Μαρτυρία για Κακοποίηση στο InfotainmentWise

Αλιεύει η Πέννυ Παραλίκα

Λίγο καιρό πριν λάβαμε ένα μήνυμα σχετικά με ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στο facebook μας. Αρχικά θορυβηθήκαμε με τις λεπτομέρειες που διαβάσαμε στο μήνυμα και πλέον αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε ανώνυμα την ιστορία που μας έστειλε εμπιστευτικά μία κοπέλα από την Θεσσαλονίκη.

Η κοπέλα που επικοινώνησε μαζί μας βρισκόταν στην Πυλαία Θεσσαλονίκης με την σχέση της και καθώς προχωρούσαν, αντιλήφθηκαν φωνές και διαπληκτισμούς λίγο πιο μακριά τους.

“Διαπίστωσα πως ήταν ένας άνδρας με μία γυναίκα και φώναζαν. Η γυναίκα του φώναζε γιατί την χτύπησε και της πέταξε το κινητό στην αυλή ενός σπιτιού. Εκείνη την στιγμή κατέβηκαν και άλλα δύο άτομα και ο άνδρας μας ρωτούσε γιατί σταματήσαμε και τους κοιτούσαμε όλοι”.

Η κοπέλα συνεχίζει και μας αναφέρει στο μήνυμά της πως ο άνδρας αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υστερίας και τα αγόρια που βρίσκονταν στην σκηνή προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν και να απομακρύνουν την κοπέλα, καθώς φαινόταν πολύ μεθυσμένος. Ο άνδρας συνέχισε να μιλά, λέγοντας πως δεν της έχει κάνει κάτι, ενώ η γυναίκα αποκρίθηκε πως πολλές φορές έχει πέσει θύμα παρόμοιων συμπεριφορών από την ίδιο.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν

Τα πράγματα, όμως, όπως μας περιγράφει η κοπέλα χειροτέρεψαν, καθώς:

“Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο άνδρας έπιασε την γυναίκα με κεφαλοκλείδωμα και τα αγόρια που βρίσκονταν εκεί του όρμιξαν για να την προστατεύσουν. Την ίδια στιγμή εγώ την παρακαλούσα να πάρουμε την αστυνομία, με την ίδια να μου λέει πως την χτυπάει τόσο πολύ, ώστε να τρέχει αίμα από την μύτη της. Εκείνη την στιγμή ο άνδρας προσπάθησε να μου πάρει το κινητό”.

Μέσα στον πανικό ήρθε ένας φίλος του άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να τον ηρεμήσει και τον πήρε μαζί του σε αμάξι, του οποίου το InfotainmentWise διαθέτει τις πινακίδες λόγω της μαρτυρίας. Δυστυχώς η γυναίκα τρομαγμένη έφυγε από την σκηνή και ενώ η μάρτυρας πήρε την αστυνομία, δύο φορές, δεν υπήρξε απάντηση στα τηλεφωνήματα.
Η στάση της αστυνομίας ήταν τραγική

Η μάρτυρας αναφέρει στο InfotainmentWise πως την επόμενη ημέρα από το περιστατικό, πήγε σε ένα αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει τα όσα είδε. Η στάση της αστυνομίας, όπως μας αναφέρει ήταν… όχι τόσο υποδειγματική. Μία από τις πρώτες φράσεις που είπε γυναίκα αστυνομικός στην μάρτυρα είναι: “συγνώμη ενήλικη δεν είναι; Αυτή γιατί δεν μπορεί να κάνει κατάθεση;”

Η μάρτυρας προσπάθησε να εξηγήσει πως πολλές κοπέλες φοβούνται να καταθέσουν και παρά τις πολλαπλές της προσπάθειες (είχε και το ονοματεπώνυμο της κοπέλας, αλλά και τις πινακίδες του φίλου του δράστη) η αστυνομία δεν δεχόταν να βοηθήσει καθόλου και τους απωθούσε από το να κάνουν έστω μία καταγγελία κατά αγνώστου.

Γενικότερα κατανοήσαμε από την μαρτυρία της κοπέλας πως η στάση της αστυνομίας δεν ήταν και η καλύτερη.Εννοείται πως εάν πρόκειται για ενήλικα, θα πρέπει ο ίδιος/ίδια να καταθέσει, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο ενθαρρυντικοί στο ενδεχόμενο μίας μήνυσης κατά αγνώστου και κατάθεσης των στοιχείων που οι ίδιοι είχαν συλλέξει. Αντιθέτως, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο πήγαν, όπως μας αναφέρει η ίδια, είχε απαράδεκτη στάση απέναντί τους.

Ζούμε σε μία περίοδο που όλο και περισσότερα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης βγαίνουν στο προσκήνιο και μιλούν για τις εμπειρίες τους. Εάν, όμως, η στάση παραγόντων της κοινωνίας παραμένει η ίδια, τότε αυτό θα αποθαρρύνει πολλές γυναίκες, άνδρες και παιδιά από το να μιλήσουν.