Καταγγελία της Φράνσις Χάουγκεν για το ρόλο του facebook

Αλιεύει η Σ.Β.

Λάβαμε σήμερα από το AVAAZ και αναδημοσιεύουμε, με μεγάλη αγωνία για το μέλλον της “πληροφοριοδότριας” και της ασυδοσίας του facebook  την οποία καταγγέλλει. Επίσης να αναφέρουμε ότι με την ανακοίνωση αυτή ζητά οικονομική συμμετοχή των αναγνωστριών/αναγνωστών για τη στήριξη του έργου του.

Φίλες και φίλοι,
Μια τολμηρή πρώην εργαζόμενη στο Facebook μόλις έφερε στο φως εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας… και το περιεχόμενό τους σοκάρει!

Αποδεικνύουν πως στο Facebook γνώριζαν. Γνώριζαν πως σωματέμποροι χρησιμοποιούσαν το Facebook για να παρασύρουν γυναίκες. Γνώριζαν πως λειτουργούσε ως εργαλείο για την υποκίνηση βίας κατά μειονοτήτων. Και γνώριζαν πως τα συστήματά τους δεν αφαιρούν ούτε το 1% του βίαιου περιεχομένου!

Το Facebook τα γνώριζε όλα αυτά, αλλά επέλεξε τα κέρδη αντί για την ασφάλειά μας.

Χρειαζόμαστε δραστικούς νόμους ώστε να αποδοθούν ευθύνες στο Facebook, αλλιώς τα fake news, η παραπληροφόρηση κι η άρνηση της κλιματικής κρίσης θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται σε εκατομμύρια ανθρώπους, παντού.

Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τον πλανήτη μας, γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα!

Η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Φράνσις Χάουγκεν κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας για τους κινδύνους του Facebook και ρίχνοντας νέο φως στις πρακτικές του κολοσσού. Το Avaaz έχει κάνει πρωτοποριακές έρευνες πάνω στο θέμα και παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να κερδίσουμε νόμους για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας.

Αλλά το ίδιο κάνουν κι οι λομπίστες των κολοσσών της τεχνολογίας.

Αν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές τώρα, θα μπορέσουμε να εντείνουμε την εκστρατεία μας και να τα βάλουμε με το πανίσχυρο λόμπι τους — χρηματοδοτώντας κορυφαίους ερευνητές για να βγάλουν περισσότερα άπλυτα στη φόρα, φέρνοντας στους νομοθέτες μαρτυρίες από ανθρώπους που υπέστη βλάβη από τα κοινωνικά δίκτυα και δίνοντας το παρόν σε κάθε σημαντική απόφαση, με δράσεις και εκστρατείες που θα τραβάνε την προσοχή.

Αυτή είναι μία απ’ τις σημαντικότερες εκστρατείες μας, αλλά και με τους λιγότερους πόρους — και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο με όσα διακυβεύονται! Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς, για να βάλουμε τα κοινωνικά δίκτυα στη θέση τους.

Έχουμε δει ξανά και ξανά τις καταστροφικές συνέπειες των κοινωνικών δικτύων. Στη Μιανμάρ, ο στρατός χρησιμοποίησε το Facebook ως εργαλείο εθνοκάθαρσης, σπέρνοντας μίσος που οδήγησε στην αιματοχυσία. Στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, τα fake news που κυκλοφορούν πυροδοτούν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Και πάνω στη χειρότερη στιγμή, οι αρνητές της κλιματικής κρίσης στο διαδίκτυο σαμποτάρουν την πρόοδο.

Ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να περάσουμε νέους προστατευτικούς νόμους, είναι να αποκαλύψουμε τους κινδύνους στις κυβερνήσεις μας που αυτή τη στιγμή ψάχνουν για λύσεις. Αν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές θα μπορέσουμε:
• Να κάνουμε περισσότερες έρευνες για τις επιπτώσεις που έχουν οι πλατφόρμες αυτές στην κοινωνία,
• Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κίνημα με ανθρώπους που έπεσαν θύματα διαδικτυακού μίσους και τώρα αγωνίζονται κατά της παραπληροφόρησης, και να παραδώσουμε τις φωνές τους στις κυβερνήσεις,
• Να ασκήσουμε πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε ΗΠΑ και Βραζιλία, για να μην υποκύψουν στους κολοσσούς της τεχνολογίας,
• Να δώσουμε το παρόν σε κρίσιμες στιγμές αποφάσεων, με δυναμικές δράσεις και καμπάνιες στα ΜΜΕ, ώστε να κερδίσουμε τους νόμους που χρειαζόμαστε επειγόντως.

Δεν είναι μικρό πράγμα. Έχουμε επιτρέψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαβρώνουν τις κοινωνίες μας για χρόνια. Σπέρνουν διχασμό και μίσος, και σαμποτάρουν τους μεγαλύτερους αγώνες της ζωής μας — απ’ τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ψυχική υγεία των παιδιών μας. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη μάχη!
Στήριξε τώρα με ένα μικρό ποσό και βοήθησε να αντικρούσουμε μαζί αυτή την επίθεση στη δημοκρατία και την ανθρωπότητα.

Το Avaaz εδώ και χρόνια πρωτοστατεί σ’ αυτόν τον αγώνα. Οι εκρηκτικές μας έρευνες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα ξανά και ξανά, φέρνοντας ήδη μεγάλες αλλαγές. Μόλις πριν λίγες βδομάδες, η έρευνά μας βοήθησε να πιέσουμε την Google να ανακοινώσει ότι τα βίντεο άρνησης της κλιματικής κρίσης στο YouTube δεν θα λαμβάνουν πλέον κέρδη από διαφημίσεις. Αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην «καλή θέληση» των κολοσσών της τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε νόμους — τώρα! Βοήθησε να τους κερδίσουμε, μαζί.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Anneke, Marigona, Mike, Bert, Mouhamad, Christoph, Camille, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Παρουσίαση φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Δείχνει την Φράνσις Χάγκεν να μιλά σε μικρόφωνο