Αμερικανίδες ιθαγενείς στο Seattle: βια χωρίς όρια

Ολες σχεδόν οι Αμερικανίδες ιθαγενείς στο Seattle έχουν υποστεί βιασμό ή έχουν εξαναγκασθεί να κάνουν σεξ – έρευνα

Της Laurent Tousignant, 29 Αυγούστου 2018

Μετάφραση: Δώρα Στυλιανίδου

Μια σοκαριστική νέα έρευνα αποκάλυψε έναν πολύ ανησυχητικό αριθμό αμερικανίδων ιθαγενών και ιθαγενών γυναικών της Αλάσκας που καταγγέλουν ότι έχουν υποστει βιασμό ή σεξουαλική βία. Η έρευνα που διεξήγαγε το Αστικό Ινστιτούτο Υγείας των Ινδιάνων και τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, ειχε κρατηθεί μακριά απο την δημοσιότητα απο το 2010.

Η Abigail Echo-Hawk, διευθύντρια του Αστικού Ινστιτούτου Υγείας των Ινδιάνων, ανακάλυψε τα ντοκουμέντα καταχωνιασμένα στο συρτάρι ,όταν άρχησε την εργασία της το 2016. Τα τελευταία δυο χρόνια συνεργάσθηκε με το CDC για να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Απο τις 148 γυναίκες που ερωτήθηκαν, το 94% ανέφερε ότι είχε υποστεί βιασμό ή εξαναγκάσθηκε να κάνει σεξ και το 69% ότι είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά στο δρόμο. Επιπλέον, το 86% ανέφερε ιστορικό τραύμα, το οποίο αναφέρεται στην ιδέα ότι τα βάσανα που προξένησαν η καταπίεση και η αποικιοκρατία, διαιωνίζονται απο γενιά σε γενιά. Επίσης το 53% ήταν άστεγες κατά την διεξαγωγή της έρευνας – κάτι που αυξάνει σημαντικά την περίπτωση να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας ή επέθεσης.

Η έρευνα θεωρείται απο τις πρώτες που αξιολογούν τις εμπειρίες των ιθαγενών Αμερικανίδων που ζούνε στις πόλεις αντί για τους καταυλισμούς. Περίπου 71% των αμερικανίδων Ινδιάνων και των ιθαγενών γυναικών της Αλάσκας ζούνε σε περιοχές σαν το Seattle.

Μας έλεγαν πάντα σαν Ινδιάνες … να μη κρεμάτε τα πλυμμένα ρούχα σας έξω γιατί θα σας επιτεθούν σαν να είσαστε θύματα”, ειπε η Σούζαν Μπαλμπάς ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Ταμείου Na’ah Illahee. Η Μπαλμπάς ανέφερε επίσης ότι πιστεύει ότι ήρθε η ώρα οι κοινότητες να μιλήσουν ανοικτά για το υψηλό αριθμό κακοποιήσης και αστέγων. “ Θα χρειαστεί η αναγνώριση της βίας μέσα στη κοινότητα αλλά πολυ περισότερο η ανάπτυξη μιας κριτικής ανάλυσης για τα αίτια της” ισχυρίσθηκε η Μπαλμπάς. “Τα συνεχή κατάλοιπα της καταπίεσης και της αποικιοκρατίας και οι πολιτικές ειναι αυτά που επηρεάζουν τις φυλετικές κοινότητες, πολιτικές που έχουν πονέσει και καταστρέψει τις κοινότητες των ιθαγενών”

Πηγή: New York Post Nearly all Native American women in Seattle have been raped, coerced into sex : survey