Οι Rammstein στη Βέρνη: «Σταματήστε την κουλτούρα του βιασμού»

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Ένταση επικράτησε χθες Σάββατο (17.6.2023) στη Βέρνη της Ελβετίας έξω από το στάδιο όπου έδωσαν συναυλία οι Rammstein, το industrial metal συγκρότημα από τη Γερμανία, του οποίου ο τραγουδιστής Τιλ Λίντεμαν έγινε αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε πάρτι που διοργανώθηκαν στα παρασκήνια μετά από συναυλίες.

Oι καταγγελίες άρχισαν στα τέλη Μαΐου, ύστερα από τη μαρτυρία της  Σέλμπι Λιν που βρέθηκε σε συναυλία των Rammstein στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η 24χρονη Ιρλανδή ανέφερε ότι προσκλήθηκε σε πάρτι, στα παρασκήνια, όπου ο 60χρονος τραγουδιστής του συγκροτήματος της επιτέθηκε σεξουαλικά, αλλά εκείνη τον απέφυγε. Υποστηρίζει ότι έριξαν ναρκωτικά στο ποτό της επειδή δεν θυμόταν τίποτα ύστερα από κάποιο χρονικό σημείο και ότι ξύπνησε το άλλο πρωί με μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός της. Τις επόμενες ημέρες κι άλλες κοπέλες περιέγραψαν λίγο πολύ το ίδιο σενάριο. Όλες τους είχαν βρεθεί κοντά στη σκηνή και φέρονται να προσκλήθηκαν από τον Λίντεμαν σε πάρτι στα παρασκήνια.

Το γερμανικό συγκρότημα Rammstein έδωσε συναυλία ενώπιον 40.000 θεατών τους οποίους δεν πτόησαν οι κατηγορίες σε βάρος του τραγουδιστή, αφού η συναυλία ήταν sold out..  Περίπου 150 διαδηλωτές ύψωσαν πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε την κουλτούρα του βιασμού» και «Την πιστεύω», πριν από την έναρξη της συναυλίας,  με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με θαυμαστές του δημοφιλούς συγκροτήματος, αλλά η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης απέτρεψε τυχόν έκτροπα.

Ο Λίντεμαν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά όσα του καταλογίζονται και οι δικηγόροι του προανήγγειλαν πως θα κινηθεί νομικά σε βάρος των γυναικών που τον κατήγγειλαν (συνήθης δικονομική αντίδραση των ισχυρών ανδρών).

Εν τω μεταξύ η νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελβετίας επιχείρησε να εμποδίσει τις συναυλίες των Rammstein στη Βέρνη. Συγκέντρωσε 7.500 υπογραφές, αλλά δεν κατάφερε να τις ματαιώσει. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι», δήλωσε η γραμματέας Ματίλντε Μότε, συμπληρώνοντας: «Είναι 40.000 άνθρωποι που έρχονται να δουν έναν κατηγορούμενο για βιασμό, αυτό είναι εντελώς εξωφρενικό». Γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ].

Οι Rammstein βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε περιοδεία ανά την Ευρώπη. Οι εκκεντρικές συναυλίες του συγκροτήματος κυριαρχούνται από υπερβολές, με πληθώρα πυροτεχνημάτων και εξτρείμ εμφανίσεις των μουσικών του.

Οι Rammstein είναι γερμανικό industrial metal συγκρότημα με έδρα το Βερολίνο. Αποτελείται από τους Till Lindemann (φωνητικά), Richard Z. Kruspe (κιθάρα & 2η φωνή), Paul H. Landers (κιθάρα), Oliver “Ollie” Riedel (μπάσο), Christoph “Doom” Schneider (ντραμς) και Christian “Flake” Lorenz (πλήκτρα).

Τραγουδούν κυρίως στη γερμανική γλώσσα, αλλά κάποια τραγούδια τους είναι και στα αγγλικά. Μέχρι το 2005 είχαν πουλήσει 10 εκατομμύρια δίσκους χωρίς να έχουν αλλαγές στα μέλη που αποτελούν το συγκρότημα.

Το 2007, μετά τις διακοπές τους, επανενώθηκαν και ξεκίνησαν να δουλεύουν για το επόμενο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 2009 υπό τον τίτλο Liebe Ist Für Alle Da (Ο έρωτας είναι για όλους εκεί).

Το όνομα του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένο από το ατύχημα στη βάση Ράμσταϊν, όπου αεροπλάνα που λάμβαναν μέρος σε επιδείξεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους σκοτώνοντας γύρω στα 70 άτομα συνολικά και τραυματίζοντας περίπου 1000.

ΠΗΓΕΣ: newsit.gr, in.gr, el.wikipedia.org