Άφαντη η εκπροσώπηση της Ελλάδας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα διεθνή φόρουμ για την έμφυλη βία

Δουβλίνο: Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης

Στις 29 και 30.09.22 πραγματοποιήθηκε σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέδριο με θέμα: “Χωρίς ασφαλές καταφύγιο: ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης για τον τερματισμό της ενδοοικογενειακής, σεξουαλικής και έμφυλης βίας”. Το συνέδριο διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας στο πλαίσιο της προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Το isotita.eu κατέγραψε τα κυριότερα σημεία των τεσσάρων συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το διήμερο του συνεδρίου. Τις παραθέτουμε ακολούθως, είτε όπως διατυπώθηκαν από τις/τους συνέδρους (πλάγια γράμματα), είτε σε περιγραφή (όρθια γράμματα). Στην καταγραφή της “Δ” συνεδρίασης παρατίθενται τα συμπεράσματα του διημέρου, όπως τα συνόψισε στην ομιλία του ο Roberto Olla, αρμόδιος αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συνέδριο του Δουβλίνου κατέληξε σε διακήρυξη που είδη έχουν εγκρίνει (χωρίς απαραίτητα να έχουν συμμετάσχει στον διάλογό του) 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Το τελικό κείμενο παρατίθεται σε pdf στο τέλος του κειμένου.

Η ανυπαρξία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με μεγάλη έκπληξη το isotita.eu κατέγραψε την ανυπαρξία του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο συνέδριο, κορυφαίο στο είδος του για την Ευρώπη. Και μάλιστα κατά την περίοδο που η Ελλάδα βιώνει μεγάλη αύξηση /έκρηξη έμφυλης βίας. Ακόμη και αν επί των έμφυλων θεμάτων δεν έχει αρμοδιότητες άσκησης πολιτικής το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ακόμη και αν τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιδείξει αναχρονιστικές νομικές πρωτοβουλίες που στρέφονται ενάντια στην γυναικεία και έμφυλη υπόθεση, η συμμετοχή στα κορυφαία διεθνή fora είναι πολιτική υποχρέωση της πολιτικής του ηγεσίας. Εκεί μαθαίνει μία σοβαρή αντιπροσωπεία προς τα που κατευθύνονται τα πράγματα στον χώρο της Ευρώπης, προς τα που οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το πώς διαχειρίζονται τα προβλήματα και τις κρίσεις χώρες που είναι πιο μπροστά από τη δική μας στον συγκεκριμένο τομέα, της έμφυλης βίας.

Καταγραφή κύριων σημείων τοποθετήσεων των αντιπροσωπειών:

https://isotitaeunewsroom.wordpress.com/2022/10/14/%ce%ac%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b7-%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%8e%cf%80%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84/