Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Κηφισιάς για οικογενειακό δίκαιο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΠΙΣ
σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου

Κηφισιά, 10-12-2020

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς (εφεξής ΔΕΠΙΣ) παρακολουθεί με ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, τις δρομολογούμενες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο που αφορούν τη «συνεπιμέλεια» των τέκνων. Θεωρώντας ότι οι προτεινόμενες από την πολιτεία αλλαγές χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, διερεύνησης και διαβούλευσης, οι οποίες δεν έχουν επαρκώς πραγματοποιηθεί, η ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς σημειώνει τα εξής:

1. Συμφωνεί από θέση αρχής με το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού και την ισότητα των δικαιωμάτων και των ευθυνών και των δύο γονέων.

2. Υπογραμμίζει ότι το ισχύον παιδοκεντρικό Οικογενειακό Δίκαιο της χώρας μας είναι από τα πιο προοδευτικά στην Ευρώπη και απόλυτα σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως εκφράζεται από τις θεσπισμένες Διεθνείς Συμβάσεις, το οποίο ήδη προβλέπει τη συνεπιμέλεια, παρά τα όσα προβάλλονται περί του αντιθέτου, και προδιαγράφει την άσκηση της γονικής μέριμνας με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου και τη διατήρηση της επαφής και με τους δύο γονείς.

3. Εκφράζει έντονο προβληματισμό για την προτεινόμενη υποχρεωτική εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο γονέων και χωρίς να έχουν προηγηθεί έρευνες και μελέτες που θα καταδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η ομαλή σωματική και ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού δεν θα επηρεάζεται από τη μη σταθερότητα στο περιβάλλον, τις συνθήκες ζωής και του βασικού φροντιστή του.

4. Θεωρεί ότι η προώθηση των αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο στοχεύει πρωτίστως στην ικανοποίηση μερίδας των γονέων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον του παιδιού.

5. Έχει τη βεβαιότητα ότι τα προβλήματα που πράγματι υπάρχουν σε μερίδα των χωρισμένων ζευγαριών (προστριβές, συναισθηματικοί εκβιασμοί, κλπ), δεν οφείλονται στο νόμο, αλλά στην εφαρμογή του. Ως εκ τούτου, θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση λύσεων από την Πολιτεία σε αυτό το επίπεδο και όχι σε αυτό της αλλαγής των υφιστάμενου δικαίου με νομοθετήματα που δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και που θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς τα παιδιά μας.

6. Τάσσεται υπέρ της ίδρυσης οικογενειακών δικαστηρίων, κατ΄ εφαρμογή του Ν. 2447/1996 καθώς και σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, με επαρκή και κατάλληλη στελέχωση και τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα, που θα ενισχυθεί με ψυχολόγους και θα συνεργάζεται και με τον δικαστικό μεσολαβητή που λειτουργεί ήδη, βάσει του άρθρου 214Β ΚΠολΔ.

7. Θεωρεί ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών, αλλά και οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή και οικονομικής να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στις δικαστικές αποφάσεις γονικής επιμέλειας.