώσει το κύμα μετανάστευσης. (Ι.Κ.)

Από τότε που ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Jeff Sessions, ανακοίνωσε την πολιτική μετανάστευσης «μηδενικής ανοχής», χωρίζοντας έτσι περίπου 2.000 παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους τις τελευταίες έξι εβδομάδες, πολύς κόσμος έμεινε σε μεγάλο βαθμό να αναρωτιέται τι συμβαίνει πραγματικά στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Ακόμη και μέλη του Κογκρέσου είχαν περιορισμένη πρόσβαση, ενώ οι πληρεξούσιοι και οι δικηγόροι των κρατουμένων μετέφεραν θλιβερά πορτρέτα της ζωής τους μέσα εκεί. Τη Δευτέρα, όμως, η ProPublica δημοσίευσε ένα ηχητικό αρχείο, προφανώς από ένα από αυτά τα κέντρα κράτησης, καταγράφοντας το χάος και τη σύγχυση που ακολουθεί όταν τα παιδιά αισθάνονται εντελώς μόνα.

Το αρχείο στάλθηκε στη δικηγόρο, Jennifer Harbury, από έναν πελάτη της, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, την περασμένη εβδομάδα. Για περίπου οκτώ λεπτά, μπορείτε να ακούσετε τα κλάματα μικρών παιδιών να φωνάζουν για τους γονείς τους, τους μπερδεμένους υπαλλήλους του προξενείου που προσπαθούν να έχουν τον νου τους σε όλα τα παιδιά και τουλάχιστον μία αρσενική φωνή, που φέρεται να είναι αξιωματικός της Συνοριοφυλακής και για κάποιο λόγο αποφασίζει να σπάσει πλάκα με το όλο θέμα.

«Λοιπόν, έχουμε μια ορχήστρα εδώ», ακούγεται στην αρχή, στα ισπανικά. «Αυτό που λείπει είναι ένας μαέστρος».

Σε κάποιο σημείο, μια φωνή που φέρεται να ανήκει στην έξι χρονών Alison Jimena Valencia Madrid, ρωτά αν μπορεί να καλέσει τη θεία της. «Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή μου», είπε αργότερα η εν λόγω θεία στην ProPublica. «Φανταστείτε να σας τηλεφωνεί η εξάχρονη ανιψιά σας, να φωνάζει και να σας ικετεύει να την πάρετε από εκεί: “Υπόσχομαι ότι θα συμπεριφέρομαι καλά, αλλά σε παρακαλώ βγάλε με από εδώ”».

Το ηχητικό παρέχει μια εντυπωσιακή ματιά στα δεκάδες «καταφύγια» που φιλοξενούν τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτους ανηλίκους σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη και μετά τη διακοπή του ήχου, είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλεις από το κεφάλι σου τις κραυγές των παιδιών, πολλά από τα οποία δεν έχουν τον τρόπο να μάθουν εάν θα συναντηθούν ποτέ ξανά με τις οικογένειές τους.

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

www.vice.com