Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ζητούν συγγνώμη μετά τις αποκαλύψεις για τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική

 

Επιμέλεια: Ιρέν Κόντου

 

H μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να γίνει πιο εύκολο για το προσωπικό να αναφέρει σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά, έπειτα από μια εκπομπή του BBC σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων στην Αφρική.

Οκτώ γυναίκες πρώην υπάλληλοι των MSF, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, είχαν μια «τοξική» νοοτροπία, που περιελάμβανε «καταφανή και εκτεταμένη» χρήση τοπικών ιερόδουλων από το προσωπικό, με έναν άνδρα να καυχιέται ότι είναι εύκολο να ανταλλάσσονται φάρμακα με σεξ στη Λιβερία.

«Λυπούμαστε για οποιαδήποτε περιστατικά στα οποία άνθρωποι αποτέλεσαν αντικείμενο παρενόχλησης, κακοποίησης ή κακής μεταχείρισης και/ή αισθάνθηκαν ότι δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι MSF, που απασχολούν 42.000 ανθρώπους.

«Αν και διαθέτουμε μηχανισμούς αναφοράς όπου μπορούν να γίνουν παράπονα, γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι γνωστοί, αξιόπιστοι και ότι χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που τους χρειάζονται».

Η βιομηχανία των οργανώσεων αρωγής έχει συγκλονιστεί από πληροφορίες για σεξουαλική κακομεταχείριση μετά την αποκάλυψη τον Φεβρουάριο ότι υπάλληλοι της Oxfam πλήρωναν για σεξ στην Αϊτή στη διάρκεια μιας αποστολής ανακούφισης μετά τον σεισμό του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα του Thomson Reuters Foundation περισσότερα από 120 μέλη του προσωπικού περίπου 20 μεγάλων φιλανθρωπικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο απολύθηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι λόγω ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Οι MSF ανέφεραν πως 20 άνθρωποι απολύθηκαν το 2017 για σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, και 10 το 2016.

Μια πρώην υπάλληλος της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε στο BBC πως είδε έναν συνάδελφό της να φέρνει «πολύ νεαρά» κορίτσια που φέρονται να ήταν ιερόδουλες σε καταλύματα διαμονής των MSF στην Κένυα.

«Βλέπαμε συχνά άνδρες που ήταν μεγαλύτεροι, μεσήλικοι να συνοδεύονται από πολύ νεώτερα ντόπια κορίτσια. Όλο αυτό είχε σεξουαλικό χαρακτήρα», δήλωσε στο BBC αυτή η ανώνυμη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, η οποία πρόσθεσε πως αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον άνδρα γιατί ήταν υψηλότερα στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Το Thomson Reuters Foundation δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως από ανεξάρτητη πηγή τις κατηγορίες, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC, αφορούν διοικητικό προσωπικό και όχι γιατρούς ή νοσοκόμους.

Οι MSF δήλωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς αλλά δεν μπορούν να τους επιβεβαιώσουν, και πως η έλλειψη λεπτομερειών δυσκολεύει το έργο αυτό.

«Λυπούμαστε βαθιά που σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το BBC δεν αισθάνθηκαν ότι θα μπορούσαν να το αναφέρουν», είπε.

 

Η απάντηση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) στην Ελλάδα

 

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν ανεχόμαστε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης στους κόλπους της οργάνωσής. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε καταγγελία, διαθέτοντας μηχανισμούς πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης τυχόν ανάρμοστης συμπεριφοράς του προσωπικού.

Σχετικά με τις καταγγελίες που μας μεταφέρθηκαν από το BBC, προχωρήσαμε στη διερεύνησή τους στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από το ΒBC, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην εν λόγω εκπομπή.

Επίσης, διερευνήσαμε και τις αναφορές σχετικά με την παροχή φαρμάκων ως αντάλλαγμα για σεξ, αλλά με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από την εκπομπή δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα σε τι αναφέρονται. Το BBC μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία αφορούσε σε ένα απαράδεκτο σχόλιο και όχι σε συγκεκριμένο γεγονός. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή από την πλευρά μας σε συμπεριφορές εκμετάλλευσης της θέσης των εργαζομένων μας για προσωπικό όφελος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τους μηχανισμούς καταγγελιών, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς να καταγγέλλουν κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων και απολύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, lifo.gr, iefimerida.gr