Απεβίωσε η Ευγενία Τσουμάνη, πρών Γενική Γραμματέας Ισότητας

Ανακοινώσεις από τέσσερεις πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων, από την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την οργάνωση “ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ”.

Για την Ευγενία Τσουμάνη

Ως πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων πιστεύουμε ότι η απώλεια της Ευγενίας Τσουμάνη είναι πολύ μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Η Ευγενία Τσουμάνη άφησε το στίγμα της στην πολιτική ισότητας των φύλων στην Ελλάδα δείχνοντας έμπρακτα ότι η πρόοδος στον τομέα της ισότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνον με συνεργασίες όλων των πολιτικών παρατάξεων και απαιτεί πολιτικούς στόχους που διαπερνούν τις κομματικές αντιπαραθέσεις και διαφορές.

Η Ευγενία Τσουμάνη εκπροσωπώντας το ΣΕΒ συμφώνησε με την εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ στην σύσταση επιτροπής ισότητας για την εφαρμογή της νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, την άδεια φροντίδας των παιδιών και την αποφυγή της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς (Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας 1993 και 1994-1995).
Ως Γενική Γραμματέας Ισότητας (2004-2009) επιτέλεσε ένα σημαντικό κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έργο συνεργαζόμενη με διακομματικές επιτροπές, γυναικείες οργανώσεις και επιστημόνισσες όλων των αποχρώσεων. Εργάσθηκε καλά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τη προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεσμεύοντας, παράλληλα, τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς πόρους,

Το προσωπικό και πολιτικό ήθος και η αποτελεσματικότητα των δράσεων της Ευγενίας Τσουμάνη θα λείψει από την πολιτική ζωή της χώρας.
Οι πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων (αλφαβητικά)

Βάσω Κόλλια (2013-2015)
Φωτεινή Κούβελα (2015-2019)
Εφη Μπέκου (1999-2004)
Μαρία Στρατηγάκη (2009-2012)

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών

Έφυγε από κοντά  μας η πολυαγαπημένη φίλη, συνάδελφος δικηγόρος, π. Γενική  Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και  π. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΤΖΕΝΗ  ΤΣΟΥΜΑΝΗ – ΣΠΕΝΤΖΑ .

Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μας πορείας και της  κοινής  μας  δράσης  στην  Διεθνή  Οργάνωση Εργασίας δεθήκαμε στενά με βάση τις αρχές και αξίες μας αλλά και  με προσωπική  φιλία.

Φύση ευγενική, με χαμηλούς τόνους αλλά ισχυρή προσωπικότητα, ευαίσθητη στα κοινωνικά  προβλήματα, προώθησε θεσμικά αλλά και πρακτικά τον κοινωνικό διάλογο, και  την συλλογική διαπραγμάτευση.
Συνεργάστηκε στενά με ειλικρινή και συστηματική διαβούλευση με τις  γυναικείες  Οργανώσεις προωθώντας έτσι την  ουσιαστική ισότητα των φύλων.  Συνέβαλε καθοριστικά στην  πρόοδο  της νομοθεσίας για την καταπολέμησης της  βίας  κατά  των  γυναικών  και  της  ενδοοικογενειακής βίας.

Τίμησε τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Γενική Γραμματέα Ισότητας.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και  τους  αγαπημένους  της ανθρώπους και αποφασίζει  στην πρώτη δημόσια  εκδήλωσή της  να αποτίσει φόρο τιμής  στην  μνήμη  της.

Μίκα Ιωαννίδου, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας

Μαίρη Λατσού,   Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελληνίδων Νομικών

Αγλαΐα Ρομπόκου, Μέλος, Εκπρόσωπος Λυκείου των Ελληνίδων

 

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ),

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποχαιρετούν την αγαπημένη μας Τζένη και συμμετέχουν στη θλίψη των δικών της ανθρώπων.

Η απουσία της είναι μια επώδυνη απώλεια για το Γυναικείο Κίνημα, για το ΣΔΓ, του οποίου υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια, και για όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί της.

Η Τζένη Τσουμάνη με το έργο της άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και  μια ισχυρή παρακαταθήκη για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς.

Θα τη θυμόμαστε για την ευγένεια, τη μόρφωση, την ευθυκρισία, την ικανότητά της να επιχειρηματολογεί, πάντα ανοιχτή στον διάλογο, με σταθερή προσήλωση στον αγώνα για την ουσιαστική ισότητα αλλά και για το σθένος της να διαφοροποιηθεί δημόσια από την κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα.

Για την Τζένη, αυτό που πάντα διέκρινε το χαρακτήρα και το πνεύμα του ΣΔΓ είναι ότι «έβλεπε μπροστά με ανεξαρτησία, προσαρμοστικότητα, προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, εμπλοκή στα διεθνή δρώμενα, θεμελιωμένο λόγο, με φωτισμένες προσωπικότητες που στην μακρά ιστορία του πρόσφεραν τον εαυτό τους στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας»₁.

Στη μακρά ιστορία του ΣΔΓ και στον «Αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ!» η προσωπικότητα της Τζένης Τσουμάνη θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση.

Θα μας λείψει πολύ. Για το ΔΣ Η Πρόεδρος Ειρήνη Φερέτη 

 

Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών “Η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ”

Με συγκίνηση και βαθειά λύπη ενημερωθήκαμε για την απώλεια της αγαπημένης μας Τζένης Τσουμάνη σημαντικού στελέχους της πολιτικής ζωής και της Οργάνωσής μας.

Υπήρξε Ελληνίδα Δικηγόρος και διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, πρώην βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και υπηρέτησε τον δημόσιο βίο με σοβαρότητα και ευπρέπεια από τις θέσεις που κατείχε.

Για την «Παναθηναϊκή» η απουσία της αφήνει ένα μεγάλο κενό διότι υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και στήριζε με την παρουσία και τις προτάσεις της διαχρονικά την Οργάνωση .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Παναθηναϊκής» εκφράζει τα θερμά του Συλλυπητήρια στην οικογένεια της αξέχαστης Τζένης Τσουμάνη, που έφυγε από κοντά μας για τον τελευταίο της προορισμό.

Καλό κατευόδιο στο αιώνιο ταξίδι σου αγαπημένη μας Τζένη. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο Η Πρόεδρος Μαρία Γιαννίρη