ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ & ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ 2023

Γράφει η Αναστασία Τζανάκη

ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Είσαι έτοιμη να ολοκληρώσεις ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σου και με κάθε καλοτυχία, να εκκινήσεις ένα νέο, λαμπρότερο.

Τα τελευταία χρόνια αντίκρισες ως παρατηρήτρια, στην τηλεόραση ή στο γειτονικό σου περιβάλλον τις φρικτές, άδικες απώλειες αμέτρητων γυναικών, υπέροχων, καθημερινών γυναικών που πιθανόν να γνώριζες ή να είχες τυχαία ανταμώσει. Ο αριθμός των δολοφονιών με κεντρικό άξονα το θηλυκό γένος, ασύλληπτα μεγάλος. Τόσο μεγάλος που οδήγησε στην επινόηση και στην ανάγκη για επίσημη καθιέρωση ενός συγκεκριμένου όρου. Έτσι λοιπόν έφθασες σήμερα στο σημείο, να ακούς για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ.

Έπειτα είδες τις αληθινές καταγγελίες για μια σειρά πολυάριθμων βιασμών, γυναικών και ανδρών που χάνονταν πίσω στο χρόνο. Έμοιαζε με ντόμινο. Ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο αρκούσε να κάνει την αρχή. Η μία υπόθεση μετά την άλλη έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Πολλές δε δικαιώθηκαν νομικά. Άκουσες αδαήμονες, οι οποίοι δεν ένιωσαν ποτέ τα σημάδια που αφήνει η βιαιότητα στο κορμί και στην ψυχή ενός ανθρώπου, να ερωτούν κοροϊδευτικά, ‘’Τόσα χρόνια γιατί δεν τα κατήγγειλαν; Τώρα το θυμήθηκαν;’’

Αντίκρισες την εφαρμογή επίσημων νόμων, οι οποίοι καπηλεύοντας επιτηδευμένα το άριστο αγαθό της ισότητας και της δίκαιης γονεϊκής συνεπιμέλειας, έγιναν χρήσιμο εργαλείο κατάχρησης στα χέρια κακοποιητών που έτυχε να φέρουν την ιδιότητα του πατέρα και οικονομική επιφάνεια, να φιμώνουν τα στόματα παιδιών και να μην λαμβάνονται υπόψιν ή να ερευνώνται οι καταγγελίες τους. Με αποτέλεσμα να επιβάλλει το σύστημα νόμιμα στα ανήλικα, κακοποιημένα πλάσματα να είναι υπό την ευθύνη του βιαστή τους!

Αισθάνθηκες χαρά όταν πραγματοποιήθηκαν οι δίκαιες συλλήψεις καλλιτεχνών που μέχρι χθες μπορεί να θαύμαζες, ιερέων, οικείων, δασκάλων, πατεράδων, αδερφών, φίλων, συμμαθητών που μέχρι χθες μπορεί να εμπιστευόσουν και πνίγηκες στην απόγνωση όταν λίγους μήνες αργότερα τους είδες να βαδίζουν μακριά από τη φυλακή, συνειδητοποιώντας πως όλοι οι κρίκοι του νομικού μας συστήματος είναι εγκληματικά ελλιπείς και τα κενά τους ωφελούν και εξυπηρετούν άμεσα τα κατάλοιπα ενός απαρχαιωμένου πατριαρχικού κοινωνικού συστήματος που μας περιβάλλει μέσα σε δάφνες αδικίας.

Έμαθες για περιστατικά αστυνομικών που ατιμάζουν το ιερό τους έργο, να προστατεύουν με τη ζωή τους δίχως διακρίσεις κάθε πολίτη ενός κράτους, αντ’ αυτού τους είδες να προβαίνουν σε απεχθέστατες πράξεις, σε βιασμούς μέσα σε αστυνομικά τμήματα ατιμωρησίας.

Θυμάσαι λοιπόν για ποιό λόγο σφίγγεις τα κλειδιά σου καθώς διασχίζεις το δρόμο μόνη;! Θυμάσαι γιατί σκέφτεσαι δυο και τρεις φορές πώς θα ντυθείς, πώς θα φερθείς, πώς θα μιλήσεις, με ποιούς θα συναναστραφείς;! Θυμάσαι γιατί σου λένε δημόσια να έχεις θάρρος και να καταγγέλεις αλλά όταν το κάνεις πράξη σε χαρακτηρίζουν ως ‘’ευαίσθητη’’ και σε εμπαίζουν να μην θυματοποιείσαι; Θυμάσαι γιατί σου λένε να έχεις κριτική σκέψη μα όταν το εφαρμόζεις και συμμετέχεις σε δράσεις υπέρ της αληθινής ισότητας, σε χαρακτηρίζουν ως ‘’νεοφεμινίστρια’’ σα να σε αποκαλούν νεοναζί;!

Μπορείς να αναγνωρίσεις την προπαγάνδα τους και πόσο φοβούνται το φεμινισμό και όσους ανθρώπους τον πρεσβεύουν;! Γιατί συμβαίνει αυτό;! Διότι ο φεμινισμός είναι το μοναδικό εργαλείο που θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις την κοινωνική αδικία και να κατανοήσεις τί είναι πραγματικά ισοτιμία μεταξύ των φύλων. Σαν γυναίκα θα σε διδάξει να αποτάξεις τα πατριαρχικά στερεότυπα που σου επέβαλαν από μικρή ηλικία και θα σε οδηγήσει πίσω στην αυθεντική ηρωική σου ιστορία και ταυτότητα, γιατί σαν γυναίκα από την αρχή των αιώνων δεν ήσουν σχεδόν ποτέ ελεύθερη, για όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα σήμερα, κάποτε έπρεπε να παλέψεις και να τα κατακτήσεις. Σαν άνδρα θα σου μάθει ότι έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι ανθρώπινος και στοργικός, αναπολόγητα ο εαυτός σου. Δε χρειάζεται να αρρωσταίνεις ψυχικά, δεν είναι αναγκαίο να είσαι πάντα ο δυνατός, ο προστάτης, ο κουβαλητής, εκείνος που δεν κλαίει και τα χειρίζεται όλα ψυχρά. Ο κυνηγός. Διότι όταν δηλητηριάζει η ίδια κοινωνία το ανδρικό φύλο να επωμίζεται το ρόλο του κτηνώδη κυνηγού, τότε αυτόματα είναι σα να υπαγορεύει στο υποσυνείδητό του πως αδύναμο θήραμα και αντικείμενο χρήσης είναι το αντίθετο φύλο. Και σαν άνθρωπο, ο φεμινισμός είναι το εφόδιο που θα ανοίξει την καρδιά σου και θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως ότι κι αν εκπροσωπείς, όποιος κι αν είσαι, αξίζεις σεβασμό και είσαι ισότιμα αποδεκτός στο σύνολο.

Τώρα γνωρίζεις γιατί έλαβες στο θρανίο σου ως θέμα ανάπτυξης μια καλά μασκαρεμένη επίθεση προς το φεμινισμό. Άφησε την κριτική σου σκέψη να λειτουργήσει μέσα από τα σπλάχνα της συνείδησής σου. Ότι σου υπαγόρευσαν να γράψεις για να πάρεις καλό βαθμό δεν έχει σημασία. Δώσε βάρος και αξία σε αυτό που νιώθεις εσύ η ίδια μέσα στη κοινωνία καθημερινά. Στο φόβο, στην αίσθηση της αναίτιας, άξαφνης απειλής. Είναι αυτό ισότητα;!

Ανοίγοντας τη φωτεινή νέα πόρτα της ζωής σου, όποια κι αν είσαι, ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. Δε διακρινόμαστε σε παλαιές και νέες φεμινίστριες, σε παλαιούς και νέους φεμινιστές, γιατί όλες οι γενιές μας είναι ένα. Δεν είχαμε ποτέ χαμόγελα στα πρόσωπά μας διότι στον πόνο των ανθρώπων δε χωρά ανεμελιά, μόνο προσπάθεια για ελευθερία.

Η Αναστασία Τζανάκη συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Κατά Των Γυναικοκτονιών

04/06/2023

Περιγραφή φωτογραφίας για ατομα με οπτική αναπηρία: Μαθήτριες και μαθητές στις εξετάσεις, καθισμένοι στα θρανία τους ετοιμάζονται να γράψουν. Μια μαθήτρια σε πρώτο πλάνο. Η φωτό είναι από τον ιστότοπο alfavita