ΘΕΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ, ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑ 2023

Γράφει η Ευτυχία Λεοντίδου

Ολοκληρώθηκε και φέτος, για 28η χρονιά, το Διεθνές Συνέδριο για τη Θεά, που οργανώνεται από τις Marion-Brigantia Van Eupen και Katinka Soetens με μία ομάδα 9 γυναικών «ιερειών» του Ναού της Θεάς στο Glastonbury της Αγγλίας. Είναι ένα συνέδριο φεμινιστικής πνευματικότητας, ένα εξαήμερο ταξίδι στο μυστήριο του Ιερού Θηλυκού. Γίνεται κάθε χρόνο με διεθνείς συμμετοχές και περιλαμβάνει ομιλίες, εργαστήρια, χορούς, προσευχές και τελετουργίες, μουσικές, και περιφορές ανά την πόλη με τραγούδι, ωδές, πανό, τύμπανα και άλλα κρουστά, και χορό.

Συμμετέχουν κυρίως γυναίκες αλλά είναι ανοιχτό και στους άντρες που συμμετέχουν ελάχιστοι, οι οποίοι σέβονται τις γυναίκες, πιστεύουν στη γυναικεία δύναμη, στη δυναμική του Ιερού Θηλυκού, της Θηλυκής Αρχής, και του φεμινιστικού κινήματος ως ελπίδα για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Φέτος το παρακολούθησαν και τρεις γυναίκες από την Ελλάδα, μέλη της Ομάδας Μελέτης Μητριαρχικών Κοινωνιών: Η Μαίρη Κάστελμπεργκ-Κουλμά, η Λίλα Λεοντίδου, η Ιωάννα Μίλτον-Καραβία.

Το συνέδριο έχει κάθε χρόνο ένα θέμα σχετικό με τη Μεγάλη Θεά. Το θέμα φέτος ήτανε η Γραία Θεά, Κυρά του Άλλου ή Κάτω Κόσμου.

Ο ναός της Θεάς, που λειτουργεί στο Glastonbury από τη δεκαετία του ’80, διακοσμήθηκε με αυτοσχέδιο «ομοίωμα» της Θεάς Γερόντισσας, αγαλματίδια / ειδώλια από διάφορους πολιτισμούς, προσφορές από τη φύση και λουλούδια, και οι διοργανώτριες άναψαν μία φωτιά για την έναρξη του συνεδρίου. Οι ομιλίες και τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους στην πόλη, και είχανε θέματα όπως: οι γυναίκες στα εμμηνοπαυσιακά χρόνια η ορατότητα των ηλικιωμένων γυναικών η προσφορά τους στην κοινωνία ο σύνδεσμος της καθεμιάς μας με την παράδοση και τις προγόνισσες η σοφή γερόντισσα μέσα μας, ασχέτως ηλικίας το ηλιοστάσιο και η γιορτή του θερισμού η δεύτερη επιστροφή του Κρόνου η μήτρα η γεροντική μορφή της Θεάς και οι θεότητες του Κάτω Κόσμου στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στη Σκανδιναβία, στους Ωκεανούς, στην Μεσόγειο, στην Αφρική κλπ. Άλλα θέματα ήταν οι πύλες εισόδου στον λεγόμενο Άλλο ή Κάτω Κόσμο ή Βασίλειο των Νεκρών, που βρίσκεται βαθιά μέσα μας, αλλά και σε διαφορετικές διαστάσεις της ύπαρξης τέτοιες πύλες είναι η μουσική, ο διαλογισμός, το χιούμορ, η γιόγκα, η άσκηση, το σώμα.

Εξετάστηκαν και αναλύθηκαν μύθοι και παραμύθια, τελετές μετάβασης, αναζήτηση της προσωπικής απελευθέρωσης και της ψυχής / ιερού δισκοπότηρου. Έγινε παραλληλισμός και σύνδεση με τον κόσμο των άστρων αλλά και του ατόμου, μακρόκοσμο – μικρόκοσμο, στη θαυμαστή τους ενότητα. Πραγματοποιήθηκαν εορτασμοί για τις γυναίκες που εισέρχονται στην 3η ηλικία. Και τέλος παρουσίαση του «Καφέ του Θανάτου», ενός χώρου όπου συζητούμε και βιώνουμε την θνητότητά μας και τη σχέση μας με το θάνατο, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Η δική μου συμμετοχή από την Ελλάδα, έγινε δυστυχώς χωρίς φυσική παρουσία λόγω ξαφνικού προβλήματος υγείας. Η παρουσίαση έγινε με μαγνητοσκοπημένο βίντεο και είχε τίτλο «Το Γυναικείο Σώμα και η Κυρά του Άλλου Κόσμου». Στο βίντεο αυτό γίνεται παρουσίαση σκοτεινών θεαινών από την Ελληνική μυθολογία και σύνδεση των βιβλίων μου με το κεντρικό θέμα του συνεδρίου. Πώς δηλαδή το Σώμα μας αποτελεί ουσιαστικά μία πύλη για την είσοδο σε άλλες διαστάσεις, στον «Κάτω Κόσμο», ή πιο σωστά στον Άλλο Κόσμο.

Ανάμεσα στις παρουσιάστριες ήτανε μερικά γνωστά ονόματα από το χώρο της φεμινιστικής πνευματικότητας, όπως η Starhawk, η Brooke Medicine Eagle, η Demelza Fox. Εκτός από την καθαρά πνευματική αναζήτηση, παρουσιάστηκαν και θέματα σχετικά με τον φεμινισμό και την πατριαρχία στο σημερινό κόσμο, τη βία και τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες, ορισμένους τρόπους για την εσωτερική τους ενδυνάμωση και έκφραση, τους κοινωνικούς αγώνες του φεμινιστικού κινήματος και την πολιτική πράξη της αναγνώρισης της αξίας των ηλικιωμένων γυναικών που πολλές σύγχρονες κοινωνίες τις τοποθετούν στο περιθώριο.

Είχαμε επίσης ποίηση, συναυλίες, μουσικές, ωδές σε διάφορες Θεές, αυτοσχέδιες αλλά και από διάφορους πολιτισμούς. Εργαστήρια τυμπανοκρουσίας, γραφής, χορού, γιόγκα και μαντικής. Λειτουργούσε έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, συνταγών μαγειρικής, φωτογραφίας, αγορά βιβλίων, κοσμημάτων, κεριών, αρωμάτων, χειροτεχνημάτων, γλυπτών, φυλαχτών κλπ., που είχαν κατασκευάσει οι γυναίκες που συμμετείχαν αλλά και άλλες εκτός συνεδρίου.

Στα περιθώρια του Συνεδρίου έγιναν κάποια fringe events, όπως λέγονται, ή προσυνεδριακές εκδηλώσεις, που ήτανε ολοήμερα εργαστήρια με θέματα σχετικά με την Μεγάλη Θεά, τη δύναμη του οραματισμού, της θέλησης, της δημιουργίας δια της θέλησης και του λόγου, την ιστορία των γυναικών, και ιστορίες δύναμης γυναικών από το παρελθόν. Τέλος στα περιθώρια του συνεδρίου λειτούργησαν και κάποιες συνεδρίες που πρόσφεραν ορισμένες από τις συμμετέχουσες, όπως μασάζ, θεραπευτικό μασάζ, ενεργειακές θεραπείες, αρωματοθεραπεία κ.ά..

Η γυναικεία πνευματικότητα είναι ένα ρεύμα που στην εποχή μας απλώνεται και δυναμώνει όλο και περισσότερο, τόσο σε αριθμούς όσο και σε μαχητικότητα. Αγωνίζεται για την εσωτερική ενδυνάμωση των γυναικών, την επίγνωση και αναγνώριση της ιστορίας μας, την ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας και την ενότητα με το Ιερό Θηλυκό και με το Σύμπαν. Βρίσκεται σε συνεργασία, ιδεολογική και πρακτική, με το μαχητικό φεμινισμό και με την οικολογία – οικοφεμινισμό. Πολλές από τις συμμετέχουσες, όπως η αρκετά γνωστή και στη χώρα μας Starhawk, μαζί με τους κύκλους γυναικών στους οποίους συμμετέχουν, λαμβάνουν μέρος σε μαχητικές φεμινιστικές κινητοποιήσεις, σε οικολογικές εκδηλώσεις και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους. Για παράδειγμα, συμμετείχαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης το 1999 στο Σιάτλ των ΗΠΑ, κατά του ΔΝΤ στην Πράγα το 2000, κατά της συνόδου των G8 στη Γένοβα το 2001, όπως και σε πολλές οικοφεμινιστικές κινητοποιήσεις, κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, αντιρατσιστικές δράσεις κ.ο.κ. Γενικότερα αποτελούν κομμάτι του Κινήματος για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη.

Στόχος του συνεδρίου αυτού, όπως και όλων των προηγούμενων, ήταν να αναζητήσουμε τρόπους για την ανατροπή των σύγχρονων σχέσεων εξουσίας, για την ανάπτυξη της συμπεριληπτικότητας που έχουμε ανάγκη όλες και όλοι, και για το χτίσιμο ενός πιο δίκαιου κόσμου. Άλλος στόχος είναι η συνάντηση και η γνωριμία με πρόσωπα που έχουν το ίδιο με μας όραμα ώστε να είμαστε σε επαφή και συνεργασία, σαν ένα δίκτυο που περιβάλλει τον πλανήτη και τον φωτίζει.

Το Συνέδριο έκλεισε με τον παραδοσιακό αποχαιρετισμό των μαγισσών «Με χαρά συναντιόμαστε, με χαρά χωρίζουμε, και με χαρά θα ξανασυναντηθούμε». Θα επαναληφθεί του χρόνου, από 30 Ιουλίου μέχρι 4 Αυγούστου, με θέμα τη Χρονιά της Κόρης, Θεάς της Θεραπείας. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.goddessconference.com.

18/8/2023