Οι δολοφονίες παιδιών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ραγδαία

Μεταφράζει η Ιωάννα Νικολαίδου

Αλιεύει η Αλεξάνδρα Μακρή

Οι δολοφονίες παιδιών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ραγδαία – γιατί όλο και περισσότερες πολιτείες προωθούν νόμους για συνεπιμέλεια;

Αναφορά δείχνει ότι οι πατέρες φέρουν την ευθύνη για το 70% των φόνων παιδιών όταν οι γονείς χωρίζουν, ωστόσο νέοι νόμοι επιβάλλουν την επιμέλεια από κοινού.

Μια πρωινή μέρα του περασμένου έτους, η Κέλυ Έλλιοτ επισκέφθηκε το σπίτι του πρώην συζύγου της, του Σέην, έξω από το Κάμντεν, στο δυτικό Οχάιο. Ο 13χρονος γιος της, ο Κέιλεμπ, και η 10χρονη κόρη της, Γκρέισι, είχαν περάσει το Σαββατοκύριακο εκεί, αλλά δεν εμφανίστηκαν στο σχολείο εκείνο το χιονισμένο πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2022.

Η Έλλιοτ δεν τόλμησε να πλησιάσει την μπροστινή πόρτα επειδή φοβόταν τον Σέην, από τον οποίο χώριζε. Ο Σέην είχε υποβάλει εκείνη και τα παιδιά τους σε βίαιες εκρήξεις για χρόνια, συμπεριφορά που η Έλλιοτ είχε αναφέρει στις αρχές χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση.

Αντ’ αυτού, κόρναρε από το αυτοκίνητό της από την αυλή σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των παιδιών της και περίμενε την αστυνομία, την οποία είχε ήδη καλέσει, να εμφανιστεί.
“Όταν [η αστυνομία] ήρθε, περπάτησαν γύρω από το σπίτι αρκετές φορές”, αναφέρει η Έλλιοτ. “Προχώρησαν σε εντοπισμό των κινητών τηλεφώνων [του Κέιλεμπ και της Γκρέισι] οπότε ήξεραν ότι ήταν μέσα. Τους είπα να σπάσουν την πόρτα και να μπουν μέσα.”

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο πατέρας των παιδιών είχε πυροβολήσει τον Κέιλεμπ και την Γκρέισι στα πρόσωπά τους – σκοτώνοντάς τους – πριν αυτοκτονήσει.

“Όταν [ο αστυνομικός] βγήκε ξανά έξω, είπε … ‘Λυπάμαι τόσο πολύ’ “, ανέφερε η Έλλιοτ.

Η Έλλιοτ έγινε μόνο μία από έναν ανησυχητικά αυξανόμενο αριθμό μητέρων που αντιμετωπίζουν μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία στην πατρίδα της.

Τους 12 μήνες μέχρι την 30η Ιουνίου του περασμένου έτους, το Οχάιο κατέγραψε 112 θανάτους από ενδοοικογενειακή βία, εκ των οποίων 22 ήταν παιδιά ή έφηβοι. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός αυτού του είδους δολοφονιών από τότε που ένα συνασπισμός ομάδων υποστήριξης γνωστός ως Δίκτυο του Οχάιο για την Ενδοοικογενειακή Βία (Ohio Domestic Violence Network – ODVN) άρχισε να καταγράφει δεδομένα πριν από επτά χρόνια.

“Η πανδημία, η παραμονή των παιδιών στο σπίτι, οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να είναι μαζί λόγω των απαγορεύσεων και η αδυναμία πρόσβασης σε πόρους – όλα αυτά, υποθέτουμε, είναι μέρος της αιτίας”, δήλωσε η Λίσα ΝτεΓκίτερ του ODVN.

Αυτή η απειλή που αντιμετωπίζουν τα παιδιά είναι μακράν αποκλειστική για το Οχάιο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης για την Παιδιατρική (JAMA Pediatrics) τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι εθνικά οι ρυθμοί δολοφονιών παιδιών αυξάνονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 4,3% την τελευταία δεκαετία, “με αιφνίδια αύξηση από το 2019 έως το 2020 [της τάξεως του] 27,7%”.

Ενώ ο αριθμός των παιδιών θυμάτων οικιακής βίας από πυροβολισμούς ήταν 146 και 125 το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, αυξήθηκαν δραματικά σε 201, 206 και 188 το 2020, το 2021 και την περασμένη χρονιά.

Τα παιδιά διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν από φροντιστή, σε σύγκριση με το σχολείο, ενώ τα όπλα είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο όργανο.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά που είναι θύματα σε περιπτώσεις αυτοκτονίας-φόνου πεθαίνουν από τα χέρια των πατέρων τους ή των αρσενικών φροντιστών. Και το Κέντρο για τη Δικαιοσύνη, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Καλιφόρνια, αναφέρει ότι από το 2008 και μετά, οι πατέρες φέρουν την ευθύνη για το 70% των παιδιών που σκοτώνονται σε περιπτώσεις χωρισμού ή διάστασης των γονιών.

Δεν είναι καθόλου ασφαλές για τις οικογένειες [που βρίσκονται] σε βίαιες καταστάσεις και παραμερίζεται εντελώς η ασφάλεια των παιδιών – Λίσα ΝτεΓκίτερ του Δικτύου του Οχάιο για την Ενδοοικογενειακή Βία.

Αυτή η αύξηση των φόνων παιδιών εκτυλίσσεται καθώς οι προσπάθειες για τη θέσπιση νέων νόμων που προωθούν την 50/50 από κοινού κηδεμονία, αυξάνονται σε πολλές πολιτείες της χώρας. Το Αρκάνσας, το Κεντάκι και η Δυτική Βιρτζίνια πρόσφατα υιοθέτησαν νόμους που προϋποθέτουν 50/50 από κοινού κηδεμονία όταν οι γονείς χωρίζουν, ενώ πολλές άλλες πολιτείες εξετάζουν το ίδιο μέτρο ή παραλλαγές του.

Οι υποστηρικτές της 50/50 από κοινού κηδεμονίας επισημαίνουν μια σειρά από μελέτες που δείχνουν ότι τα παιδιά ευδοκιμούν περισσότερο όταν και οι δύο γονείς εμπλέκονται στην ανατροφή τους. Από την άλλη πλευρά, όσοι τάσσονται κατά αυτής της νομοθεσίας πιστεύουν ότι οι νόμοι για 50/50 από κοινού κηδεμονία θα θέσουν τα παιδιά που μπορεί να έχουν ήδη εκτεθεί σε κακοποίηση και βία, σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Είναι κακή πολιτική,” δήλωσε η Ντανιέλ Πόλλακ του Εθνικού Κέντρου Δικαίου για την Οικογενειακή Βία (National Family Violence Law Center) στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον.

Τον Μάρτιο, εκπρόσωποι της Πολιτείας του Οχάιο κατέθεσαν έναν παρόμοιο νομοσχέδιο για την 50-50 από κοινού κηδεμονία. Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει την πρόταση.

«Δεν είναι καθόλου ασφαλές για τις οικογένειες που βρίσκονται σε βίαιες καταστάσεις και παραμερίζει εντελώς την ασφάλεια των παιδιών, σαν να είναι απλά μέρος ιδιοκτησίας”, δήλωσε η ΝτεΓκίτερ του ODVN.

Η ΝτεΓκίτερ αναφέρει ότι από τα 22 παιδιά που σκοτώθηκαν σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στο Οχάιο την περίοδο ενός έτους μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, 18 παιδιά πέθαναν από τα χέρια του βιολογικού πατέρα ή του πατριού τους, με τη μητέρα να είναι συνυπεύθυνη σε μία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν μεγαλύτεροι έφηβοι που σκοτώθηκαν από τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Επί χρόνια, η Κέλυ Έλλιοτ υπέφερε, κατέγραφε και μοιραζόταν με άλλους – συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου της – την βία που ο Σέην ασκούσε σε αυτήν και στα παιδιά της. (Ένα τέταρτο των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στο ODVN εμπλέκουν θύματα που είχαν προηγουμένως αναφέρει αντίστοιχου είδους κακοποίηση στην αστυνομία, όπως είχε κάνει και η Έλλιοτ.)

Το 2015, ο Σέην Έλλιοτ κατηγορήθηκε για ενδοοικογενειακή βία αφού προσπάθησε να πνίξει και απείλησε να σκοτώσει την Κέλυ, η οποία δραπέτευσε τρέχοντας 400 μέτρα μέχρι το σπίτι ενός γείτονα. Οι αρχές τον άφησαν να δηλώσει ένοχος σε μικρότερη κατηγορία, είπε.

Η Κέλυ Έλλιοτ προσπάθησε να φύγει. Για κάποιο διάστημα, είπε, ο Σέην άρχισε να παίρνει φάρμακα και να μειώνει την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, πείθοντάς την ότι το γάμο τους μπορούσε να σωθεί. Αλλά μετά από μερικούς μήνες, σταμάτησε τη λήψη των φαρμάκων και άρχισε ξανά την κατανάλωση αλκοόλ.

Έβγαλε φωτογραφίες των χτυπημάτων στα σώματα των παιδιών της και τις μοιράστηκε με έναν επίτροπο κηδεμονίας – έναν αξιωματούχο του δικαστηρίου που έχει ως καθήκον να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παιδιών που βρίσκονται σε διαδικασία διαζυγίου.

Ωστόσο, επιζήσασες όπως η Έλλιοτ και οι ομάδες θυμάτων λένε ότι οι επίτροποι κηδεμονίας μπορεί να είναι σοβαρά ανεπαρκείς. Το ανώτατο δικαστήριο του Οχάιο απαιτεί από ένα άτομο να παρακολουθήσει μόνο 12 ώρες εκπαίδευσης για να γίνει επίτροπος κηδεμονίας.

“Χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και ψυχικής υγείας”, είπε η Έλλιοτ. “Χρειαζόμαστε ψυχολόγους που θα συναντούν και τους δύο γονείς και θα αξιολογούν τη συμπεριφορά τους.”

Τα παιδιά της Έλλιοτ μπορεί να έχουν φύγει. Αλλά αυτή δεν έχει παραιτηθεί και συνεχίζει να τα τιμά προωθώντας τα συμφέροντα των παιδιών και των γονέων που βρίσκονται στη θέση που κάποτε βρισκόταν η ίδια. Τους τελευταίους μήνες, έχει πάει τρεις φορές στο κρατικό κτίριο του Οχάιο στο Κολόμπους για να μιλήσει εναντίον μιας προηγούμενης εκδοχής του νομοσχεδίου για την 50-50 συνεπιμέλεια.

Σκοπεύει να επιστρέψει.

“Δεν καταφεύγουν όλες οι γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία σε ψευδείς κατηγορίες”, είπε η Έλλιοτ. “Όταν οι γυναίκες έχουν αποδείξεις, δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται.”

Σημείωση της εφημερίδας:

• Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2023. Μια προηγούμενη έκδοση ανέφερε ότι “στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά που σκοτώνονται πεθαίνουν από τα χέρια των πατέρων τους ή αρρένων φροντιστών”. Θα έπρεπε να αναφέρεται ότι αυτό αφορά μόνο περιπτώσεις αυτοκτονίας-δολοφονίας με θύματα παιδιά.

ΠΗΓΗ: https://www.theguardian.com/us-news/2023/may/18/child-custody-laws-domestic-violence-homicide-rising