Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄: παπαρούνες, κύκνοι, άλογα και σκυλιά!

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας και θεματοφύλακας μιας βαριάς παράδοσης, που φρόντιζε να διατηρεί με σεβασμό, όταν αυτό την συνέφερε. Δεν ήταν όμως και λίγες οι φορές που αφουγκράστηκε το στίγμα των καιρών, σπάζοντας το βασιλικό πρωτόκολλο και ικανοποιώντας την κοινή γνώμη. Δηλαδή η Ελισάβετ έζησε όπως ήθελε η ίδια, ταγμένη στο θρόνο για 70 χρόνια και στη διατήρηση της μοναρχίας στη χώρα της, κάνοντας τα πάντα για να πετύχει το σκοπό αυτό.

Υπήρξε αγαπημένη όλων όσων θαμπώνονται από παραμυθένια παλάτια, γαλαζοαίματους και πρωτόκολλα, μισητή σε όσους αδιαφορούν για βασιλικά αξιώματα ενώ οι λαοί βιώνουν δεινά, όπως εκείνοι που έζησαν στο πετσί τους τη βρετανική κυριαρχία και βασιλεία όπως η Κύπρος.

Σε τι συνίσταται όμως αυτό το συχνότατο σχόλιο το οποίο αναφέρεται στην βασίλισσα των τελευταίων ημερών, ότι δηλαδή υπηρέτησε τον λαό της;

Μήπως το γεγονός ότι ήταν προστάτης περισσότερων από 600 οργανώσεων και φιλανθρωπικών φορέων;

Μήπως ότι ήταν πάντα παρούσα σε εγκαίνια, εκδηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις όπως και συναντήσεις με δημοφιλή πρόσωπα όπως των Μπίτλς, τον Τζέιμς Μποντ  ακόμη και τον Νέλσονα Μαντέλα παραβαίνοντας το πρωτόκολλο;

Ως γυναίκα μονάρχης υπήρξε έντονα εμπλεκόμενη όχι μόνο στην κοινωνική αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας, με υπόγειους, εμφανείς ή άλλους τρόπους. Δε ήταν αυτή η αναμενόμενη συμπεριφορά των γυναικών της εποχής. Άλλες εστεμμένες υποταγμένες στον σύζυγο και τα πρωτόκολλα δεν απασχόλησαν παρά μόνο με  ερωτικά σκάνδαλα τον εθνικό τους τύπο.

Η Ελισάβετ είχε το χρήμα, την εξουσία και τον χρόνο να δράσει και αιφνιδίασε με την υπερ -αξιοποίηση των προνομίων της με επιτυχία. Κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του κόσμου για τον βασιλικό θρόνο, διαχειρίστηκε κρίσεις, σκάνδαλα, πίσω από τους τοίχους του Μπάκιγχαμ, με σεξουαλικές κακοποιήσεις, υπόνοιες για το θάνατο της Νταϊάνα, νήξεις για την εμπλοκή της στην προσωπική ζωή των «γαλαζοαίματων», αλλά και μια παντελή αδιαφορία για τα παγκόσμια κοινά, εκτός από εκείνα που ενδιέφεραν τον βασιλικό θρόνο.

Αυτή η δραστική της εικόνα για την διασφάλιση των συμφερόντων που υπηρετούσαν την εξουσία της επομένως, δημιουργεί την αίσθηση, ότι ασχολείτο με τον λαό της και τον φρόντιζε; Όντως πρόκειται περί αυτής της ωραιοποιημένης λαϊκής απάτης. Αν κοιτάξουμε προσεκτικότερα θα δούμε καθαρά τις αλήθειες της πατρίδας μας, τι καταγγείλει η κουμμουνιστική νεολαία της Βρετανίας μέχρι και το συγκρότημα Sex Pistols!

Η δημοτικότητά της κατρακύλησε στο χαμηλότερό της σημείο κατά τη δεκαετία του 1990. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, άρχισε να καταβάλλει φόρο εισοδήματος για πρώτη φορά, ενώ τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ άνοιξαν για το κοινό. Η δυσαρέσκεια με τη μοναρχία έφτασε στο αποκορύφωμά της με το θάνατο της Νταϊάνα το 2004, αν και η προσωπική δημοτικότητα και υποστήριξη προς την μοναρχία ανέκαμψε μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα της Ελισάβετ προς το λαό πέντε ημέρες μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφθηκε ποτέ επίσημα την πατρίδα μας! Παρόλο που, κατά τα λεγόμενά της, η Λίλιμπετ γνώρισε και ερωτεύτηκε τον μετέπειτα σύζυγό της Φίλιππο πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας.  Με τον πρίγκιπα Φίλιππο αρραβωνιάστηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947, τότε δημιουργήθηκε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος εκτός και άλλων ζητημάτων, είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, Ανδρέας πρίγκιπας της Ελλάδας, είχε κριθεί συνένοχος από στρατοδικείο στην Ελλάδα για ανυπακοή σέ διαταγή κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία. Πέρα όμως από τους βασιλικούς δεσμούς, σύμφωνα με το BBC, υπάρχει και το ενδεχόμενο η βασίλισσα να μην προσκλήθηκε ποτέ από Έλληνα πρόεδρο για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Δεν ήταν και λίγα όσα μας κρατούσαν μακριά ως λαό. Μην ξεχνάμε το βασικότερο όλων για την πατρίδα μας και την Κύπρο. Έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα πολλών παλικαριών της ΕΟΚΑ κι ευθύνεται ως ένα σημείο για τις τραγικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Όσο συμπαθής κι αν ήταν η Ελισάβετ Β’ στους Βρετανούς τόσο αντιπαθής ήταν σε κάποια από τα κράτη της βρετανικής κοινοπολιτείας, όπως στην Κύπρο, η οποία πλήρωσε με αίμα το όνειρο της ανεξαρτησίας της και της ένωσης με την Ελλάδα. Μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923 οι Ελληνοκύπριοι είχαν πολλές ελπίδες ότι η Βρετανική διοίκηση θα τους βοηθήσει να ενωθούν με την Ελλάδα. Η ΕΟΚΑ πολέμησε σκληρά απέναντι στους Βρετανούς οι οποίοι αποδείχτηκαν εξίσου σκληροί αντίπαλοι. Όλος ο κόσμος προσπάθησε να σώσει τον νεαρό 19χρονο μαθητή Παληκαρίδη από την καταδίκη σε θανατο. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τηλεγραφήματα προς την Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρβης, 40 Εργατικοί Άγγλοι βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπαθούν να ματαιώσουν αυτή την εκτέλεση. Ο Χάρτινγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απέρριψαν την απονομή χάριτος. Η Ελισάβετ δεν έδωσε ποτέ αμνηστία για κανέναν από τους καταδικασθέντες σε θάνατο Ελληνοκύπριους αγωνιστές της ΕΟΚΑ ενώ τόσο το 1961, επί Μακάριου, όσο και το 1993, στις αντίστοιχες επισκέψεις της στην Μεγαλόνησο, της πέταξαν πέτρες και αυγά.

[Μια  παγκόσμια βρετανική πρωτοπορία ήταν, να κρατούν φυλακισμένους ακόμα και τους νεκρούς που τους φοβούνταν περισσότερο από όσο τους φοβούνταν όταν ήταν ζωντανοί.  Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και ακόμα 4 σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Η εξέγερση της δεκαετίας του ’50 για την Κύπρο είχε τον μελανό απολογισμό να βασανιστούν με πολύ άγριο και βάναυσο τρόπο τουλάχιστον 14 νεαροί Κύπριοι και κατόπιν να δολοφονηθούν από τις βρετανικές δυνάμεις. Το 2019, η βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε αποζημίωση ύψους 1 εκατ. λιρών σε 33 Κύπριους που ισχυρίστηκαν ότι βασανίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους ήταν και ένα κορίτσι, 16 ετών τότε, το οποίο δήλωσε ότι βιάστηκε επανειλημμένα από στρατιώτες. Η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ότι η πληρωμή δεν αποτελεί «καμία παραδοχή ευθύνης»] enikos.gr

Ανακοίνωση της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βρετανίας (YCL) τον θάνατο της Ελισάβετ:

«Ο θάνατος της Ελισάβετ Ουίνσδορ υπενθυμίζει στη γενιά μας και στους εργαζόμενους σε ολόκληρη τη Βρετανία ότι η κατάργηση της μοναρχίας παραμένει ένα επίκαιρο και σημαντικό ζήτημα. Μια μικρή παρασιτική σέχτα της σαπίζουσας αριστοκρατίας δεν μπορεί, ούτε θα μπορέσει ποτέ να εκφράσει τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού της Βρετανίας. Η επιβολή ενός προκλητικά ζάμπλουτου, αντιδημοκρατικού και μη εκλεγμένου αρχηγού κράτους είναι προσβλητική για όλους τους εργαζόμενους. Ο πλούτος της βασιλικής οικογένειας και τα κτήματα του στέμματος που αποτελούνται από τεράστιες εκτάσεις γης και άλλους πόρους σε όλη τη Βρετανία, είναι το αποτέλεσμα αιώνων κλοπής του πλούτου των εργαζόμενων αυτής της χώρας καθώς και των καταπιεσμένων λαών στις βρετανικές αποικίες. Η θέση του μονάρχη ως αρχηγού κράτους όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και διαφόρων πρώην αποικιών, καθώς και ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, παίζει σημαντικό συμβολικό και ιδεολογικό ρόλο στη διατήρηση του βρετανικού ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο. Τα κυρίαρχα, κρατικά και μη, μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία έχουν ήδη «αγιοποιήσει» την Ελισάβετ και θα συνεχίσου να το κάνουν, χαρακτηρίζοντάς την -ακούραστη υπάλληλο του δημοσίου-. Κανένας δεν μπορεί να ορίσει ως δημόσια υπηρεσία το να μην έχεις εργαστεί ούτε μια μέρα μέχρι τα 96 σου χρόνια και να ζεις μέσα σε ξεδιάντροπα προκλητικά πλούτη, περιτριγυριζόμενος από φτώχεια χωρίς να κάνεις τίποτε για να την αλλάξεις. Η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας υπενθυμίζει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είπε ποτέ, ούτε μια επικριτική λέξη, για το βάρβαρο αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας. Δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη για τον ρατσιστή σύζυγό της. Δεν αρνήθηκε ποτέ να συναντηθεί με δικτάτορες που είχαν καλές σχέσεις με τις βρετανικές κυβερνήσεις.

Η Ελισάβετ υπήρξε το σύμβολο ενός πεπαλαιωμένου, διεφθαρμένου και ρατσιστικού θεσμού. Η αστική τάξη της Βρετανίας θα προσπαθήσει, μέσω των μέσων ενημέρωσης, να χρησιμοποιήσει τον θάνατό της βασίλισσας για να αποπροσανατολίσει το λαό από τα ζητήματα που πλήττουν τους εργαζόμενους, όπως αυτό της αυξανόμενης ακρίβειας.

Τέλος, ο θάνατος της Ελισάβετ πρέπει να σηματοδοτήσει το θάνατο της ίδιας της μοναρχίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι κομμουνιστές καλούν για την κατάργηση του απαρχαιωμένου αυτού θεσμού, την δέσμευση, εθνικοποίηση και αναδιανομή στον λαό όλης της βασιλικής περιουσίας.» atexnos.gr

Η Ελισάβετ υπήρξε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνούσε τις 350 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου (2020). Σύμφωνα με αναφορές, η κηδεία και η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα κοστίσουν στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες.

Η οργισμένη απάντηση της νέας γενιάς σε μια Βρετανία που σπαρασσόταν από την κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ’70 εκφράζεται κατά την ημέρα των εορτασμών του Αργυρού Ιωβηλαίου στις 7 Ιουνίου 1977 με το punk τραγούδι των Sex Pistols: «God save the queen». Το συγκρότημα, νοίκιασε ένα πλοιάριο που ονομαζόταν «Queen Elizabeth» και έπαιζαν το εμπρηστικό τους τραγούδι εν πλω στον Τάμεση!

Η αντίδραση του παλατιού; Άμεσα απαγορεύτηκε στο BBC, σε όλα τα δημόσια ραδιόφωνα της Βρετανίας και στην δημόσια τηλεόραση, κάτι όμως που δεν ανέκοψε την φρενήρη πορεία του. Όταν τελικά κυκλοφόρησε το single οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που μια διαμάχη με την δισκογραφική τους, έστειλε στην πρέσα 25.000 αντίτυπα! Το τραγούδι απλά έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους ανταπαντά ο ο Glen Matlock.

ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, in.gr, atexnos.gr