Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς (1934 – 2011)

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Αγγλίδα συγγραφέας που έχει γράψει φανταστικές νουβέλες  κυρίως για παιδιά. Η Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς (Diana Wynne Jones) γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1934 στο Λονδίνο, από γονείς εκπαιδευτικούς. Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος στοίχισε στην ίδια και την οικογένειά της μία μεγάλη περιπλάνηση, που κατέληξε στην επαρχία του Έσεξ. Παρ’ όλα αυτά, στα οχτώ της χρόνια είχε ήδη αποφασίσει ότι θα γίνει συγγραφέας και άρχισε να γράφει ιστορίες, τις οποίες διάβαζε στις δύο αδελφές της.

 

Το 1953 άρχισε σπουδές αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου παρακολούθησε διαλέξεις του Κ. Σ. Λιούις και του Τόλκιν. Λίγο νωρίτερα είχε γνωρίσει τον καθηγητή μεσαιωνικής φιλολογίας Τζον Μπάροου, τον οποίον παντρεύτηκε το 1956. Το ζευγάρι απέκτησε τρεις γιους.

Η Τζόουνς άρχισε να γράφει στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν το νεώτερο από τα τρία παιδιά της ήταν περίπου δύο ετών και η οικογένεια ζούσε σε ένα σπίτι που ανήκε στο κολέγιο της Οξφόρδης. Εκτός από τα παιδιά, αισθάνθηκε να βασανίζεται από τις επικρίσεις των ενηλίκων με τους οποίους συγκατοικούσαν στο σπίτι: έναν άρρωστο σύζυγο, μια πεθερά, μια αδελφή με τον σύντροφό της και την κόρη του. Το πρώτο της βιβλίο ήταν ένα μυθιστόρημα για ενήλικες που δημοσιεύτηκε το 1970, με τίτλο «Εναλλαγή»(Changeover). Το εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο η Βρετανική αυτοκρατορία απεκδυόταν αποικίες απελευθερώνοντάς τες. Το 2004 αναφερόμενη σε εκείνη την εποχή είπε ότι «έμοιαζε σαν μηνιαίως, ένα ακόμη μικρό νησί ή μικρή χώρα είχε αποκτήσει ανεξαρτησία». Το 1965, όταν η Ρόδεσια κήρυξε ανεξαρτησία μονομερώς (μία από τις τελευταίες αποικίες και όχι μικροσκοπική), «ένιωθα σαν όλα να συνέβαιναν όπως τα έγραψα στο βιβλίο».

Τα βιβλία της Τζόουνς κυμαίνονται από διασκεδαστικές χοντροειδείς καταστάσεις μέχρι αιχμηρή κοινωνική παρατήρηση, και μέχρι πνευματική παρωδία λογοτεχνικής μορφής.  Τα βιβλία του Χάρι Πότερ συχνά συγκρίνονται με τα έργα της Diana Wynne Jones. Πολλά από τα παιδικά βιβλία της είχαν αποτύχει τα τελευταία χρόνια και δεν είχαν φτάσει στο τυπογραφείο, αλλά τώρα έχουν εκδοθεί εκ νέου για τους νεαρούς αναγνώστες, το ενδιαφέρον των οποίων για φαντασία και ανάγνωση προκάλεσε ο Χάρι Πότερ.

Η Τζόουνς έχει γράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία. Σχεδόν όλα απευθύνονται σε παιδιά, και στα θέματά τους υπάρχει τόση μαγεία, όσο η ίδια θεωρεί πως περιέχει και η πραγματικότητα: Πολλή! Η «Μαγεμένη ζωή» (1977) ήταν το βιβλίο με το οποίο η συγγραφέας σύστησε στο κοινό τον πανίσχυρο μάγο Κρεστομάνσι, και απέσπασε το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου της εφημερίδας «Guardian». Ήταν η πρώτη από πολλές διακρίσεις που ακολούθησαν, καθώς η σειρά «Οι κόσμοι των Κρεστομάνσι» εκτόξευε τη συγγραφέα στη διασημότητα.

Στη Βρετανία τα βιβλία της Τζόουνς βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφή των μπεστ σέλερ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνος πέντε βιβλία της, όλα από τις εκδόσεις «Σύγχρονοι Ορίζοντες»:

  • Μαγεμένη ζωή
  • Οι μάγοι της Καπρόνα
  • Ο μάγος με τις εννέα ζωές
  • Η εβδομάδα με τις μάγισσες
  • Οι περιπέτειες του μάγου

Η Νταϊάνα Γουίν Τζόουνς προσβλήθηκε από καρκίνο στους πνεύμονες το 2009 και πέθανε στις 26 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 76 ετών.

Πηγές: sansimera.gr, en.wikipedia.org