Θρήνος και οργή για την Αναστάζια

Δελτίο Τύπου 19 Ιουνίου 2023

Μια νέα γυναικοκτονία έπειτα από βιασμό συνταράσσει τα τελευταία 24ωρα την κοινή γνώμη. Μια νεαρή γυναίκα η Αναστάζια Ρουμπίνσκα πολωνικής καταγωγής, η οποία είχε εξαφανιστεί από την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκε νεκρή σε περιοχή με αλυκές ανάμεσα στο Τιγκάκι και το Μαρμάρι στο νησί της Κω. Οι πρώτες έρευνες κάνουν λόγο για βιασμό και φόνο. Συνελήφθη ένας νέος άντρας από το Μπαγκλαντές και ακολουθείται η ανακριτική διαδικασία.

Μέσα σε συνθήκες καλλιέργειας του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται και πάλι στην καταγωγή τόσο του θύτη όσο και του θύματος, κυρίως για να πειστεί η κοινή γνώμη για τον κίνδυνο νόθευσης της «καθαρότητας» του ελληνικού στοιχείου απέναντι στους μιαρούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Μια ιδεολογία άκρως επικίνδυνη για την σύγχρονη πολιτική σκέψη.

Όμως η έμφυλη βία που οδηγεί στην γυναικοκτονία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε φυλή. Είναι βαθιά ριζωμένη στην πατριαρχία, αιώνες τώρα στις κοινωνίες μας, που συνεχίζει να καλλιεργεί ο καπιταλισμός, οι εκπρόσωποι των θρησκειών και ο φονταμενταλισμός, σε όλον τον πλανήτη. Πλήθος γυναικών βιάζονται και δολοφονούνται καθημερινά σε όλη τη γη από ομοθρήσκους, ομογενείς ακόμα και ομογάλακτους αρσενικούς και συντρόφους.

Η Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών και όλες οι γυναικείες Οργανώσεις καθώς και τα δίκτυα που την συναποτελούν, με αίσθημα συντριβής για το νέο έμφυλο έγκλημα, καλούν τις κυβερνήσεις και εν προκειμένω, την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να λάβει σοβαρά υπόψη την πάγια απαίτηση του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος ο όρος γυναικοκτονία να συμπεριληφθεί στον Ποινικό Κώδικα. Να αποδοθεί Δικαιοσύνη γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς μείωση ποινής μετά λίγα χρόνια, να προβλεφθεί προστασία και στήριξη των συγγενών του θύματος και ευρείες πολιτικές πρόληψης της έμφυλης βίας. Απαιτείται ενδυνάμωση των γυναικών και δομές πρόληψης και προστασίας

Η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών

Συμμετέχουν 24 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και Το Μωβ