Στη φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης

Αλιεύει η Κατερίνα Σπύρου

Στη φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για την καταπολέμηση της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ, Μπερίτ Ράις- Άντερσεν ανακοίνωσε πριν από λίγο τη νικήτρια του κορυφαίου βραβείου, λέγοντας το σύνθημα των Ιρανών διαδηλωτών «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Ο γενναίος αγώνας της Ναργκίς Μοχαμαντί έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα.

«Αυτό το βραβείο είναι πρώτα και κύρια μια αναγνώριση του πολύ σημαντικού έργου ενός ολόκληρου κινήματος στο Ιράν με την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδά του, τη Ναργκίς Μοχαμαντί», δήλωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ. «Ο αντίκτυπος του βραβείου δεν είναι για να αποφασίσει η επιτροπή Νόμπελ. Ελπίζουμε ότι είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσουμε το έργο σε όποια μορφή αυτό το κίνημα θεωρεί ότι ταιριάζει».

Η Μοχαμαντί βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα για τις πρόσφατες πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Αυτό πυροδότησε μια από τις πιο έντονες προκλήσεις ποτέ για τη θεοκρατία του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σφοδρή καταστολή των υπηρεσιών ασφαλείας ενώ περισσότεροι από 22.000 άλλοι συνελήφθησαν.

«Αυτό που μπορεί να μην καταλαβαίνει η κυβέρνηση είναι ότι όσο περισσότερους από εμάς βάζουν στη φυλακή, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε», έγραψε σε άρθρο της στους New York Times, ενώ ήταν ήδη φυλακισμένη.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ιρανική κρατική τηλεόραση και άλλα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και η δεύτερη Ιρανή, μετά την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Shirin Ebadi που κέρδισε το βραβείο το 2003.

Η Μοχαμαντί ανέφερε σήμερα σε δήλωσή της προς την εφημερίδα New York Times ότι η παγκόσμια στήριξη και η αναγνώριση της εκστρατείας της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την καθιστά «πιο αποφασιστική, πιο υπεύθυνη, πιο παθιασμένη και πιο αισιόδοξη», σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

«Ελπίζω επίσης αυτή η αναγνώριση να καταστήσει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται ζητώντας αλλαγή πιο ισχυρούς και πιο οργανωμένους. Η νίκη είναι κοντά», δήλωσε η Μοχαμαντί.

Τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια). Οι νικητές λαμβάνουν επίσης χρυσό μετάλλιο 18 καρατίων και δίπλωμα στις τελετές απονομής τον Δεκέμβριο.

Ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης επιλέγεται από μια ομάδα ειδικών στη Νορβηγία από μια λίστα με λίγο περισσότερες από 350 υποψηφιότητες.

Το περσινό βραβείο κέρδισαν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, κάτι που θεωρήθηκε ως μια ισχυρή επίπληξη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Λευκορώσο ομόλογό του και σύμμαχό του.

Άλλοι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η Αούνγκ Σαν Σού Κι και τα Ηνωμένα Έθνη.

Περιγραφή πρώτης φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Σκίτσο της Μοχαμαντί που ακολουθείται από μια φράση από κάτω, της επιτροπής που απέδωσε το βραβείο από κάτω. Δεύτερη φωτογραφία, η Μοχαμαντί καθισμέη στο πάτωμα πάνω σε παραδοσιακά χαλιά και ένα μεγάλο μαξιλάρι στον τοίχο.